Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulu johtaa kohtaamisiin tanssiteoksessa

Poikkitaiteellinen työryhmä loi tanssiteoksen kohtaamisista niityllä

Kulttuuri
 
Palkittu koreografi luo kehollista olemista laulamalla
Palkittu koreografi luo kehollista olemista laulamalla
Tänään Zodiakissa ensi-iltansa saavan Meadow, meadow, meadow -teoksen harjoituksissa koreografit Elina Pirinen ja Maria Saivosalmi sekä tanssija Aino Voutilainen laittoivat koreografian liikkeelle laulamalla. Katso, millaista kehollista olemista laulettu koreografia tuottaa palkitun koreografi-muusikko Elina Pirisen ohjauksessa. Toimittaja: Hannele Jyrkkä, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Arttu Luhtala.

Harras, hento suudelma päättää iltapäivän harjoitukset. Palestiinalais-ranskalaisen ääni- ja esitystaiteilija Jassem Hindin ja Ruotsissa työskentelevän norjalaistanssija Kenneth Bruun Carlsoni n suukkoharjoitukseen kiteytyy jotakin olennaista tänään ensi-iltansa saavasta Meadow, meadow, meadow -teoksesta.

Kymmenhenkinen työryhmä on työstänyt tanssiteosta erilaisilla kohtaamisilla. Keho kohtaa musiikin, nykytanssi risteytyy muuhun esitystaiteeseen, erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset kohtaavat toisensa.

Suomalaiskoreografit Elina Pirinen ja Maria Saivosalmi käynnistivät projektin, joka rakentuu heidän, Jassem Hindin, irlantilaisten teatteritaiteilijoiden Ruairí Donovanin ja Cathy Walshin sekä kuvataiteilija Lotta Eskon itsenäisistä osioista. Esiin nousee kolme erilaista niittyä, mutta jokainen esiintyjä on mukana myös toisten luomuksissa.

Pirinen lähti rakentamaan omaa osiotaan musiikki edellä, eikä ensimmäistä kertaa. Uutta bändikonseptia ja omia sävellyksiä parhaillaan työstävä 33-vuotias taiteilija on esiintynyt aiemmin muun muassa Mikko Torvisen viihdeorkesterissa ja opiskellut pitkään klassista musiikkia. Varsin persoonallisella otteella musiikki on liukunut myös osaksi koreografioita.

Palkitussa Personal Symphonic Moment -työssä edettiin reipas vuosi sitten hurjassa sykkeessä Šostakovitšin sinfonian ehdoilla. Nyt Pirinen halusi luoda koreografiaa, jossa laulu johtaa kiinnostaviin ja helliin kohtaamisiin.

"Halusin kokeilla vocal choreography -käsitettä. Tämä on minun ehdotukseni sille, mitä se voisi olla. Tietynlaisilla dramaturgista ajattelua aktivoivilla tehtävillä esiintyjät piirtävät laulullaan esiin äänen ja sanan välistä liikettä.", Pirinen sanoo.

Lopputulosta voisi hänen mukaansa kutsua "instant-kantaatiksi".

"Kyse on silti koreografiasta eikä vaikkapa kuoroteoksesta, sillä tekijät tulevat esitystaiteen ja koreografian kentältä. Se vaikuttaa tapaamme käsitellä ruumiillisuutta ja dramaturgiaa laulaessa. Taustalla on mikrotason anatomiaan liittyvä liikkeellinen perustehtäväkin."

Työ perustuu Pirisen villiin runoon, joka käsittelee perimää, sukupolvia, perhettä ja intiimiä suhdetta itseen osana pitkää jatkumoa. Runo sai alkusysäyksensä koreografi-muusikon havahduttua viime vuonna siihen, kuinka moni hänen sukupolvensa taiteilija tuntui suuntaavan teoksensa samanikäisille katsojille. Poikkitaiteellinen työryhmä haluttiin avata eri ikäisille taiteilijoille, myös nuorille tanssinopiskelijoille.

"On tärkeää, että ihmisellä on monimuotoinen suhde sekä toisiin että itseensä. Jokaisen elämänkaarta määrittää toisten kehojen läheisyys ja toivottavasti läheinen, välittävä suhde itseen. Jokaisen pitäisi tulla kuulluksi, nähdyksi ja kosketetuksi, syntymästä kuolemaan. Perusasioidenkin äärellä siis ollaan." 

 

Meadow, meadow, meadow -teoksen ensi-ilta tänään Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa, Tallbergink.1. klo 19.

Rio Gandara HS
Elina Pirinen (vas. takana), Ruairí Donovan ja Aino Voutilainen harjoittelivat läheisyyden esittämistä.
Elina Pirinen (vas. takana), Ruairí Donovan ja Aino Voutilainen harjoittelivat läheisyyden esittämistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat