Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkisilta yhdistää suomalaiset ja egyptiläiset

Opetustyö keskeytyi vain vallankumouskeväänä

Kulttuuri
 
Päivi Arvonen
Päivi Arvonen
Ralf Gothóni opastaa Naghamaya Safwatia. Gothóni on pitänyt egyptiläismuusikoille mestarikursseja vuodesta 2007 lähtien.
Ralf Gothóni opastaa Naghamaya Safwatia. Gothóni on pitänyt egyptiläismuusikoille mestarikursseja vuodesta 2007 lähtien. Kuva: Päivi Arvonen

Suomalais-egyptiläinen musiikkisilta rakentuu Kairossa jo kahdeksatta kertaa. Silta on egyptiläismuusikoille ainutlaatuinen tilaisuus opiskella kansainvälisten huippuopettajien johdolla ja päästä opiskelemaan ja esiintymään maailmalle.

Kairon oopperatalon harjoitussalissa neljä egyptiläismuusikkoa harjoittelee Mozartin pianokvartettoa pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Ralf Gothónin johdolla.

Fakta

Musiikkisilta

 Suomalais-egyptiläinen musiikkisilta on suomalaisten ja kansainvälisten opettajien johdolla toteutettu mestarikurssien sarja.

 Huipentuu yhteiskonsertteihin 17. ja 18. 3. Kairossa.

 Musiikkisilta on rakennettu myös Azerbaidžanissa Bakussa sekä Turkissa Izmirissä ja Ankarassa.

 Tänä vuonna Ralf Gothónin mukana Kairossa ovat kamarimusiikin opettajana Janne Malmivaara, näyttämötyöskentelyn opettajana oopperaohjaaja Eija Tolpo ja lauluopettajana Konrad Jarnot.

 Pianonvirittäjä Matti Kyllönen virittää Kairon oopperatalon flyygeleitä ja opastaa pianonvirityksestä kiinnostuneita nuoria.

"Hei nyt herätys! Soittoon pitää saada pontta ja koko keho mukaan", Gothóni toteaa määrätietoisesti, mutta lopuksi leveästi hymyillen.

Seitsemän vuoden kokemuksella Gothóni tietää, että mestarikurssien harjoitukset on aloitettava perusteista. Kymmenessä päivässä rakentuu kamarimusiikkikonsertti, jossa Gothóni esiintyy yhdessä opiskelijoiden kanssa.

"Klassinen musiikki, erityisesti kamarimusiikki, on muusikkojen yhteinen kieli, joka ei tunne kulttuurirajoja. Harjoituksissa eri uskontojen edustajat puhaltavat yhteen hiileen ja yrittävät parhaansa", Gothóni kertoo.

Idea musiikkisillasta syntyi 2000-luvun alussa Niilin risteilyllä Gothónin kohdattua egyptiläisiä musiikin ystäviä. Ensimmäinen musiikkisilta rakentui Kairoon vuonna 2007. Silta on jouduttu perumaan vain vallankumouskeväänä 2011.

"Ensi vuodelle on kiinnostavia suunnitelmia. Pyrimme viemään konsertteja myös Aleksandriaan. Kairo säilyy keskuspaikkana, mutta Jordanian ja Kuwaitin kanssa on käyty keskusteluja yhteistyöstä", Gothóni kertoo.

Musiikkisillat on toteutettu vapaaehtoisvoimin. Egyptin kulttuuriministeriö tarjoaa majoituksen Kairossa ja järjestää harjoittelu- ja esiintymistilat sekä paikalliskuljetukset.

"Myös rahoituksen suhteen on nyt valoisampia näkymiä. Toivottavasti ensi vuonna siltaa rahoittavat egyptiläiset yritykset, jotka tulevat nyt tutustumaan opetukseen", Gothóni kertoo.

Hän muistuttaa, että musiikkisilta voisi toimia suomalaisille yrityksille merkittävänä kontaktiväylänä Egyptin markkinoille.

Kulttuuritörmäyksiltä etenkin aikakäsityksen ja ennakkovalmistelujen suhteen ei musiikkisillan rakentamisessa vältytä.

"Opiskelijat saisivat mestarikursseilta irti paljon enemmän, jos he valmistautuisivat perusteellisesti harjoittelemalla ja kuuntelemalla harjoittelun kohteena olevia teoksia", Gothóni sanoo.

Osa opiskelijoista on mukana sillassa ensimmäistä kertaa, osa on ollut mukana jo aiempina vuosina. Opiskelijoiden taso on Gothónin mukaan vaihteleva, mutta lähes joka vuosi löytyy erittäin kiinnostavia ja lahjakkaita muusikkoja tai laulajia.

"On suuri ilo huomata, että edistystä tapahtuu. Opiskelijoiden into ja avoimuus uuden oppimiseen on opettajallekin voimauttava asia."

Musiikkisiltaan osallistuneet lahjakkaimmat opiskelijat kutsutaan kesällä opiskelemaan ja esiintymään Suomeen. Egypti maksaa opiskelijoiden matkat, ja Savonlinnan musiikkiakatemia järjestää majoituksen ja opetuksen.

"Savonlinnassa on käynyt jo yli sata egyptiläismuusikkoa. Moni sillassa mukana ollut on nyt kiinnitettynä orkestereihin eri puolille Eurooppaa. En usko, että he olisivat saaneet vastaavia mahdollisuuksia ilman musiikkisiltaa", Gothóni sanoo.

Päivi Arvonen
Kairo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat