Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tax free -ketju mainostaa Euroopassa Unikon näköisillä kukkakuvioilla

Marimekko tutkii Euroopan lentoasemilla toimivan ketjun kampanjaa

Kulttuuri
 
Maria Wesander
Kukkakuviot kuuluvat Aelia Duty Free -kauppaketjun kevätkampanjaan.
Kukkakuviot kuuluvat Aelia Duty Free -kauppaketjun kevätkampanjaan. Kuva: Maria Wesander

Nyt.fin lukija bongasi maanantaina suomalaisen Marimekon kuuluisaa Unikko-kuosia muistuttavia kukkakuvioita useista mainosjulisteista Rooman päälentoasemalta.

Marimekon mainoksista ei kuitenkaan ole kyse, vaan useilla lentoasemilla toimivan Aelia Duty Free -kauppaketjun kevätkampanjasta.

Yhtiön sivuilla olevissa kuvissa mainostetaan erilaisia tax-free-tuotteita, ja ne on koristeltu kukkakuvioilla. Vastaava kuva löytyy esimerkiksi Aelian puolankielisiltä sivuilta.

Unikko-kuosia muistuttavien kukkien ilmestyminen Leonardo da Vinci- lentoasemalle on uutta tietoa Marimekon viestinnästä vastaavalle Asta Halmeelle.

Nähtyään kuvia Aelia Duty Freen kampanjasta Halme sanoo, että Marimekon lakiosasto on ryhtynyt tutkimaan tapausta. "Meillä ei ole yhteistyötä tämän kyseisen tahon kanssa, ja asiaa on nyt alettu selvittää."

Halme ei vielä tässä vaiheessa osaa kommentoida, mitä Marimekko aikoo asialle tehdä. "Selvitellään ja katsotaan ensin, onko kyse selkeästä loukkauksesta. Sanotaan näin, että ainakin kuvioissa on hyvin vahvasti vaikutteita Unikko-kuosista."

Unikko on yksi Marimekon tunnetuimmista kuoseista ja maailmanlaajuisesti suojattu tavaramerkki.

Halmeen mukaan Unikkoon liittyviä tekijänoikeusloukkauksia paljastuu maailmalta silloin tällöin. "Esimerkiksi Aasiassa niitä voi tulla erilaisissa tuotteissa vastaan. Toki puutumme tavaramerkin luvattomaan käyttöön aina, kun se on mahdollista."

Ranskalaiseen Lagarderè Services -yhtiöön kuuluvalla Aelia Duty Free -ketjulla on myymälöitä lentoasemilla eri puolilla Eurooppaa. Yrityksen päämaja nettisivujen mukaan Puolassa.

Aelia Duty Freen edustaja ei vastannut Nyt.fin yhteydenottopyyntöihin.

Unikko-kuosin suunnitteli tekstiilitaiteilija Maija Isola vuonna 1964. Hänen tyttärensä Kristiina Isola uudisti sen vuosituhannen vaihteessa.

Marimekko on taistellut Unikon tekijänoikeuksista näkyvimmin Dolce & Gabbana -vaatejätin kanssa vuonna 2008. Riitä sovittiin, kun Dolce & Gabbana maksoi Marimekolle korvauksia. Summaa ei kerrottu julkisuuteen.

Toissavuonna Marimekko joutui itse kopiointikohun kohteeksi, kun Metsänväkeä-kuosia väitettiin kopioksi ukrainalaisen taiteilijan Maria Primatšenkon työstä Rotta matkalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat