Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Disneyn uusi Tuhkimo ei rakastu ensi­silmäyksellä

Vanha Disney-klassikko tulee jälleen valkokankaille

Kulttuuri
 
Irma Swahn
Jonathan Olley
Lily James esittää Cinderella – Tuhkimon tarina -elokuvan pääosan.
Lily James esittää Cinderella – Tuhkimon tarina -elokuvan pääosan.

Satu ei ole leikin asia. Päinvastoin.

"Kunnon sadussa jokainen ainesosa pitää olla kohdallaan", muistuttaa Cinderella Tuhkimon tarina -elokuvan ohjaaja Kenneth Branagh. "Muuten se ei yksinkertaisesti ole satu."

Tuhkimon tarinan vahvuus piilee ohjaajan mukaan siinä, että juoni toimii yhä, vaikka ensimmäinen Tuhkimo-satu syntyi jo parituhatta vuotta sitten.

"Ihmisten unelmat eivät ole paljoakaan muuttuneet", Branagh sanoo Berliinin elokuvajuhlilla elokuvansa ensi-illan jälkeisenä aamuna.

Mutta mitä Tuhkimolla on sanottavana nykyaikana?

"Eikö uusperhe ole mitä yleisin ilmiö? Eikö maailma ole nykyään äiti- ja sisarpuolia täynnä", Branagh kysyy, mutta myöntää, että klassikoita on tietenkin katsottava oman aikakautensa silmälasien läpi.

Kenneth Branagh
Kenneth Branagh

Branagh vertaa jättituotannon ohjaamista armeijayksikön komentamiseen. "Siltä se välillä tuntui. Tanssiaiskohtauksessa oli mukana 400–500 ihmistä."

"Tiedän, että kaikki armeijat marssivat vatsallaan. Kolmen t:n periaate on tärkeä."

Kolmen t-kirjaimen takana ovat sanat tea, toilet & transport – tee, toiletti ja kuljetus siis. Branaghin sanastossa tee tarkoittaa ravitsemusta yleensä.

"Nälkäisenä kukaan ei tee hyvää työtä. Vessaan täytyy päästä kun on tarve, ja käymälöitten on oltava siistit. Kuljetusten pitää toimia, ettei näyttelijöiden tarvitse kävellä pitkiä matkoja kieltämättä melko vaativissa puvuissaan."

Branagh kehottaa painamaan periaatteen mieleen.

"Muistakaa kolme t:tä, ja jokainen teistä voi ohjata elokuvan. Ei se sen vaikeampaa ole".

Uusi Tuhkimo on kieltämättä topakampi kuin edeltäjänsä Walt Disneyn piirretyssä klassikossa vuodelta 1950. Cinderella kieltää prinssiä metsästämästä, kun he tapaavat ensi kerran.

"Ensitapaaminen liitettiin tarinaan, koska rakastuminen ensisilmäyksellä tuntemattomaan ihmiseen ei nykypäivänä tuntunut kovin uskottavalta", sanoo Kenneth Branagh.

Elokuvan sivuosissa nähdään useampia suuria näyttelijänimiä: Derek Jacobi kuninkaana, Stellan Skarsgård herttuana sekä Helena Bonham Carter hyvänä haltijattarena, joka taikoo Tuhkimolle lasikengät, juhlavaunun ja upean sinisen tanssiaispuvun.

"Tiesin, että tarun nykyaikaistaminen onnistuisi vain parhaimmalla mahdollisella näyttelijäkaartilla", sanoo ohjaaja Branagh.

Elokuvan loistelias lavastus on Federico Fellinin kasvatin, kolmasti Oscarilla palkitun Dante Ferrattin käsialaa. Myös puvustosta vastaa kolminkertainen Oscar-palkittu, Sandy Powell.

Pääosaa näyttelee Lily James, jonka luoma Tuhkimo-hahmo on uskottava ja kantaa koko elokuvaa.

Tunne, että koko tiimillä on ollut aidosti hauskaa työskennellessään yhdessä, vahvistuu haastatteluissa.

Stellan Skarsgård esimerkiksi sanoo, että hän otti pienen osansa vaan voidakseen tehdä töitä Kenneth Branaghin kanssa.

"Kun työskentelee ihmisten kanssa joista pitää, syntyy taidetta. Tie luovuuteen avautuu", Skarsgård toteaa.

"Tämäkin elokuva sai mitä hyvä leffa tarvitsee. Pelkäsin että tästä tulisi vain 1940-luvun hollywoodilaista glamouria. Tuli paljon enemmän."

 

Cinderella – Tuhkimon tarina -elokuva sai ensi-iltansa Suomessa eilen perjantaina.

Irma Swahn
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat