Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen satiiri tekee paluuta televisioon – Vallanpitäjille irvailu on vaikeaa, tekijät tunnustavat

Kulttuuri
 
Jukka Lintinen Yle
Stand up -koomikko Jukka Lindström juontaa TV2:n Noin viikon uutisia.
Stand up -koomikko Jukka Lindström juontaa TV2:n Noin viikon uutisia. Kuva: Jukka Lintinen Yle

SatiirisarjaIltalypsy teki 2000-luvun taitteessa pilaa suomalaisista poliitikoista ja herätti heissä toisinaan jopa suuttumusta. Sittemmin politiikkaa on käsitelty komediallisesti monissa ohjelmissa, mutta satiiria niistä on saanut etsiä usein suurennuslasin kanssa.

Nyt ajankohtaissatiirin kenttää yrittää uudistaa kaksikin ohjelmaa: Ylen Noin viikon uutiset sekä Hesarin HSTV:n Uutisraportti.

Noin viikon uutiset on yhdistelmä talk show'ta ja uutisaiheilla irvailua. Uutisraportti on ohjelmaformaattina melko samanlainen, mutta siinä ei ole vieraita.

Noin viikon uutisia alettiin ideoida alkuvuodesta 2014. Tuottaja Juha Lahti kysyi juontaja Jukka Lindströmiltä, minkälaista ohjelmaa tämä tekisi, jos saisi siihen vapaat kädet. Lindström on aina pitänyt amerikkalaisesta The Daily Show'sta, jossa vallanpitäjien tekoja ja ajattelua kritisoidaan piikikkäällä tavalla. Sen suuntaista komiikkaa hän halusi omaankin ohjelmaansa. Noin viikon uutisten ensimmäinen jakso tuli tv:stä marraskuussa 2014.

"Satiirin tehtävä on olla hauska ja sanoa jotain tästä maailmasta. Nämä kaksi intressiä on meidänkin ohjelmassa", Lindström sanoo.

Hän kuitenkin lisää vaatimattomasti, ettei pidä satiirin tasoa ohjelmassa vielä kovin kovana.

"Me vasta harjoittelemme olemaan hauskoja."

Jos satiirin terä onkin ohjelmassa vielä vähän hakusessa, niin hauska se on silti. Ja oivaltava. Toisin kuin monet talk show't, joita Suomessa on viime vuosina tehty.

Ehkä onnistuminen johtuu siitä, että Lindström on alun perin stand up -koomikko. Niinhän ovat myös lähes kaikki keskeisten amerikkalaisten talk show'iden juontajat.

Mutta millä tavalla stand up ja tv-satiiri eroavat toisistaan?

"Tv:ssä pitää olla vielä nopeampi ja tiiviimpi kuin lavalla. Eroa on myös siinä, että käytämme ohjelmassa kuvia ja videoita."

Hauskuuttaminen ei ole silti Lindströmille ja hänen käsikirjoittajatiimilleen helppoa. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että monimutkaisille asioille pitää löytää joku viesti. Siis, että esimerkiksi Kreikan velkakriisissä on kyse muustakin kuin siitä, että kreikkalaiset eivät maksa velkojaan.

Rio Gandara HS
HSTV:n Uutisraporttia juontaa toimittaja Tuomas Peltomäki.
HSTV:n Uutisraporttia juontaa toimittaja Tuomas Peltomäki.

Uutisraportin ensimmäinen jakso lähetettiin HSTV:ssä lokakuussa 2014. Ohjelman syntyminen oli juontaja Tuomas Peltomäen oma päähänpisto. Hän oli nähnyt amerikkalaisista talk show -ohjelmista, kuinka viihdyttävästi ja terävästi asioista voi kertoa.

"Kun kukaan muu ei tehnyt tätä Suomessa, päätin ryhtyä itse toimeen. Ylen ohjelma tuli minulle ihan täytenä yllätyksenä."

Peltomäki lähti liikkeelle ilman kokemusta komedian tekemisestä, ja se kyllä vielä näkyy ohjelmassa: vitsit ovat polveilevia ja niistä puuttuu se kaikista terävin punch, isku, kuten ammattikielessä puhutaan.

Mutta on Uutisraportissa silti potentiaalia ja asiantuntemusta. Tästä kertoo sekin, että ohjelmassa on käsitelty osuvasti TTIP-vapaakauppasopimuksen kaltaisia isoja aiheita. "Satiirin tekeminen on aivan älyttömän vaikeaa", Peltomäki tunnustaa.

Uutisraportti on Peltomäelle Helsingin Sanomissa sivutoimi, jota hän tekee tuottajan työnsä ohessa muutaman kollegan kanssa. Ohjelmaan liittyvä työmäärä tuli hänelle järkytyksenä. Mutta se on hinta, joka uutistarjonnan kehittämisestä täytyy maksaa.

"Suomi on täynnä tärkeitä asioita, jotka eivät kiinnosta ketään, kun niistä kerrotaan tylsästi. Me haluamme kertoa niistä kiinnostavasti."

Satiirin merkitystä Peltomäki pitää nyky-yhteiskunnassa suurena, sillä satiirissa asioista kerrotaan suoraan. Se ei miellytä aina kaikkia ihmisiä, kuten satiirilehti Charlie Hebdon ja pilapiirtäjä Lars Vilksin tapaukset ovat osoittaneet.

"Mekin olemme joutuneet pohtimaan sitä, mitä tehdä Muhammed -kuvien kanssa. Omat periaatteeni ovat kristallinkirkkaita, mutta ei päätöksen tekeminen ole silti helppoa."

 

Noin viikon uutiset TV2:ssa klo 21.25. Uutisraportti osoitteessa hs.fi/hstv/uutisraportti, uusi jakso lauantaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat