Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Logos-tietosanakirja sivistää verkossa

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
Mayk
Kuva: Mayk

Poliitikkojen puheissa ja uutisvirrassa vilisee sanoja kuten monikulttuurisuus, vapaus, oikeudenmukaisuus, ihmisarvo ja uusliberalismi. Mutta tietävätkö sanojen käyttäjät itsekään, mitä ne tarkoittavat?

Filosofisesti ladattujen sanojen selityksiä löytyy ilmaiseksi Logos-ensyklopediasta, joka toimii verkossa Filosofia.fi-portaalin yhteydessä. Asiantuntijoiden laajat hakusana-artikkelit päihittävät Wikipedian yleiset ja usein vajaiksi jäävät kuvaukset sanoista ja käsitteistä.

Logoksen tekijät ovat ammattifilosofeja, mutta he kirjoittavat yleisymmärrettävällä suomen kielellä. "Artikkelit muistuttavat lukijaa, että yksinkertaisilta vaikuttavat asiat paljastuvat filosofisessa tarkastelussa monimutkaisiksi", toteaa Logoksen päätoimittaja, filosofian tohtori Kalle Puolakka. Vaikeat termit selitetään silti selkeästi.

"Vaalien alla poliitikkojenkin olisi hyvä päivittää ymmärryksensä Logoksen avulla."

Logosta julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry, jonka tuotantoa ovat myös niin & näin -lehti ja -kirjat.

Logoksessa ammattikirjoittajat ja tarkka toimitustyö takaavat luotettavan ja kattavan johdatuksen filosofian maailmaan, Puolakka arvioi. Uudistuksessa nyt noin sadan artikkelin filosofista sanastoa laajennetaan kohti yleiskieltä. Sanat nimittäin eivät ole kiinteitä esineitä, vaan käytössä eläviä välineitä.

Internetissä toimiva Logos voi päivittää omia artikkeleitaan kielenkäytön muuttuessa.

"Logos pitää filosofian perusasiat jokaisen verkkoon yhteydessä olevan ihmisen ulottuvilla. Aiemmin Logos on ollut kuin puu, jolla on monta haaraa ja oksaa. Uusien artikkelien myötä Logos saa myös vahvan rungon."

Esimerkiksi poliittisessa keskustelussa toistuville sanoille annetaan historiallista taustaa ja arvoulottuvuuksia, jotka jäävät debatissa usein pelkkien sanaheittojen jalkoihin. Tulisi tietää, mitä sanat tarkoittavat.

"Näistä jokaisen poliittista keskustelua analyyttisemmin seuraavan kansalaisen on hyvä olla tietoinen", Puolakka toteaa.

Maailman ehkä kunnianhimoisin filosofian nettiensyklopedia on Stanfordin yliopiston Encyclopedia of Philosophy. Se on kuitenkin läpeensä akateeminen ja Yhdysvaltain eliittiyliopiston rahoittama hanke.

Pitkälti vapaaehtoistyönä toteutettu Logos pyrkii tarjoamaan laadukkaan suomenkielisen filosofiasanaston.

"Pitää olla myös suomenkielinen käsitteellinen välineistö tuoda uutta tutkimusta esiin yleistajuisesti", sanoo Logoksen vuonna 2007 perustanut ensimmäinen päätoimittaja filosofian tohtori Sami Syrjämäki.

Hänen mukaansa Logos toimii apuvälineenä sekä lukio- että yliopisto-opetuksessa. Artikkeleita on ollut oppimateriaalina molemmissa.

Logoksen alku oli hankala, eikä vähiten akateemisten filosofien epäilysten takia. Joidenkin mielestä filosofia näet vesittyy, jos sitä kansantajuistetaan. Ammattilaisten vapaaehtoisten työ tuotti kuitenkin tulosta, ja Logos on saanut siksi myös muutaman apurahan käsitteellisen toimintansa kehittämiseksi.

"Logos lienee nykyään Suomen luetuin filosofinen julkaisu", Syrjämäki toteaa. Filosofisia printtijulkaisuja on maassamme useita, muttei nettimuotoinen julkaisu vie Logokselta sen filosofistakaan arvovaltaa.

Uudessa Logoksessa juuri ilmestyi emeritusprofessori Juhani Pietarisen artikkeli Etiikka. Tulossa on emerituskansleri, filosofi Ilkka Niiniluodon laaja artikkelikokonaisuus logiikasta ja logiikan historiasta. 

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka avustaa filosofiaa käytännöllistävää Etiikka.fi-sivustoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat