Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei nillitetä

Kulttuuri
 

Toimittajan työssä tekee nykyään mieli usein nillittää.

Journalismi kun on pilattu ja lukijat kummallisia. Huippujaettu juttu syntyy siten, että ottaa kymmenen kuvaa kevätauringosta eikä siten, että selvittäisi vaikka kunnallispolitiikan kaavoituskuvioita.

Keitä ne nyt kiinnostavat?

Ja stten on vielä tämä kiire. Joka paikkaan pitäisi revetä ja kaikkea pitäisi osata. Juttua täytyy versioida eri kanaviin ja hallita niin kirjoittaminen, datajournalismi kuin liikkuva kuvakin. Vaikeaa vaikeaa.

Siksi on terveellistä käydä katsomassa, millaista suomalainen journalismi oli silloin, kun Päivälehteä 1800-luvun lopussa perustettiin. Itse pääsin tuolle aikamatkalle, kun seurasin kuuden viikon aikana HS:n juhlavuoteen kuuluvan Ihanteiden aika -näytelmän harjoituksia.

Aleksanterin teatterissa tänään perjantaina ensi-iltansa saava näytelmä kertoo siitä, kuinka kolme kaverusta, Eero Erkko, Juhani Aho ja Arvid Järnefelt kyllästyvät venäläisiä nöyristeleviin johtajiin, suomenkielisiä polkeviin sveeseihin ja ummehtunutta propagandaa tuuttaavaan Suomettareen ja päättävät perustaa lehden.

Rahaa, kokemusta, mainostajia tai lukijoitakaan ei ole, mutta eteenpäin mennään start up -yrittäjän rohkeudella, ja tavoitteet korkealla.

Kolmikko halusi nostaa suomalaisen työväestön asemaa, parantaa tasa-arvoa ja kertoa ihmiselle tärkeistä asioista selvällä suomen kielellä.

Silloin yksilön itselleen asettamiin tavoitteisiin ei kuulunut niinkään oman henkilökohtaisen elämän parantaminen pakuriteen tai ilmajoogan voimalla kuin koko yhteiskunnan kehittäminen ja kansakunnan olemassaolon turvaaminen. Ja vastukset ovat sen mukaiset.

Näytelmää seuratessa oman toimituksen temppuileva nettijulkaisualusta alkaakin tuntua pieneltä ongelmalta. Se on kuitenkin pienempi uhka lehden ilmestymiselle kuin niskaan huohottava venäläinen sensuuriviranomainen, joka saattaa määrätä koko lehden lakkautettavaksi. Kuten tapahtuikin.

"Kolmessa päivässä pitää olla valmis jättämään koti ja isänmaa. Kolme päivää – sehän on ruhtinaallisesti aikaa se. Kaikkiaan 72 tuntia. Siinä ajassa ihminen ehtii hyvästellä vanhan elämänsä", sanoo Eero Erkko näytelmässä.

Sitten hänet karkoitetaan maasta.

Ei nillitetä.

 

Jussi Lehmusvesi HS jussi.lehmusvesi@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja

Onko 1800-luvun ihminen parempi kuin me?
Onko 1800-luvun ihminen parempi kuin me?
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. 1800-luvun ihanteellisia urotöitä seuratessa hänelle tuli mieleen yksi suuri kysymys. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu.
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 4: Läpi meni vai menikö?
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 4: Läpi meni vai menikö?
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. Neljännessä osassa on läpimenon aika ja selviää mitä uurastuksella on saatu aikaan. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu.
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 3: Kattokruunun kirous
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 3: Kattokruunun kirous
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. Kolmannessa osassa näyttelijä Toni Kamula törmää odottamattomiin ongelmiin, kattokruunuun. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Janne Elkki, Terhi Liimu, leikkaus: Terhi Liimu.
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 2: Pariisin laukaukset
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 2: Pariisin laukaukset
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. Toisessa jaksossa ääneen pääsevät käsikirjoittaja ja ohjaaja. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Terhi Liimu ja Kristiina Marttinen
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 1: Hämärä möykky
Näin tehtiin Ihanteiden aika, osa 1: Hämärä möykky
Näin tehtiin Ihanteiden aika -videosarjassa toimittaja Jussi Lehmusvesi seuraa näytelmäharjoituksia kuuden viikon aikana. Ensimmäisessä jaksossa Juhani Aho paljastuu naistenmieheksi ja Carl-Kristian Rundmanilla on vaikeuksia muistaa vuorosanoja. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Terhi Liimu ja Kristiina Marttinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat