Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ellery Queenin sivupolkuja

Kulttuuri
 
Eric Schaal Getty Images
Amerikkalaiskirjailijat ja -serkukset Manfred B. Lee (yllä) ja Frederick Dannay kurkistavat Ellery Queenin ovesta vuonna 1943.
Amerikkalaiskirjailijat ja -serkukset Manfred B. Lee (yllä) ja Frederick Dannay kurkistavat Ellery Queenin ovesta vuonna 1943. Kuva: Eric Schaal Getty Images

Ellery Queenin nimi lienee tuttu useimmille iäkkäämmille dekkarinharrastajille.

Queenin dekkareita julkaistiin runsaasti suomeksi 1950–60 -luvuilla etenkin Gummeruksen Salama-sarjassa. Se oli WSOY:n SaPon ohella arvostetuin tuon ajan suomenkielisistä dekkarisarjoista.

Nimimerkin takana olivat yhdysvaltalaiset serkukset Frederic Dannay ja Manfred B. Lee. Heidän luomansa salapoliisihahmo Ellery Queen seikkaili yli 30 romaanissa, 70 novellissa ja lisäksi radiossa, elokuvissa ja televisiossa.

Aina 1960-luvun alkuun Ellery Queenin nimellä julkaistut kirjat olivat enimmäkseen perinteisiä arvoitusdekkareita.

Sitten serkuksiin iski väliaikainen kirjoituskammo. Ratkaisuna he ulkoistivat nimimerkkinsä joukolle pääasiassa kioskikirjoja tehneitä kirjoittajia. Äkkiä Ellery Queenin hahmo oli tiessään ja hänen tilallaan oli gangstereita, vaarallisia naisia, seksiä, eksoottisia tapahtumapaikkoja ja jopa ajankohtaista politiikkaa.

Ulkoistetut Ellery Queenit eivät juuri poikenneet aikakauden muusta kioskikirjallisuudesta, ja ainakin minulle oli melkoinen yllätys, kun ensimmäisen kerran luin sellaisen. En vielä silloin tiennyt, etteivät serkukset olleet sitä kirjoittaneet.

Eräs tällainen Ellery Queen sattui jälleen silmiini jokin aika sitten antikvaarisessa kirjakaupassa. Teos oli 1964 ilmestynyt The Last Score, ja sen kirjoittaja oli Charles W. Runyon, vaikkei hänen nimensä kirjassa missään esiinnykään.

Kirja on vanhentunut, mutta sinänsä pätevä toiminnallinen jännäri amerikkalaistytöstä, jonka huumeroistot sieppaavat Meksikossa. Jäyhän miehisen sankarin tehtävä on hakea tyttö takaisin, ja yllättävän väkivaltaisten vaiheiden jälkeen tämä onnistuukin.

Huvittavinta romaanissa on viiden vuosikymmenen takainen seksistinen asennemaailma ja sedällisen varoittava suhtautuminen marijuanaan.

Ulkoistettuja Ellery Queen -kirjoja ilmestyi kolmisenkymmentä. Manfred B. Lee tiettävästi työskenteli paljonkin haamukirjoittajien kanssa korjailleen heidän kieltään, mutta Dannaylla ei ollut juurikaan tekemistä näiden kirjojen kanssa.

Ulkoistettuja Queeneja on suomennettu viisi kappaletta. Myös Ellery Queen's Mystery Magazine -lehti ilmestyi aikoinaan meilläkin.

Pertti Avola HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Korjaus 16.3.2015 kello 16.13: Jutussa kerrottiin aiemmin, ettei Queenin ulkoistettuja dekkareita olisi suomennettu lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat