Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wagnerin yli viisituntisessa oopperassa enemmän on enemmän

Kansallisoopperan uusi Nürnbergin mestarilaulajat kasvaa vaikuttavasti huipennukseensa

Kulttuuri
 
Sakari Viika
Ralf Lukasin ääni kantoi komeasti ja selkeästi ensi-illassa.
Ralf Lukasin ääni kantoi komeasti ja selkeästi ensi-illassa. Kuva: Sakari Viika
Arvio: ooppera
Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajat Suomen kansallisoopperassa. Ensi-ilta Kansallisoopperassa, Zürichin oopperan tuotanto vuodelta 2013. Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro, joht. Michael Güttler. Kuoron valmennus Marco Ozbic, Marge Mehilane. Ohjaus Harry Kupfer, lavastus Hans Schavernoch, puvut Yan Tax, valaistus Jürgen Hoffman, koreografia Derek Gimpel. Rooleissa Ralf Lukas, Armin Kolarczyk, Michael Kraus, Mika Pohjonen, Tuomas Katajala, Tiina-Maija Koskela, Niina Keitel, Jyrki Korhonen, Juha Riihimäki, Jukka Romu, Jussi Merikanto, Hannu Jurmu, Jussi Salonen, Aki Alamikkotervo, Hannu Forsberg, Nicholas Söderlund, Koit Soasepp ja Marko Nykänen.

Richard Wagnerin oopperat ovat täydellistä vastalääkettä arjelle, ja Nürnbergin mestarilaulajat on koomisine sävyineen hyvä vaihtoehto Wagnerin muiden oopperoiden vakavuudelle. Mestarilaulajissakin Wagner kuitenkin toimii väsytystaktiikalla ja upottaa kuulijansa tuntien mittaiseen sävelvuohon, jonka syleilyssä musiikki lopulta iskee suoraan tunteisiin. Viiden ja puolen tunnin oopperailta saattaa etukäteen vaikuttaa hieman vaativalta, mutta viimeistään neljän tunnin kohdalla taas muistaa, miksi vähempi ei riitä.

Sakari Viika
Tanssi täytti välillä komeasti lavastetun oopperanäyttämön.
Tanssi täytti välillä komeasti lavastetun oopperanäyttämön.

Harry Kupferin ohjaus sijoittaa Nürnbergin mestarilaulajien tapahtumat toisen maailmansodan jälkeiseen Nürnbergiin, sodassa tuhotun Katharinenkirchen ympärille. Kirkon rauniot korostuvat Hans Schavernochin lavastuksessa ja hallitsevat näyttämöä kaikissa näytöksissä. Lavasterakennelma on komea, raunioita ympäröivine rakennustelineineenkin, ja taustakangas tuo näkymän huikeaa syvyyttä.

Lavanäkymä toimii hyvin suurimman osan ajasta. Tosin toisen näytöksen keskeisessä kengänvasaroimiskohtauksessa miljöö jää hieman autioksi, ja siksi myös näytöksen huipentava joukkotappelu syntyy hieman väkinäisesti suuren porukan rynnätessä yhtäkkiä lavalle nujakoimaan.

Muuten Kupferin ohjaus toimii upeasti. Kansallisoopperan pyörivä lava auttaa liikkeen luomisessa, ja kuoro tuo joukkokohtauksiin elävää runsautta. Kupferin ohjauksessa, samoin kuin Wagnerin musiikissa, kaikki tähtää kolmannen näytöksen juhannusjuhlaan ja laulukilpailuun, ja niistä sekä Wagner että Kupfer ottavat kaiken irti.

Kriitikoille ei ole pystytetty patsaita, tokaisi Sibelius kerran. Mutta kriitikoiden muistomerkkinä on jotain patsaitakin parempaa, nimittäin Sixtus Beckmesserin hahmo Nürnbergin mestarilaulajissa: tietoviisas mutta taiteellisesti kyvytön kirjuri, joka kokee kilpalaulannassa kirvelevän tappion Walther von Stolzingille, nuorelle tositaiteilijalle.

Sakari Viika
Mika Pohjonen ja Tiina-Maija Koskela lauloivat vahvasti.
Mika Pohjonen ja Tiina-Maija Koskela lauloivat vahvasti.

Kansallisoopperan ensi-illassa Beckmesserin roolissa oli Michael Kraus, jolta flunssa vei pahimmilleen äänen. Niinpä hänen roolinsa lauloi lavan sivusta italialaisbaritoni Armin Kolarczyk samalla kun Kraus näytteli roolin lavalla. Toivotaan, että Kraus saa pian äänensä takaisin, mutta toisaalta ensi-illan järjestely sopii Beckmesserin hahmolle, joka näin tulee esiintyneeksi playbackina.

On hienoa huomata, että Wagneria pystytään esittämään näin korkeatasoisesti enimmäkseen kotimaisin voimin, tarvitsematta turvautua suuremmin kansainvälisiin Wagner-spesialisteihin. Toki parhaan vaikutelman teki nyt juuri solistivieras, Hans Sachsin roolin laulanut saksalainen bassobaritoni Ralf Lukas, jonka äänen kantavuus ja laulun selkeys olivat ensi-illassa ylivertaisia.

Muista laulajista vaikutuksen teki varsinkin tenori Tuomas Katajala Davidin roolissa. Walther von Stolzingin roolin laulaneen Mika Pohjosen tenori syttyi parhaimpaan hehkuunsa Waltherin mestarilaulussa.

Naisrooleja koko oopperassa on vain kaksi. Sopraano Tiina-Maija Koskela lauloi Evan roolin vahvasti, ja hyvän vaikutelman teki myös mezzosopraano Niina Keitel Magdalenena. Mestarilaulajien killan laulajat esiintyivät vankalla ammattitaidolla.

Suomen kansallisoopperan orkesteria johti ylikapellimestari Michael Güttler. Nürnbergin mestarilaulajien alkusoittoa esitetään usein itsenäisenä orkesterinumerona, jolloin musiikin loistosta kannattaa ottaa kaikki irti, mutta nyt oli ehkä tarkoituksenakin, ettei sointi vielä aivan aluksi saavuttanut kaikkea syvyyttään. Orkesterin ja kuoron tulkinnat kasvoivat samaa matkaa ohjauksen kanssa ja saavuttivat huippunsa kolmannessa näytöksessä.

Sakari Viika
Niina Keitel ja Tuomas Katajala toivat lavalle pientä flirttiä.
Niina Keitel ja Tuomas Katajala toivat lavalle pientä flirttiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat