Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Ruusamari Teppo tekevät Sibeliusta tunnetuksi Yhdysvalloissa

Kulttuuri
 
Alex Kampion
Sellisti Jussi Makkosen New Yorkista ostetut kengät ovat koulukonsertteja varten. Hän ja pianisti Ruusamari Teppo tekevät kiertueen Washingtonin ja Oregonin osavaltioissa.
Sellisti Jussi Makkosen New Yorkista ostetut kengät ovat koulukonsertteja varten. Hän ja pianisti Ruusamari Teppo tekevät kiertueen Washingtonin ja Oregonin osavaltioissa. Kuva: Alex Kampion

Millainen ihminen ja säveltäjä oli Jean Sibelius? Sellisti Jussi Makkonen, 35, ja pianisti Ruusamari Teppo, 43, ovat omistaneet elämänsä tälle kysymykselle. Makkonen kiertää kouluissa soittamassa Sibeliusta ja kertomassa tämän vaiheista. Teppo tekee Pohjois-Teksasin yliopistossa väitöskirjaa Sibeliuksesta, isoäitinsä isoisästä.

Seattlen festivaalilta alkaa heidän ensimmäinen pienimuotoinen Amerikan-kiertueensa yhdessä. Finlandia Foundationin tukemina he soittavat Sibeliusta kouluissa, yliopistoissa ja festivaaleilla.

Makkonen on viiden vuoden aikana esiintynyt yli 250 000 koululaiselle. Hän haluaa, että nuoret oppivat tuntemaan juurensa ja kuuntelemaan klassista musiikkia. Muuten konserttisaleista katoaa yleisö.

Hän ja pianisti Nazig Azezian höystävät konserttinsa kertomuksilla Sibeliuksesta. Kokemuksen huomaa: Makkonen lataa dramaattisin äänenpainoin juttuja siitä, miten Sibelius kamppaili Kullervo-sinfonian sävellyksen kanssa Wienissä tai souti Ainon kanssa häämatkalle piano veneessä.

"Mitä enemmän olen Sibeliusta tutkinut, sitä syvemmäksi suhde on muodostunut. Sibelius uskalsi ottaa riskejä ja haltioitua. Hän oli lapsenomainen ja herkkä, mutta ei antanut periksi, kun Kullervolle aluksi naurettiin. Hänessä on kaikki piirteet, joita taiteilijassa arvostan."

Ruusamari Tepon lapsuudessa Sibelius oli hahmo, josta ei sopinut kauheasti puhua. Isoisoisoisän musiikki soi olohuoneessa, mutta koulussa oli parempi olla pröystäilemättä.

Toisin kuin muista perheenjäsenistä, Teposta tuli ammattipianisti. Hän opiskeli Pariisissa, Prahassa ja Budapestissä, kunnes päätti muuttaa venäläisen opettajansa Vladimir Viardon perässä Dallasiin vuonna 2001.

"Amerikassa sukulaissuhde Sibeliukseen olikin rikkaus. Minua kutsuttiin puhujavieraaksi ja ovet aukenivat", hän kertoo.

Väitöskirjatyössään Teppo on tutustunut Sibeliuksen omaperäisiin pianosävellyksiin: Sibeliukselle piano oli kuin kokonainen orkesteri.

Jussi Makkonen aikoo tavoittaa puoli miljoonaa suomalaislasta ja suunnata sitten maailmalle. Myös Teppo haluaa jatkaa esiintymistä ja opettamista. Kaksikolla on toinen Yhdysvaltain-kiertue ensi syksynä.

Yhä lisää Sibeliusta. Miksi?

"Rakkaudesta musiikkiin ja omaan sukuun. Teen samaan aikaan sukututkimusta ja Sibeliuksen pianoteoksia tunnetuksi", Teppo sanoo.

"Sibelius rakensi musiikillaan suomalaista identiteettiä. Hänen myötään aukeaa kokonainen maailma", Makkonen tuumii. "Aino Sibeliuskin sanoi miehensä haudalla: kiitos, että sain olla saman lähteen äärellä."

Noora Mattila
Seattle, Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat