Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seattle juhlii Sibeliusta suurella festivaalilla

Sibelius-festivaali tuo pohjoismaalaiset yhteen muistelemaan juuriaan

Kulttuuri
 
Brandon Patoc
Sibelius-festivaalin avajaiskonsertissa Benaroya Hallissa Seattlen sinfoniaorkesteri soitti Thomas Dausgaardin johtamana Finlandian sekä Sibeliuksen kaksi ensimmäistä sinfoniaa.
Sibelius-festivaalin avajaiskonsertissa Benaroya Hallissa Seattlen sinfoniaorkesteri soitti Thomas Dausgaardin johtamana Finlandian sekä Sibeliuksen kaksi ensimmäistä sinfoniaa. Kuva: Brandon Patoc

Amerikkalaiset rakastavat kertoa, mistä ovat oikeasti kotoisin. Perhe voi olla "ruotsalainen" tai "sisilialainen", vaikka se olisi asunut jo kuudetta sukupolvea Yhdysvaltain maaperällä eikä kukaan olisi käynyt Euroopassa miesmuistiin.

Seattlen piirikunnan alueella 12 prosenttia väestöstä kertoo olevansa pohjoismaalaisia. Seattle onkin kuuluisa siitä, että uusia tulokkaita tervehditään jäisellä hiljaisuudella, ja siitä, että kun sade hetkeksi lakkaa, lähdetään joukolla kiertämään kaupungin keskellä pilkehtivää järveä.

Ei siis ole ihme, että Seattle viettää Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlia perusteellisimmin koko Yhdysvalloissa. Torstaina alkanut Luminous Landscapes: The Sibelius Symphonies on kolmeviikkoinen festivaali, jonka aikana Seattle Symphony esittää kaikki seitsemän Sibeliuksen sinfoniaa, viulukonserton ja Finlandian.

Lisäksi ohjelmaan kuuluu kamarimusiikki- ja kuorokonsertteja, suomalaisen muotoilun näyttely ja puhetilaisuuksia.

Suomalaisverta edustavat muun muassa viulukonserton solisti Pekka Kuusisto sekä suomalais-amerikkalainen sopraano Maria Männistö.

Ohjelmavalintaan vaikutti vahvasti vieraileva kapellimestari, tanskalainen Thomas Dausgaard, jolla on mainetta Sibelius-kapellimestarina.

"Sibeliuksen musiikki kehittää Seattlen orkesteria oikeaan suuntaan, koska se on niin moniulotteista", Dausgaard sanoo.

"Sibelius saattaa hajottaa harmonian, viedä soittimia eri suuntiin ja lopettaa yllättävästi. Hänen musiikkiaan täytyy oppia ymmärtämään."

Dausgaardin mielestä Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa muodostavat matkan.

"Hän ei poukkoillut vaikutteesta toiseen kuten monet muut saman ajan säveltäjät."

"On kuin hän olisi etsinyt musiikillaan jotain. Vahvinta puoltaan, todellista ääntään. Sellaisen matkan me kaikki joudumme tekemään", Dausgaard sanoo.

Avajaiskonsertin ilta on leuto, tuntuu Suomen toukokuulta. Benaroya Hallin jonossa korva tavoittaa suomen- ja ruotsinkielistä mutinaa. Joku mies syö nurkassa omaa eväsleipää, lieneekö suomalaista juurta.

Ennen konsertin alkua suomalais-amerikkalaisen säätiön Finlandia Foundationin johtaja Ossi Rahkonen lahjoittaa orkesterille kunnianosoituksen. Se näyttäisi olevan Aalto-maljakko.

Mikä oikeastaan tekee Sibeliuksen musiikista suomalaista? Moni sanoo kuulevansa siinä Suomen luonnon, sen, että säveltäjä keräsi sammalta tulitikkuaskiin ja mykistyi, kun räntä piiskasi hänen kasvojaan Kolin vaaralla. Thomas Dausgaardin mielestä sinfonioissa kuuluvat "pohjoisen pitkät auringonlaskut".

Ainakin Sibelius oli yksi taiteilijoista, jotka keksivät, mitä suomalaisuus ylipäätään tarkoittaa. Hänen syntyessään Suomesta oltiin rakentamassa omanmielistä kansakuntaa, jolla oli historia, luonne, kieli ja kansantaide.

Samoihin aikoihin vasta avattu rautatie vei suomalaisia uudisasukkaita Manner-Yhdysvaltain perukoille, tänne luoteeseen. Uudessa maassa oli keksittävä uusi identiteetti, mutta taskuun taisi jäädä pari murua kotimaan sammalta.

Seattlessa yli sata vuotta myöhemmin Dausgaard kiiruhtaa korokkeelleen ja sinfoniaorkesteri aloittaa Finlandian, ne dramaattiset ensi sävelet jotka kuulostavat siltä kuin joku tarpoisi nuoskalumessa aamun sinisessä valossa.

Kyllähän siinä vähän rinnassa läikähtää.

Noora Mattila
Seattle, Washington

Brandon Patoc
Kapellimestari Thomas Dausgaard.
Kapellimestari Thomas Dausgaard.
Brandon Patoc
Konserttivieraat saavat tietoa Sibeliuksen elämästä.
Konserttivieraat saavat tietoa Sibeliuksen elämästä.
Jean Sibelius (1865–1957).
Jean Sibelius (1865–1957).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat