Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kopioksi tuomittu hitti ei olekaan oikea kopio

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Vuonna 1977 Marvin Gaye julkaisi kappaleen nimeltä Got to Give It Up. Siitä tuli Yhdysvaltain listaykkönen ja myöhemmin diskosoulin klassikko.

Vuonna 2013 tuottaja Pharrell Williams ja laulaja Robin Thicke tekivät kappaleen nimeltä Blurred Lines. Siitäkin tuli listaykkönen. Heti tuoreeltaan huomattiin, että 31 vuotta sitten kuolleen Gayen hitti on ollut Blurred Linesin innoittajana. Tiistaina yhdysvaltalainen tuomioistuin päätti, että Blurred Lines on kopio Got to Give It Upista ja määräsi Williamsin ja Thicken maksamaan Marvin Gayen perillisille 7,4 miljoonaa dollaria korvauksia.

Näin siitä huolimatta, että kappaleet eivät ole identtisiä.

Williams ja Thicke lainasivat Gayen klassikosta tasaisen rumpukompin, tahdin ensimmäistä iskua korostavan basson ja koholyönneille reggaemaisesti osuvan sähköpianon.

Popmusiikki on ollut alusta asti lainaustaidetta: eri teoksista napattujen palasten luovaa yhdistelyä ja muokkausta. Sointukiertoja, sovitusideoita ja soundeja saa kierrättää vapaasti. Raja on käytännössä mennyt melodioissa, joita suojaa säveltäjän tekijänoikeus.

Laulumelodia on kummassakin kappaleessa yksinkertainen, mutta selvästi erilainen. Jos Blurred Lines ei olisi ollut vuoden 2013 suurin hitti, mitään oikeusjuttua ei olisi tullut.

Maksumiehiksi joutuneista Pharrell Williamsilla on ansiolistallaan muitakin nokkelia hittejä, joista kukaan ei – ainakaan toistaiseksi – ole esittänyt korvausvaatimuksia.

Robin Thickelle Blurred Lines oli uran huippuhetki, mutta se herätti myös paljon negatiivista huomiota. Hitin teksti on stereotyyppistä ja kiimaista seksin vonkaamista, ja kappaleeseen tehty pehmopornohenkinen video teki Thickestä arvostelijoiden silmissä entistä epämiellyttävämmän hahmon.

Menestyshitin jälkeen Thicken vaimo lähti matkoihinsa ja Thicken seuraava, erotraumassa vellova levy oli kiusallinen ja kaupallisesti kaamea floppi.

Kopiointioikeudenkäynnissä Thicke selitti, että tosiasiassa hän ei ollut osallistunut Blurred Linesin säveltämiseen, koska oli ollut humalassa ja huumeissa.

Kopiointijutun valamiehistössä enemmistö oli lehtitietojen mukaan vanhempia ihmisiä. Heille ryvettynyt ja korkealta pudonnut Thicke ei ole ollut ehkä yhtä arvokas taiteilija kuin soullegenda Marvin Gaye.

Ilkka Mattila ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja

Pharrel Williamsin hitti onkin kopio
Pharrel Williamsin hitti onkin kopio
Poplaulaja Robin Thicke ja tuottaja Pharrell Williams on tuomittu miljoonakorvaukseen hittikappaleen kopioimisesta. Williams ja Thicke itse pitivät kappaletta vain Marvin Gayen innoittamana, eivät kopiona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat