Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stieg Larssonin Millennium-sarjan kohuttu jatko-osa ilmestyy kesällä – sisältö tarkkaan varjeltu salaisuus

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.
Knut Koivisto
Eksentrinen hakkeri Lisbeth Salander (Noomi Rapace) Stieg Larssonin viimeksi jääneen romaanin Pilvilinna joka romahti elokuvaversiossa 2009.
Eksentrinen hakkeri Lisbeth Salander (Noomi Rapace) Stieg Larssonin viimeksi jääneen romaanin Pilvilinna joka romahti elokuvaversiossa 2009. Kuva: Knut Koivisto

Kovia kokenut hakkerinero Lisbeth Salander ei kuole millään.

Hän nousee jo toistamiseen haudasta, kun Stieg Larssonin Millennium-sarjan itsenäinen jatko-osa Se mikä ei tapa (Det som inte dödar oss) julkaistaan torstaina 27. päivänä elokuuta 2015 samanaikaisesti sekä alkukielisenä laitoksena Ruotsissa että käännöksenä useissa kymmenissä maissa, myös Suomessa.

Ensimmäisen kerran Millennium-sarjan naispäähenkilö Lisbeth Salander nousi sananmukaisesti kuolleista, kun hän onnistui kaivautumaan umpeen luodusta haudasta. Sinne hänet oli viskattu kuolemaan trilogian toisessa osassa Tyttö joka leikki tulella (2006). Häntä on ammuttu kolmesti, yksi luoti oli syvällä päässä.

Tulevan jatko-osan on kirjoittanut ruotsalainen David Lagercrantz, joka on aiemminkin osannut mennä toisen ihmisen nahkoihin. Ensin hän tekeytyi maalitykki Zlatan Ibrahimoviciksi, nyt hän esittää myyntitykki Stieg Larssonia.

Millennium-trilogia kasvaa tetralogiaksi yksitoista vuotta sitten kuolleen Larssonin perikunnan ja oikeuksien omistajien suostumuksella, joten kyseessä ei ole mikään kirjallinen tai tekijänoikeudellinen skandaali.

Millennium-trilogia ei ole mikä tahansa kirjasarja. Sitä on myyty jo lähes 80 miljoonaa kappaletta noin viidessäkymmenessä maassa.

Jo yksin jatko-osan potentiaalinen myyntikertymä lienee ollut riittävä houkutin Stieg Larssonin ruotsalaiselle kustantamolle Nordstedtsille, David Lagercrantzille ja perikunnalle, johon kuuluvat 50-vuotiaana kuolleen kirjailijan isä ja veli.

Nordstedts on asettanut myös tiukat reunaehdot, jotka kieltävät paljastamasta jatko-osan yksityiskohtia, aihepiiriä tai juonenkäänteitä ennen Se mikä ei tapa -romaanin virallista ilmestymistä. Käännösoikeudet ostaneet kustantamot ja kääntäjätkään eivät saa paljastaa mitään sisällöstä, kertoo WSOY:n toimituspäällikkö Satu Harlahti.

Kielto on kirjattu sopimukseen.

Nordstedts haluaa siis maksimoida julkisuuden ja säilyttää jännityksen loppuun asti. Se ei halua, että romaani kannibalisoitaisiin jo ennen ilmestymistä. Mikä ettei.

Ehkä huomiota olisi siunaantunut vieläkin enemmän, jos yllättäen uudestaan kokoon kasattu Abba olisi esittänyt Millennium-sarjan jatko-osan suoraan musikaalina – Lisbeth Salanderina hiuksensa mustiksi värjännyt Agnetha Fältskog ja ruotsalaisen kansankodin pimeitä nurkkia luutivana mestaritoimittaja Mikael Blomkvistina Benny Andersson.

Millennium-sarjan mahdollinen jatko-osa on kummitellut julkisuudessa aina siitä asti, kun alkuperäisen trilogian viimeinen osa Pilvilinna joka romahti julkaistiin vuonna 2007.

Mutkitteleva tie kohti Se mikä ei tapa -romaanin ilmestymistä on edennyt monine käänteineen kuin tarkkaan räätälöity trilleri. Tämäkin vääntö on pitänyt yllä lukijoiden kiinnostusta Millennium-sarjaan.

Jo syksyllä 2007 Ruotsissa alettiin kuumeisesti pohtia, oliko Stieg Larsson mahdollisesti ehtinyt kirjoittaa Millennium-trilogialle jatkoa. Kirjailijan ruotsalaisella kustantajalla ei ollut tietoa jatko-osasta. Kirjailijan pitkäaikainen avopuoliso Eva Gabrielsson paljasti Dagens Nyheterille, että neljättä osaa oli Larssonin kannettavassa tietokoneessa satoja liuskoja. Keskeneräisen käsikirjoituksen työnimi oli Jumalan kosto.

Kirjailijan ystävä John-Henri Holmberg hämmensi soppaa entisestään ja kertoi saaneensa Stieg Larssonilta sähköpostin, jossa kirjailija oli paljastanut neljännen osan alun ja lopun.

Samalla pyörähti käyntiin myös huhumylly sarjan viidennestä ja kuudennesta osasta. Expressenissä Expo-lehden päätoimittaja Daniel Poohl väitti nähneensä Stieg Larssonin lautasliinoille tekemiä hahmotelmia näistä osista. Villeimmän huhun mukaan Larssonin väitettiin suunnitelleen kymmenosaista sarjaa Lisbeth Salanderista ja Mikael Blomkvistista.

Tietokoneesta tuli pian pelinappula Larssonin avolesken Eva Gabrielssonin ja Larssonin isän Erlandin ja veljen Joakimin välisessä kiivaassa perintöriidassa. Sukulaiset halusivat koneen sisältöineen, Gabrielssonin mukaan se oli Expo-lehden omaisuutta. Hänellä oli hallussaan jatkoa postuumisti julkaistulle Millennium-trilogialle, mutta ei tekijänoikeuksia materiaaliin, koska Ruotsin perintökaaren mukaan avopuolisolla ei ole samoja oikeuksia perintöön kuin aviopuolisolla.

Maaliskuussa 2008 kerrottiin, että Gabrielsson ja Larssonit olivat yhdessä päättäneet jättää neljännen osan julkaisematta. Joakim Larsson korosti, että "meistä ei ole oikein julkaista kirjaa, se olisi kuin jatkaisi jo aloitettua maalausta".

Vielä vuonna 2011 Eva Gabrielsson sanoi sanomalehti The Guardianille, että hän oli ennen hylkäämispäätöstä tarjoutunut kirjoittamaan Larssonin käsikirjoituksen romaaniksi, mutta perikunta ei antanut siihen lupaa.

"Ehkä ratkaisu oli lopultakin aivan oikea. Olen tyytyväinen, että Millennium-sarjaan kuuluvat vain Larssonin itsensä kirjoittamat viralliset kolme kirjaa", Gabrielsson sanoi.

Voitto oli vain väliaikainen. Eva Gabrielsson ei sulattanut Nordstedtsin päätöstä julkaista David Lagercrantzin kirjoittama 500-sivuinen jatko-osa Se mikä ei tapa, ja jatkaa Stieg Larssonin maineella rahastamista.

"En usko, että Stieg Larsson olisi tätä halunnut. Hänestä oli tärkeää päättää aina itse omista asioistaan", leski on todennut julkisuudessa.

Jatko-osan kätilönä on toiminut Erland ja Joakim Larssonia edustava Magdalena Hedlund, joka on aiemmin työskennellyt myös David Lagercrantzin kirjallisena agenttina. Juuri hän herätti Lisbeth Salanderin henkiin.

Kustantamo ja kirjailija – legendaarisen Olof Lagercrantzin poika – ovat korostaneet, että Se mikä ei tapa ei sisällä materiaalia Stieg Larssonin keskenjääneestä käsikirjoituksesta. Vain henkilöhahmot ovat samat.

Nordstedtsin Linda Altrov Berg uskoo, että mitään näin isoa kirjallista tapausta ei ole maailmanlaajuisesti tapahtunut sitten Dan Brownin Da Vinci -koodin lanseeraamisen.

Kiihkeä kiista yllättäen sydänkohtaukseen kuolleen Stieg Larssonin kirjallisesta perinnöstä ja jäämistöstä on nostanut pintaan usein julkisuuteen pulpahtavan kysymyksen siitä, kuka lopulta omistaa kirjalliset henkilöhahmot. Saako niitä ryöstöviljellä aivan oman halunsa mukaan?

Juridisesti ja moraalisesti jatko-osan julkaisemiseen ei liity mitään ongelmia, koska Stieg Larssonin tekijänoikeuksia hallinnoiva perikunta on hankkeessa mukana. Suurimman riskin ottaa David Lagercrantz, joka joutuu kantamaan esteettisen ja kirjallisen vastuun.

Onnistuuko hän vakuuttamaan lukijat siitä, että on kannattanut ylipäänsä ottaa Stieg Larssonin luomat henkilöhahmot uusiokäyttöön – etenkin, kun Se mikä ei tapa ei sisällä edes hahmotelmia tai aihioita, jotka Millennium-sarjan kirjoittaja olisi itse kirjoittanut – synopsiksesta puhumattakaan?

Kaikki voi kääntyä myös päälaelleen: David Lagercrantz voi päihittää Stieg Larssonin kirjoittajana.

Toisen kirjailijan luomien kirjallisten henkilöhahmojen hyväksikäyttämisestä on myös toisenlaisia esimerkkejä. Amerikkalaiskirjailija J. D. Salinger sai tietää keväällä 2009, että ruotsalainen kustantamo oli julkaisemassa Holden Caulfieldin myöhemmistä vaiheista kertovan jatko-osan hänen kulttiteokselleen Sieppari ruispellossa vuodelta 1951. Myös ikonisiksi nousseita Holden Caulfieldin puheenparsia ja sanontoja kierrättäneen teoksen 60 Years Later: Coming Through the Rye oli kirjoittanut ruotsalainen Fredrik Colting, joka ei ollut pyytänyt hankkeelleen lupaa Salingerilta.

Kanne jätettiin 1. päivänä kesäkuuta 2009 Manhattanin toiseen piirioikeuteen New Yorkissa. Siinä vaadittiin oikeutta kieltämään kirjan julkaisu. Virallinen käsittely alkoi seitsemän päivää myöhemmin.

Oikeusjuttu päätyi lopulta muutoksenhakutuomioistuimeen, joka katsoi, että kirjan kieltäminen rikkoisi perustuslain ensimmäistä lisäystä.

Kirja ei tuonut tekijälleen varsinaisesti mitään kirjallisia mainetta.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi. Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat