Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvasäätiöön tulossa rajuja muutoksia – ministeriö pohtii uusia malleja rahanjakoon

Uudistuksia ovat vauhdittamassa useat moitteet, joita elokuvasäätiö on viime vuosina saanut toimintatavoistaan

Kulttuuri
 
Solar Films
Elokuvasäätiön toimintaan on kohdistunut viime vuosina moitteita. Esimerkiksi jo valmistuneelle Rööperille säätiö jakoi tukea vastoin sääntöjään. Elokuvassa nähtiin muun muassa Peter Franzén ja Kari Hietalahti.
Elokuvasäätiön toimintaan on kohdistunut viime vuosina moitteita. Esimerkiksi jo valmistuneelle Rööperille säätiö jakoi tukea vastoin sääntöjään. Elokuvassa nähtiin muun muassa Peter Franzén ja Kari Hietalahti. Kuva: Solar Films

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on arvioimassa rajusti uudelleen Suomen elokuvasäätiön toimintaa. Ministeriö on uudistamassa lakia elokuvataiteesta ja samalla selvitetään elokuvasäätiön asemaa ja vaihtoehtoisia hallinnollisia rakenteita.

Helsingin Sanomat sai ministeriön alustavia suunnitelmia käyttöönsä. On jopa mahdollista, että elokuvasäätiön toiminta itsenäisenä tuenjakajana päättyy muutaman vuoden kuluttua.

Nykyisellään elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan keskeinen rahanjakaja ja vallankäyttäjä. Säätiö jakaa julkista tukea elokuva-alalle, erityisesti elokuvatuotantoon. Tukea myönnettiin vuonna 2014 noin 24 miljoonaa euroa.

"Laki elokuvataiteesta on joka tapauksessa muutettava. Selvitetään samalla, tehdäänkö vain teknisiä uudistuksia vai voidaanko järjestelmää parantaa. Audiovisuaalisuuden merkitys kasvaa koko ajan kulttuurissa", perustelee suunnitelmia ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Lakkautetaanko elokuvasäätiö? "Kaikki on mahdollista. Valmistelu on alussa. Alan toimijoiden kanssa tätä valmistellaan yhdessä. Nyt odotetaan uutta hallitusta", Kaivosoja sanoo.

Yhdessä ministeriön mallissa elokuvasäätiö yhdistettäisiin osaksi Kansallista audiovisuaalista instituuttia (Kavi). Kavi vastaa nykyään muun muassa elokuva- ja televisio-ohjelmien säilyttämisestä, mediakasvatuksesta ja ikärajaluokittelusta.

Kavin ja elokuvasäätiön yhdistäminen edustaisi niin sanottua yhden luukun periaatetta. Samalla syntyisi virasto, joka voisi OKM:n mallissa soveltua paremmin viranomaistehtävien hoitoon kuin säätiö. Valtioapuviranomaisen rooli ja viranomaistehtävien hoitaminen ei ole kaikin puolin selkeää yksityisoikeudellisessa säätiössä.

"Problematiikka liittyy julkisen vallan käyttöön säätiössä. Oikeusministeriö on kiinnittänyt huomiota siihen, missä määrin julkista valtaa voidaan delegoida säätiölle", Kaivosoja sanoo.

Myös yhteistä säätiömallia on pohdittu Kavin ja elokuvasäätiön yhdistämisessä. OKM:n mukaan uhkakuvana olisi silloin, että Kavinkin rahoitus siirtyisi maksettavaksi veikkausvoittovaroista.

Toisessa mallissa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) tehtäviä siirretään elokuvasäätiöön, ja kolmannessa mallissa elokuvasäätiön tehtävät siirretään kokonaan Taikeen. Näin syntyisi yksi virasto, mutta alalle jäisi edelleen useita toimijoita. Se taas on johtanut toiminnoissa ministeriön mukaan useisiin päällekkäisyyksiin.

Elokuvasäätiön ohella elokuvataiteeseen jakaa julkista tukea Audiovisuaalisen kulttuurin edistämissäätiö (Avek). Elokuvasäätiö jakoi audiovisuaalisen kulttuurin määrärahoista vuonna 2014 ministeriön mukaan 80 prosenttia. Ministeriö jakoi rahoista 12, Taike viisi ja Avek kolme prosenttia.

Uudistuksia ovat vauhdittamassa useat moitteet, joita elokuvasäätiö on viime vuosina saanut toimintatavoistaan.

Vuosi sitten apulaisoikeusasiamies moitti säätiötä esteellisyyssäännösten rikkomisesta. Elokuvasäätiön hallituksen jäsen oli saanut säätiöstä johtamalleen yhtiölle tuotantotukea 750 000 euroa. Kiistan kohteena oli tuolloin Juha Lehtolan ohjaama pitkä elokuva Aikuisten poika.

Valtiontalouden tarkastusvirasto taas huomautti elokuvasäätiötä 2012 tukisitoumuksista, joista ei ole mainintaa säätiön omissa tukiohjeissa. Säätiö oli tuolloin vastoin omia sääntöjään myöntänyt 650 000 euroa tukea jo valmistuneelle elokuvalle. Kiistan kohteeksi joutui tuolloin Aleksi Mäkelän ohjaama ja Solar Filmsin tuottama Rööperi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan uudesta elokuvalaista ja av-alan hallintomallista aiotaan tehdä päätös aikaisintaan ensi vuonna. Uusi käytäntö tulisi näin ollen voimaan 2017. Elokuvasäätiön nykyisen toimitusjohtajan Irina Krohnin toimikausi on päättymässä kesällä 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat