Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aija Puurtinen laulaa finglishiksi amerikansuomalaisista

Kulttuuri
 
Aija Puurtinen
Aija Puurtinen

Honey B & T-Bones -yhtyeestä tuttu Aija Puurtinen tekee uudella levyllään aluevaltauksen laulamalla amerikansuomalaisista kertovia lauluja.

Brooklynin satu -nimisen albumin laulujen tekstit on tehnyt Perttu Hemminki amerikansuomalaisilta siirtolaisilta keräämiensä tarinoiden pohjalta. Toisena tekstittäjä on Ilkka Helander, ja sävellykset ovat Puurtisen ja miehensä Esa Kuloniemen käsialaa.

Amerikansuomalaisten musiikkia kuultiin viimeksi uutena tuotantona muutama vuosi sitten J. Karjalaisen Lännen-Jukka -kauden tulkintoina. Karjalainen lainasi vanhoja sävelmiä, kun taas Puurtinen ja Kuloniemi sävelsivät alusta asti uutta musiikkia. Mukana on vanhahtavaa folkia ja bluesia, mutta myös reggaen, jazzin ja modernin popin sävyjä.

Levy perustuu vuonna 2012 Kurikan Rytmiraide-festivaaleilla esitettyyn konserttiin. Puurtisen mielestä levyn kantava idea on Hemmingin teksteissä.

Hemminki kävi lauluja varten 18 kertaa Yhdysvalloissa tapaamassa amerikansuomalaisia.

Alun perin hän teki laulut englanniksi ja suomeksi, mutta Puurtinen ja Kuloniemi halusivat mukaan myös finglishillä. Nykyisin jo lähes kadonneessa siirtolaisten kielessä on suomen kielen rakenne, mutta paljon englannista lainattuja sanoja.

"Tarinat kertovat eteläpohjalaisten muuttoliikkeestä. Siellä on sankaritarinoita amerikansuomalaisista, mutta myös lauluja koti-ikävästä", Puurtinen sanoo.

Brooklynin satu -levyn kappaleita kuullaan keikalla 26. 3. Helsingissä Korjaamolla ja Kurikan Rytmiraide-tapahtumassa elokuussa.

Oikaisu 14.3 kello 11.45: Brooklynin satu -levyn toinen tekstittäjä on Ilkka Helander. Tämä tieto puuttui jutun alkuperäisestä versiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat