Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cirque du Soleil viihdyttää vanhoista pölyistään huolimatta

Suomeen vasta nyt tuodun vanhan show'n temput vaatisivat päivitystä

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Vesa Moilanen Lehtikuva
Kanadalainen Cirque du Soileil on yksi uuden sirkuksen pioneereista. Sen esiintyjät ovat oman alansa taitajia.
Kanadalainen Cirque du Soileil on yksi uuden sirkuksen pioneereista. Sen esiintyjät ovat oman alansa taitajia. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva
Arvio: sirkus
Cirque du Soleil: Quidam Areenalla. Ohjaus Fraco Dragone, musiikki Benoit Jutras, koreografia Debra Brown.

Kanadalainen Cirque du Soleil on ilmiö. Se on yksi uuden sirkuksen pioneereista, joka muutti käsitykset sirkuksesta. Se näytti, että sirkus taipuu moneen ja voi kertoa tarinoita eikä näyttää pelkkiä temppuja. Pienestä katutaiteesta se on kehittynyt eskapistiseksi viihdekoneistoksi, joka kiertää maailmaa useilla samaa esitystä pyörittävillä ryhmällä.

Viihtyminen ei ole pahasta. Suomeen tuotu Quidam sai ensi-iltansa Montrealissa jo 1996. Siksikin on kiinnostavaa nähdä, miten se toimii liki kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Kyllä sen parissa viihtyy, mutta jotain historiallista pölyä siinä tuntuu olevan. Kokeilevampia ja uskaliaampia nykysirkusesityksiä on paljon. Kovin kilttiä ja söpöä yllin ja kyllin.

Olen aina vierastanut jäähalliesityksiä. Esiintyjän ja katsojan välille ei niissä mittasuhteissa synny todellista kontaktia.

Tässä esityksessä riepoo erityisesti musiikin massiivinen volyymi. Onko todella oikein, että sirkuksessa on pakko pitää korvatulppia? Benoit Jutrasin äkkimakea musiikki soitetaan niin hirveällä pauhulla, että tinnitus uhkaa. Ainakin pienten lasten vanhempia pitäisi varoittaa.

Etnoa mukaileva äänimaailma alkaa olla vähän tunkkaista historiallista ajankuvaa. Suoranaista yleisönnuoleskelua on soittaa pätkä Alegríasta, josta tuli sirkuksen kansainvälinen hitti. Suomessa sen levytti Katri Helena.

Show luistaa tietenkin Cirque du Soleilin rautaisella ammattitaidolla. Juonentynkänä on pieni Zoé-tyttö, joka on kyllästynyt ja josta vanhemmat eivät piittaa. Hän katoaa mielikuvitusmaailmaan, jossa hän näkee kaikenlaista kummaa ja hienoa kuten päättömän miehen, vähän surrealismia René Magritten tapaan.

Esiintyjistä on vaikea nimetä ketään, koska he ovat Soleilissa alati vaihtuvia, roolinsa suorittavia nimettömäksi jääviä taitajia. Nimenomaan taitajia, alansa osaajia. Saksalaisen renkaan suorittaja hoitaa hommansa. Kangasnumero on myös hieno, joskin tähän, kuten vertikaaliköysiin tarvittaisiin päivitystä. Aika nähtyjä ovat kaikki järkyttävät pudotukset ja kieputukset. Tietysti on komeaa nähdä viisi esiintyjää köysissä yhtä aikaa.

Kolmen hengen rengastrapetsi oli esteettisesti hienointa kokonaisuudessa.

Myös diabolisti on virtuoosi lajissaan. Harvoin näkee diabolo-esitystä, jossa ei edes yhtä ripsua tapahtuisi. Tämä kuuluu perinteisen sirkuksen traditioon, jossa kaiken pitää tapahtua varmasti ja hallitusti.

Nykysirkuksessa kämmitkin sallitaan.

Cirque du Soleil on edelläkävijä, joka on osaltaan käynnistänyt nykysirkuksen lumivyörynomaisen kehityksen. Jos joku näkee tällaista sirkusta ensimmäistä kertaa ja innostuu siitä, hyvä niin.

Nykysirkuksen käsitteen alle mahtuu monenlaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat