Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakasalmen huvilan uudessa näyttelyssä voi kuunnella musiikillisia pyhäinjäänteitä

Hakasalmen huvilassa ei keskitytä säveltäjiin tai teoksiin vaan kaupunkilaisten musiikkiharrastukseen

Kulttuuri
 
Hakasalmen huvilan musiikkinäyttelyssä kuuluu helsinkiläisten ääni
Hakasalmen huvilan musiikkinäyttelyssä kuuluu helsinkiläisten ääni
Helsingin kaupunginmuseon Musiikkia-näyttely kertoo kaupunkilaisten musiikkiharrastuksesta historian eri vaiheissa. Lähes kaksi vuotta auki olevan näyttelyn kuraattori Jere Jäppinen kertoo näyttelystä. Toimittaja: Samuli Tiikkaja, kuvaus ja leikkaus: Petri Krook.

Museossa voit nyt verestää koulumuistojasi laulamalla laulukokeen. Singstar-tyyppinen ohjelma kuuntelee laulusi ja antaa sille kouluarvosanan. Tai sitten voit harjoitella tanssimaan menuettia, boogieta, valssia tai hiphopia videoitujen tanssimestarien opastuksella.

Helsingin kaupunginmuseo avasi Hakasalmen huvilassa keskiviikkona Musiikkia-näyttelyn. Siinä esitellään musiikkia kaupunkilaisten näkö- ja kuulokulmista, eri aikakausien ja musisointipaikkojen mukaan teemoiteltuna.

"Olemme luopuneet säveltäjä- ja teoskeskeisyydestä, eikä genrerajoja ole", kertoo näyttelyn kuraattori, Kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen.

"Sen sijaan olemme kysyneet helsinkiläisiltä heidän musiikkiharrastuksestaan ja musiikkimuistoistaan."

Tästä esimerkkinä on fanikulttuuria esittelevä huone, jossa esillä on ihailijakuvia aina 1800-luvun ruotsalaissopraano Maria Lindistä nykypoppareihin, sekä musiikillisia pyhäinjäänteitä Sibeliuksen sikarirasiasta Euroviisuduo Jedwardin toisen laulajan kenkään, Albert Järvisen kitaraan, Cisse Häkkisen bassoon sekä Lepakon ulko-oveen.

Viisi vuotta valmistellussa näyttelyssä on käytetty hyväksi myös tutkimustietoa. Tampereen teknillisessä korkeakoulussa on mallinnettu Helsingissä 1800-luvulla olleiden konserttisalien akustiikkaa, ja tuloksiin pääsee tutustumaan kuulokkeiden avulla. Musiikkiteknologialle on myös näyttelyssä oma osastonsa, jossa kävijöille esitellään toistolaitteiden kehitystä soittorasioista mp3-soittimiin.

PETRI KROOK
Tutkija Jere Jäppinen on Musiikkia-näyttelyn kuraattori.
Tutkija Jere Jäppinen on Musiikkia-näyttelyn kuraattori.

Musiikin käyttäminen ideologisiin tarkoituksiin on myös esillä, liittyipä se sitten koululaulujen isänmaalliseen aihepiiriin, työväenlauluihin tai kuorolaulun rooliin suomalaisuusaatteen kehittymisessä 1800-luvulla.

Hakasalmen huvilassa kun ollaan, myös sen entisen omistajan Aurora Karamzinin jälki näkyy musiikkinäyttelyssä.

Karamzinin aikaan 1800-luvun lopussa toisen kerroksen salissa järjestettiin kotikonsertteja, ja Musiikkia-näyttelyssä huone on samassa käytössä.

"Tänne helsinkiläiset musiikinharrastajat saavat tulla pitämään omia konserttejaan", Jere Jäppinen kertoo.

Matineakonserttien pitämisestä ei peritä tilavuokraa, ja iltakonserttien vuokrakin on Jäppisen mukaan pieni. "Tällä hetkellä konsertteja on varattu juhannukseen asti."

Senkin jälkeen kaikki halukkaat oletettavasti pääsevät pitämään konserttia, sillä Musiikkia-näyttely jatkuu tammikuuhun 2017 saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat