Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidä varasi Edvard Munch – olet saanut kilpailijan

Marlene Dumas oli vaikuttava Taidehallissa syksyllä 2005. Nyt hän on järisyttävä, kirjoittaa Timo Valjakka näyttelystä Tate Modernissa Lontoossa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Peter Cox
Marlene Dumas: The Widow (Leski), 2013. Öljy kankaalle. Defares Collection.
Marlene Dumas: The Widow (Leski), 2013. Öljy kankaalle. Defares Collection. Kuva: Peter Cox

Pidä varasi Edvard Munch, olet saanut kilpailijan!

Kapkaupungissa syntyneen ja Amsterdamiin asettuneen Marlene Dumas'n (s. 1953) maalaukset iskevät voimalla jollaisen kohtaa vain harvoin.

Marlene Dumas: Evil is Banal (Pahuus on banaalia), 1984. Öljy kankaalle. Van Abbemuseum, Eindhoven.
Marlene Dumas: Evil is Banal (Pahuus on banaalia), 1984. Öljy kankaalle. Van Abbemuseum, Eindhoven.

Laaja retrospektiivinen näyttely Tate Modernissa Lontoossa esittelee Dumas'n maalauksia ja piirustuksia runsaan neljän vuosikymmenen ajalta. Kun kierrän näyttelyä, huomaan vaistomaisesti vertaavani häntä Munchiin. Toisaalta mieleeni tulee myös hänen maanmiehensä, nobelisti J. M. Coetzeen poliittisuus.

Dumas oli vaikuttava esiintyessään Helsingin Taidehallissa syksyllä 2005. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, hän on järisyttävä.

Hänen taiteensa on lujasti kiinni ihmisyyden perustunteissa, rakkauden, surun, kuoleman, seksuaalisuuden ja häpeän kokemuksissa, joita hän käsittelee suoraan ja konstailematta. Se on kiinni myös jokapäiväisten uutiskuvien virrassa, josta hän poimii käyttämänsä kuva-aiheet.

Dumas'n ilmaisu on tiivistä ja psykologisesti korkeajännitteistä. Ekspressionismin kaltaisista viittaavista tyylipiirteistä huolimatta se on tarkasti havaitsevaa ja jopa kovaa. Se on täyttä tunnetta ja vailla tunteilua.

Marlene Dumas: Helena's Dream (Helenan uni), 2008. Öljy kankaalle. Kunsthalle Bielefeld.
Marlene Dumas: Helena's Dream (Helenan uni), 2008. Öljy kankaalle. Kunsthalle Bielefeld.

Näyttelyn avaa sarja Dumas'n hylkäämiä teoksia. Seinänmittainen kokonaisuus Rejects (1994–2014) antaa näyttelylle pohjasävyn. Etelä-Afrikan kiivaimman apartheidin keskellä kasvanut taiteilija paljastaa taiteellisten valintojensa taustalta yhteiskunnan, joka hyväksyi yhdet ja hylkäsi toiset.

Dumas valitsi hylätyt ja on myös pitänyt päätöksestään kiinni. Jokainen näyttelyssä esillä oleva kuva-aihe on tarkkaan harkittu.

Vaikka ihminen eri tavoin kuvattuna on Dumas'n taiteen ainoa aihe, hän ei maalaa elävästä mallista, vaan käyttää lehdistä ja kirjoista saksimiaan valokuvia. Lähtökohtana ollut valokuva ja lopullinen maalaus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

"Keskityn siihen mitä maalaus tekee kuvalle, en siihen mitä kuva tekee maalaukselle", Dumas sanoo. Hän ikään kuin paikkaa lehtikuvien puutteet lisäämällä niihin omat tulkintansa.

Tämä näkyy hyvin maalauksissa, joiden aiheina on tunnettuja terroristeja Osama Bin Ladenista lähtien. Kasvot ovat lukemattomista kuvista tuttuja, mutta Dumas'n ohuesti ja kuultavasti sivelemä öljyväri lisää niihin hyytävän latauksensa.

Marlene Dumas: Amy – Blue (Amy – Sininen), 2011. Öljy kankaalle. National Portrait Gallery, Lontoo.
Marlene Dumas: Amy – Blue (Amy – Sininen), 2011. Öljy kankaalle. National Portrait Gallery, Lontoo.

Kuten hyvät maalaukset aina, myös Dumas'n teokset on nähtävä omin silmin. Painokuvat eivät välitä etenkään hänen lyömätöntä koon ja mittakaavan tajuaan. Hänen maalauksensa voi olla monumentaalinen, oli sen korkeus 30 senttiä tai 3 metriä.

Mediakuvien lainaamisen ohella Dumas viljelee runsaasti viittauksia taiteeseen, elokuvaan ja kirjallisuuteen. Kymmenistä kasvokuvista erottuu tunnettuja ja myös yllättäviä hahmoja kuten näyttelijä Anna Magnani, kirjailija Pier Paolo Pasolini ja laulaja Amy Winehouse.

Viittaukset kuvataiteeseen ulottuvat Goyan ja Delacroix'n historiamaalauksista Ad Reinhardtin minimalistisiin abstraktioihin. Eräästä Gerhard Richterin teoksesta Dumas on rohkeasti maalannut uuden version.

Oleellinen osa Dumas'n taidetta ovat hänen kirjoituksensa, joita on esillä näyttelytilan seinillä ja jotka on myös julkaistu erillisenä kirjana.

Tekstit ovat lyhyitä ja aforistisia, mutta ne osoittavat hänen kykynsä tiivistää pariin sanaan täysin perustavanlaatuisia huomioita taiteesta ja taiteilijan työstä. 

 

Marlene Dumas: The Image as Burden 10. 5. saakka Tate Modern -museossa (Southbank, Lontoo). Su–to 10–18, pe–la 10–22.

Timo Valjakka
Lontoo

Marlene Dumas: The Painter (Maalari), 1994, öljy kankaalle. Museum of Modern Art, New York.
Marlene Dumas: The Painter (Maalari), 1994, öljy kankaalle. Museum of Modern Art, New York.

Marlene Dumas: The Image as Burden (Kuva taakkana), 1993. Öljy kankaalle. Mimi Dusselier.
Marlene Dumas: The Image as Burden (Kuva taakkana), 1993. Öljy kankaalle. Mimi Dusselier.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat