Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkiiri etsii Suomen mesenaateilta Guggenheim-rahoja: Luvassa ainakin ilmainen sisäänpääsy

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Arkkitehtikilpailun lanseeraustilaisuus kesäkuussa 2014. Ari Lahden (keskellä) seurassa Solomon R. Guggenheim -säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman (vas.) ja taiteilija Osmo Rauhala.
Arkkitehtikilpailun lanseeraustilaisuus kesäkuussa 2014. Ari Lahden (keskellä) seurassa Solomon R. Guggenheim -säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman (vas.) ja taiteilija Osmo Rauhala. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Investointipankkiiri Ari Lahden kädenpuristus on jämäkkä, olemus leppoisa ja ääni rauhallinen.

Kaikki tarpeellisia ominaisuuksia ihmiselle, jonka tehtävänä on vakuuttaa suomalaiset raharikkaat siitä, että näiden kannattaa lahjoittaa rahaa Guggenheimin taidemuseon saamiseksi Helsinkiin.

Yhteensä kerättävää on noin 28 miljoonaa euroa, josta puolet on tarkoitus saada kasaan ennen arkkitehtuurikilpailun ratkeamista kesäkuussa.

"Tavoitteemme on, että voittajan julkistamisen aikaan nelisentoista miljoonaa olisi koossa", Lahti sanoo. "Ihannetapauksessa se rohkaisisi kaupunkia ottamaan aloitteen asiassa."

Summalla maksettaisiin niin sanottu lisenssimaksu eli oikeus käyttää Guggenheimin nimeä museon yhteydessä. Maksu takaa myös pääsyn näyttely-, kokoelma- ja tutkimusyhteistyöhön Guggenheimin museoverkon kanssa.

Lahti johtaa viime keväänä perustettua Guggenheim Helsingin Tukisäätiötä, jonka hallitukseen kuuluvat muun muassa Solomon R. Guggenheim -säätiön johtaja Richard Armstrong, liikemies Poju Zabludowicz ja Sanoman suuromistaja Rafaela Seppälä.

Säätiön strategiana on siis kerätä kesäkuuhun mennessä sellainen summa rahaa, että se riittäisi vakuuttamaan Helsingin kaupungin päättäjät hankkeen mahdollisuuksista, ja aloittamaan neuvottelut.

Tämän jälkeen mukaan rahoittajiksi pyrittäisiin saamaan valtio ja mahdollisesti muita pääkaupunkiseudun kuntia.

"Arvonlisäverotulot menevät valtiolle eli siinä mielessä valtio on suuri hyötyjä hankkeessa. Toisaalta kaupunki saa itselleen valtavasti imagohyötyjä."

"Hanke on ehdottomasti kansantaloudellisesti kannattava", Lahti sanoo.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) tiedetään museon kannattajaksi. "Toinen puoli yksityisestä rahasta kerättäisiin kaupungin päätöksen jälkeen", Lahti sanoo 

"Uskon, että se tapahtuisi vuoden loppuun mennessä."

Tästä on kyse

 Guggenheim-säätiön rahoitusmalleissa 130 miljoonan euron rakennuskustannukset lankeavat joko kokonaan valtiolle tai puoliksi Helsingin kaupungille.

 Yksityistä rahaa tulisi noin 30 miljoonaa.

Vielä on kuitenkin työtä jäljellä ensimmäisenkin puolikkaan kanssa. Viimekeväisen nimittämisensä jälkeen Lahti on muutaman muun hallituksen jäsenen kanssa "lähestynyt mesenaattikenttää", joka tarkoittaa Suomen oloissa muutamaa kymmentä mahdollista lahjoittajaa.

Rukkasia on tullut, mutta nimiäkin papereista jo Lahden mukaan löytyy.

"On joo. . . mutta sanotaan niin, että ei se [kerääminen] ihan helppoa ole. Se on aika paljon rahaa."

Jokaiselta lahjoittajalta Lahti vaatii nimen paperiin, sillä hän on 25 vuoden pankkiiriuransa aikana oppinut, että lupaus on lupaus vasta musteen kuivuttua.

Nimiä tarvitaan myös uskottavuuden takia.

"Minun on pystyttävä osoittamaan, että meillä todella on ne rahat. Toki jos lahjoittaja haluaa, niin voin näyttää paperin esimerkiksi kaupunginjohtajalle vain salassapitosopimusta vastaan."

Toisenkin lupauksen Lahti antaa mahdolliselle lahjoittajalle: penniäkään rahoja ei käytetä ennen kuin rakennuspäätös on varma.

Ennenkeräyksen aloittamista tukisäätiön piti selvittää, millaisia vastineita se voi mesenaateille luvata.

Keskusteluissa Guggenheim-säätiön kanssa selvisi, että perinteisen nimitaulun lisäksi myös jokin uuden museon tiloista voidaan nimetä lahjoittajan mukaan. Lisäksi lahjoittaja voi saada perheelleen ikuisen sisäänpääsyn museoon tai jopa järjestää omia tilaisuuksia eri Guggenheim-museoissa. Bonuksena tulee säätiön vuosittainen juhlagaala New Yorkissa.

"Ihan mielelläni kävisin itsekin", Lahti sanoo. "Viimeksi en ehtinyt."

Mikään ei tietenkään takaa, että museo rakennetaan, vaikka yksityistä rahaa löytyisikin.

Rahoituskonsernin toimitusjohtajalla ja jalkapalloseura KuPSin pääomistajalla luulisi olevan muutakin puuhaa kuin rahoittajien maanittelu, mutta korvauksetta toimiva Lahti vakuuttaa sitoutumistaan hankkeeseen.

"Yrityskauppaprosessithan on sellaisia, että tulee kaksi kolme eitä joka tapauksessa", hän sanoo.

"Minä en tässäkään yhteen lannistu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat