Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Härö: Suomessa kannattaisi mennä Viron suuntaan

Kulttuuri
 

Ohjaaja   Klaus Härö on seurannut virolaista elokuvaa pari vuotta tehdessään Miekkailijaa ja on kovin innostunut löytämästään tekemisen meiningistä. Virolainen elokuva elääkin vahvaa nousukautta.

Elmo Nügasen sotaelokuva 1944 löi viime kuussa maan kaikki katsojaennätykset. Sen suomalainen osatuottaja on Matila Röhr Productions.

Zaza Urušadzen virolaisgeorgialainen Mandariinid puolestaan ylsi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaiden lyhyelle listalle.

"Kun aloimme tehdä Miekkailijaa kolme vuotta sitten, virolaisissa elokuvissa haahuiltiin hienoissa maisemissa kuin suomalaisissa 1980-luvulla. Siellä tehdään vain muutama elokuva vuodessa, mutta niihin mahtuu niin taiteellisia menestyksiä kuin yleisönsuosikkeja", Härö sanoo.

Ruotsissa sen sijaan tehdään 20–30 elokuvaa vuodessa, mutta Härön mielestä siellä on jämähdetty dekkareihin tai muiden menestyskirjojen sovituksiin.

"Tuottajat ja jakelijat haluavat vain vanhojen menestysten kopioita. Siellä vallitsee vähän virkamiesmäinen asenne."

On Ruotsista tosin tullut viime aikoina hyvääkin. Meilläkin pyörivät Roy Anderssonin Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien ja Ruben Östlundin Turisti. Ruotsissa työskennelleen Härön havainto yleisestä ilmapiiristä voi silti osua oikeaan.

Suomessa elokuvia tehdään ennätystahtia. Härö toivoo, että meillä mentäisiin Viron suuntaan eikä hyydyttäisi Ruotsin tapaan.

"1990-luvulla meillä Suomessa oli nälkä tehdä uutta, tekijöiden ammattitaito nousi ja syntyi buumi. Nyt tehdään paljon erilaisia elokuvia, mutta tuntuu, että pelätään, etteivät ne menesty. Virossa tehdään niin vähän, ettei mitään ole varaa toistaa, mutta meilläkin yleisö haluaa yllättyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat