Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi maksaa vanhempien valinnoista – Klaus Härön uusi elokuva sijoittuu Stalinin ajan Neuvosto-Viroon

Klaus Härön uusin elokuva Miekkailija sijoittuu Stalinin ajan Neuvosto-Viroon, mutta heijastaa nykyaikaa. Pohjimmiltaan on kysymys aikuisten tekemien valintojen vaikutuksesta lapsiin.

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Sijaisvanhemmuus on Miekkailijan tärkein teema, sanoo ohjaaja Klaus Härö.
Sijaisvanhemmuus on Miekkailijan tärkein teema, sanoo ohjaaja Klaus Härö. Kuva: Markus Jokela HS

Elokuvan alussa pikkukaupunkiin saapuu mies. Kaupungissa vallitsee epäluulo ja muukalaisella on salaisuus. Klaus Härön Miekkailijan alku muistuttaa länkkäriä, mutta siinä eletään lähihistorian todellisuudessa, 1950-luvun alun Haapsalussa.

Viro oli silloin osa Neuvostoliittoa, joka eli Stalinin sortokautta ja toipui hitaasti toisesta maailmansodasta. Muukalainen, Endel Nelis ( Märt Avandi ), on sankari, joka nousee valtaa vastaan.

Mutta historian diktaattorit ovat isompia pahiksia kuin elokuvakonnat. Heille yksilösankarit eivät paljon mahda eikä Miekkailija ole lajityyppiviihdettä, vaan vakava draama.

Ehkä vastakkainasettelun suhteettomuuden takia Miekkailija ei ole Härölle ensisijaisesti poliittinen elokuva. Ei, vaikka houkutus rinnastaa silloinen Neuvostoliitto nykyiseen Venäjään tuntuisi suurelta.

Tuomo Manninen
Klaus Härön uusin elokuva Miekkailija kertoo 1950-luvun alun Virosta. Elokuvan pääosissa esiintyvät Märt Avandi ja Ursula Ratasepp.
Klaus Härön uusin elokuva Miekkailija kertoo 1950-luvun alun Virosta. Elokuvan pääosissa esiintyvät Märt Avandi ja Ursula Ratasepp.

"Kuvasimme kyydityskohtausta, kun huomasin, että kaikki ryhmän virolaiset jäsenet räpläsivät puhelimiaan. Ihmettelin ärtyneenä, onko tämä nyt oikea aika roikkua somessa. Mutta he lukivatkin uutisia. Venäläiset olivat juuri tunkeutuneet Ukrainaan", Härö sanoo.

Härö huomauttaa, että elokuvaa alulle pantaessa elettiin toisenlaista aikaa, jossa Ukrainan kriisistä ja Venäjän uusimmasta uhosta ei vielä tiedetty. "Olisi hienoa sanoa, että olimme niin ajan tasalla, mutta en voi ottaa sellaista kunniaa."

Daavid ja Goljat -asetelma antaa Miekkailijalle kuitenkin jännitettä, ajankohtaisuutta ja romanttista kaikupohjaa. Ne tekevät siitä Härön jäntevimmän elokuvan.

Härölle itselleen Miekkailija kertoo miehestä, joka ryhtyy opettamaan imperiumin syrjäkolkan lapsille outoa lajia, miekkailua, vaikka taustasta erottuminen on ankarissa oloissa iso riski.

Pohjimmiltaan siinä on kysymys aikuisten valinnoista ja niiden vaikutuksista lapsiin. 1950-luvun Neuvosto-Virossa lapset ovat jääneet tuuliajolle, kun sota tai puhdistukset ovat vieneet monelta isät ja äideillä on täysi työ pitää perhe ruokittuna.

"Silloin vanhemmilla ei ollut valinnanvaraa, mutta nykyajan kiireiset vanhemmat eivät ehkä ole sen parempia. Sijaisvanhemmuus on minulle Miekkailijan tärkein teema. Nykyään niitä ovat päiväkerhojen vetäjät", Härö sanoo.

"Miksi lapsi jää aina yksin maksamaan meidän aikuisten valinnoista?"

Kuka?

Klaus Härö

 Syntynyt Porvoossa 31. 3. 1971.

 Teininä Bille Augustin ja Jan Troellin elokuvat tekivät suurimman vaikutuksen. Harkitsi myös papin uraa.

 Opiskeli elokuvaohjausta ja -käsikirjoitusta Taideteollisessa korkeakoulussa. Valmistui 1999.

 Lopputyö, lyhytelokuva Yölento sai lasten ja nuorten tuomariston erityismaininnan Berliinin elokuvajuhlilla 2000.

 Ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Näkymätön Elina (2003) sai Kristallikarhun Berliinin lasten ja nuorten elokuvien sarjassa, Montrealin lastenelokuvafestivaalin pääpalkinnon ja Ingmar Bergmanin myöntämän Bergman-palkinnon. Elokuva oli Suomesta ehdolla Oscareihin.

 Valtionpalkinto 2004.

 Myös Äideistä parhain (2005) oli Suomen ehdokas Oscareihin. Se keräsi palkintoja koti- ja ulkomailla.

 Uusi ihminen (2007) sai Shanghain festivaalin Grand Prix'n.

 Postia pappi Jaakobille (2009) oli jälleen Suomen Oscar-ehdokas ja sai muun muassa pääpalkinnot Mannheim-Heidelbergin ja Kairon festivaaleilla ja neljä Jussi-palkintoa.

 Miekkailija on Härön viides pitkä näytelmäelokuva.

Härön mielestä vanhempien kiireisyys taitaa olla etenkin suomalainen ongelma. Hän huomauttaa, että etelämpänä Euroopassa ravintoloiden pöydissä näkee usein perheitä, joissa istuu kolme sukupolvea yhdessä.

"Eivätkä lapset tarvitse leikkinurkkausta, koska osaavat olla yhdessä aikuisten kanssa. Meillä asioita selitellään parhain päin, että niin itsenäiset lapset osaavat lämmittää itse ruokansa ja kulkea yksin bussilla."

"Ei sitten ihme, jos 13-vuotiaat eivät halua lähteä perheen yhteisille lomille eivätkä vastaa kaupungilta puhelimiinsa!"

Härön elokuvista myös Näkymätön Elina (2003) ja Äideistä parhain (2005) käsittelevät lasten ja vanhempien suhteita.

Miekkailija on kuvattu Virossa. Näyttelijät ja iso osa kuvausryhmästä ovat virolaisia. Härö ei kuitenkaan ollut käynyt Virossa kertaakaan ennen kuin elokuvaa alettiin tehdä.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Härö on ohjannut ulkomailla. Äideistä parhain (2005) ja Uusi ihminen (2007) sijoittuvat Ruotsiin.

Härön elokuvien leimallisin piirre on kuitenkin, että hänen kaikki pitkät näytelmäelokuvansa sijoittuvat menneisyyteen. Kaikki mainitut tapahtuvat 1950-luvulla. Postia pappi Jaakobillekin (2009) tulee vain 1970-luvulle.

"Olen aina yrittänyt pois menneisyydestä", Härö parahtaa ja nauraa itselleen.

Hän valittaa, että vanhassa kuosissa olevia kuvauspaikkoja on vaikea löytää ja se rajoittaa tekemistä. Kameraa ei voi kääntää, kun kuvaan tulee jotain nykyaikaista.

"Ilman rajauksia elokuvani eivät olisi niin karun näköisiä."

Mutta menneisyyden kuvauksetkin kertovat nykyajasta. Menneisyydessä asiat vain näyttäytyvät Häröllekin selkeämpinä kuin nykyisyydessä.

"Mikä on se tämän hetken uskontunnustus ja massapsykoosi, jota 20 vuoden päästä ihmetellään, että miten kaikki saattoivat ajatella niin? Tuskin olemme viisaampia kuin 200 tai 2000 vuotta sitten."

Nyt Härön mielestä tuntuu hullulta lähettää laumoittain lapsia toiseen maahan tai steriloida köyhiä naisia, mutta hänen elokuvansa Äideistä parhain ja Uusi ihminen kertovat siitä todellisuudesta.

Menneisyydestä voi siis hakea selkeää moraalista perspektiiviä. Miekkailijassa sitä tarjosi jo Anna Heinämaan käsikirjoitus, jonka lukeminen herätti Härössä tunteen kuin olisi saanut lipun loppuunmyytyyn konserttiin.

"Ainahan käsikirjoituksia muokataan ja ne elävät siihen asti, kun viimeinen kuva on leikattu paikalleen. Mutta tämä oli harvinaisen valmis. Siinä oli joku juttu, asioiden yhdistelmä, joka vei jalat alta", ohjaaja ylistää.

Yksi vahvuus lienee, että Miekkailijan tarinan rakenteet noudattavat elokuvan lajityyppien vankkoja perinteitä, vaikkei mihinkään lajityyppiin rajoitukaan. Lännenelokuvan ohella se muistuttaa urheiluaiheisia nuorisoelokuvia.

Elokuvassa Endel Nelis valmentaa täysin kokemattomia lapsia miekkailemaan. Altavastaajajoukkue lähtee Leningradiin valtakunnalliseen turnaukseen. Amerikkalaisissa elokuvissa kisataan koripallossa tai huutosakin taidoissa, mutta malli on sama.

"Nuorena urheilu ei kiinnostanut minua yhtään ja boikotoin Rockyjä, Karate Kidejä ja muita urheiluleffoja", Härö nauraa huomiolle.

"Mutta jos lopussa on kilpailu, niin väkisin siihen tulee tietty rakenne."

"Mutta minusta ei ole tärkeää, voittavatko vai häviävätkö he. Olennaista on, että ihmiset astuvat ulos kuorestaan ja kohtaavat toiset ihmiset."

Tuomo Manninen
Viron Haapsaluun saapuva muukalainen Endel Nelis (Märt Avandi), ryhtyy opettamaan miekkailua paikallisille lapsille. Martaa näyttelee Lisa Koppel.
Viron Haapsaluun saapuva muukalainen Endel Nelis (Märt Avandi), ryhtyy opettamaan miekkailua paikallisille lapsille. Martaa näyttelee Lisa Koppel.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat