Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirves ja kännykkä karkasivat museoista

Nykytaidefestivaali Ihme avaa taiteilija Jeremy Dellerin Saa koskea -teoksella

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Jeremy Dellerin tilausteos Ihme-nykytaidefestivaalille oli maanantaina ensimmäistä päivää esillä Rautatieasemalla. Minna Rönkä esittelee esineitä Hamza Kanaanelle ja hänen äidilleen (vas.).
Jeremy Dellerin tilausteos Ihme-nykytaidefestivaalille oli maanantaina ensimmäistä päivää esillä Rautatieasemalla. Minna Rönkä esittelee esineitä Hamza Kanaanelle ja hänen äidilleen (vas.). Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Rautatieaseman alla Kompassitorilla lukee punaisessa bannerissa "Tapaa museoidemme tähdet – saa koskea". Pöydälle on nostettu parinkymmenen sentin pituinen kivi.

Se ei ole mikä tahansa kivi, vaan 6 000 vuotta vanha pohjalainen kivikirves, kertoo Minna Rönkä. Se kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin.

Fakta

Ihme-festivaalin ohjelmaa

 Saa koskea -teos 16.–22. 3. Itiksen, Kaaren, Kampin ja Myyrmannin kauppakeskuksissa, Leppävaaran terveysasemalla, Kompassitorilla ja Töölön kisahallilla.

 Acid Brass Vanhalla ylioppilastalolla pe 27. 3. klo 17: 30-henkinen vaskiorkesteri soittaa elektrohittejä.

 24 Hour Rockshow Vanhalla la 28. 3. klo 12: 24 tuntia rockdokumentteja.

 Lisäksi puheohjelmaa.

"Hyvältähän tämä kädessä tuntuu. Kyllä sillä on töitä tehty", arvioi mies hupparissa ennen kuin kiirehtii metron portaisiin.

"Aika painava", arvioi vanhempi rouva.

Todella: kirves tuntuu kädessä paitsi painavalta ja sileältä, mutta myös hieman epätodelliselta.

Että tässä nyt on kädessä 6 000 vuotta vanha esine, joka museossa olisi vitriinissä! Voiko tämä nyt olla aivan oikein?

"Se kirves on tosi hyvä, eikö olekin? Se on teoksen tähtiä", sanoo brittitaiteilija Jeremy Deller puhelimessa.

Deller on avustajineen hakenut helsinkiläismuseoiden kokoelmista historiallisia esineitä ja levittänyt ne tämän viikon ajaksi ympäri Helsinkiä.

Dellerin Saa koskea -nimiseen teokseen voi törmätä muun muassa Töölön kisahallissa, Kampin bussiterminaalissa tai kauppakeskus Itiksessä.

Britanniaa Venetsian biennaalissa vuonna 2013 edustaneen Dellerin on kutsunut Helsinkiin Ihme-nykytaidefestivaali, joka järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Eilen maanantaina Deller kiersi tarkkailemassa, miten projekti on lähtenyt käyntiin.

Taiteilija kuulostaa tyytyväiseltä. Kompassitorin pisteellä Kansallismuseon kivikirveeseen, Designmuseosta lainattuun vuoden 1979 matkapuhelimeen ja muihin esineisiin on käynyt jo aamulla tutustumassa vajaat sata ohikulkijaa.

Miten taiteilija itse kuvailisi teostaan? Ainakaan se ei ole yritys muuttaa maailmaa, Deller sanoo. Sen sijaan hän pyrkii luomaan pienen intervention ihmisten arkeen.

"Vapautan esineitä museoista ja annan niille vähän hengitystilaa", Deller kuvailee.

Erityisesti kauppakeskukset ovat Dellerin mielestä teokselle hyvä paikka.

"Niissä ei ole historiaa, se on kiinnostava kontrasti."

Deller on poiminut esineitä Designmuseosta, Helsingin kaupunginmuseosta, Kansallismuseosta, Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Sotamuseosta, Tullimuseosta ja Tekniikan museosta.

Esineiden oli oltava tietynkokoisia ja sellaisia, että ne kestävät käsittelyä, Deller sanoo. Ulkoisten seikkojen ohella Dellerille oli tärkeää, että esineillä on ollut mielenkiintoinen elämä. Mukana on muun muassa meteoriitteja, kivikirveitä, sodanaikaisia esineitä ja vanhoja matkapuhelimia.

"Mielestäni ne myös luovat muotokuvan Suomesta ja suomalaisesta elämäntavasta", Deller sanoo.

Deller ei halua paljastaa teoksen tarkkoja aikatauluja, jotta yllätyksen elementti säilyisi.

Käytännössä teos on kuitenkin nähtävissä tällä viikolla päiväsaikaan ainakin Kompassitorilla ja Kampin keskuksessa. Ilta-aikaan sen voi puolestaan bongata esimerkiksi Töölön kisahallista.

Viimeistään seitsemältä esineet on saatava takaisin museoihin yöksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat