Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaurismäen elokuva nousi Dramatenin lavalle

Ohjaaja Nadja Weiss löysi Aki Kaurismäen miljöön Helsingistä

Kulttuuri
 
Roger Stenberg
Aki Kaurismäen Mies ilman menneisyyttä -elokuvan näytelmäversiota esitetään teatterissa Tukholmassa.
Aki Kaurismäen Mies ilman menneisyyttä -elokuvan näytelmäversiota esitetään teatterissa Tukholmassa. Kuva: Roger Stenberg

Siinä he istuvat, Mies ja Irma. Vieretysten ja täysin puhumatta. Pöytäliina levitetään sylistä syliin, ja kohta hapankorppu rouskuu samaa tahtia molempien suussa.

Tämä lemmenkohtaus nähdään Tukholmassa Dramatenin lavalla, missä ohjaaja Aki Kaurismäen kulttielokuva Mies ilman menneisyyttä herää tänä keväänä eloon näytelmäversiona. Mannen utan minne -esityksen taustalla on ruotsalaisnäyttelijä ja -ohjaaja Nadja Weiss.

"Kaurismäen työt ovat aina puhutelleet minua valtavasti. Niissä on aivan oma rytminsä, se muistuttaa ehkä omaa tapaani katsoa maailma", Weiss sanoo.

Hän, pitkäaikainen Kaurismäen töiden ystävä, näki elokuvan jo vuosia sitten, kun sitä näytettiin Ruotsissa. Weiss kertoo viehättyneensä ennen muuta Kaurismäen henkilöhahmoista, joiden ilmaisu on puheen sijaan olemista. Laitapuolen kulkijoiden elämä esitetään arvokkaana, mutta alleviivaamatta.

Suomi on vahvasti edustettuna Ruotsin teatterikeväässä. Mannen utan minnen lisäksi Göteborgin kaupunginteatterissa esitetään paraikaa Anna Takasen ohjaamaa sotalapsinäytelmää Fosterlandetia. Molemmat teokset ovat saaneet hyvän vastaanoton paikallisilta kriitikoilta.

Dramatenin Mannen utan minne syntyi käännetyn Kaurismäen elokuvakäsikirjoituksen pohjalta hieman muunnellen. Weiss sai yhteyden Kaurismäkeen pitkän yrittämisen jälkeen. Lupa irtosi, mutta sen enempää keskusteluja ei työprosessin aikana käyty, hän kertoo.

Weiss haki tuntumaa elokuvan tapahtumapaikkoihin ja tunnelmaan opintomatkalta Helsingistä, joka ei ennestään ollut hänelle tuttu. Ohjaaja kollegoineen kolusi kaupungin laitakulmien katuja ja istui Kaurismäkien perustamissa ravintoloissa, Coronassa ja Moskova-baarissa.

"Havaitsin Helsingissä, että elokuvien miljöö on olemassa. Nämä ihmiset ovat olemassa. Toisaalta uskon, ettei se ole ainutlaatuista Suomessa, sama maailma löytyy hiukan erilaisena Saksasta ja Ranskasta ja muualta."

Itse näytelmässä Suomi on läsnä sivuhuomautuksena. Poliisin asussa lukee poliisi ja radiosta kuuluu Hiljaa yössä. Joku lukee Helsingin Sanomista rikosuutisia.

Dramatenin teatteriversio eroaa luonnollisesti elokuvasta ja kertoo omaa tarinaansa. Yksi ero on musiikin suuri rooli: esitys muistuttaa paikoin pienimuotoista konserttia Marie Richardsonin laulaessa kuvitteellisen pelastusarmeijan orkesterin solistina.

Tunnelma näytelmässä on myös aavistuksen lämpimämpi kuin Kaurismäen elokuvaversiossa. Hyvässä ja pahassa, sanoo Weiss. Hänen mukaansa esimerkiksi Kaurismäen henkilöiden hienovaraisia eleitä oli vaikea siirtää teatterilavalle. "Teatterissa ei pääse ikinä lähikuviin, kuten hän tekee. Se on ollut haaste näyttelijöille, joiden henkilöhahmot ovat melko lailla hiljaa."

Teatterissa yleisö on myös tottunut kuulemaan puhetta, ei hiljaisuutta, Weiss toteaa.

Dramatenin ohjaus ei ota näkyviä harppauksia Kaurismäen Helsingistä esimerkiksi tämän päivän Tukholmaan. Weissin ajatuksissa yhtymäkohtia on silti esimerkiksi Ruotsissa kiivaana käyvään kerjäämiskeskusteluun. Romanien tilannetta ei käsitellä suoraan lavalla, mutta kyse on hänen mukaansa samankaltaisen ulkopuolisuuden kuvaamisesta.

"Vain joissakin vuosissa ihmisarvon merkitys on vähentynyt, kanssaihmisiä ei nähdä enää samalla tavalla, ja jokainen keskittyy vain itseensä", Weiss sanoo ja viittaa myös laajemmin kasvaneeseen maahanmuuttovastaisuuteen Ruotsissa.

Hän toivoo, että näytelmää voitaisiin jossain vaiheessa esittää myös Suomessa, mutta toistaiseksi siitä ei ole tarkkoja suunnitelmia.

"Se olisi valtavan hienoa!"

Elina Kervinen HS
Tukholma

Näytelmän ohjaa Nadja Weiss.
Näytelmän ohjaa Nadja Weiss.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat