Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtori Živagoa kuvattiin Pohjois-Karjalassa 50 vuotta sitten – valokuvat kuvauksista löytyivät sattumalta

Kulttuuri
 
Jaakko Julkunen
Hollywoodin väki lensi Joensuuhun lentokoneella. Ihailijakuvassa Kar-Airin perämies Matti Lampela (edessä vas.), lentomekaanikko Olli Perhonen ja lentomekaanikko Matti Mäkelä sekä takana purseri Usko Ilvonen (vas.), lentoemäntä Anna-Liisa Kaustinen, Tohtori Živago -elokuvan ohjaaja David Lean, lentoemäntä Anne Blomqvist, näyttelijä Omar Sharif ja koneen kapteeni Olli Mäkinen.
Hollywoodin väki lensi Joensuuhun lentokoneella. Ihailijakuvassa Kar-Airin perämies Matti Lampela (edessä vas.), lentomekaanikko Olli Perhonen ja lentomekaanikko Matti Mäkelä sekä takana purseri Usko Ilvonen (vas.), lentoemäntä Anna-Liisa Kaustinen, Tohtori Živago -elokuvan ohjaaja David Lean, lentoemäntä Anne Blomqvist, näyttelijä Omar Sharif ja koneen kapteeni Olli Mäkinen. Kuva: Jaakko Julkunen

Edesmenneen valokuvaajan arkistosta on löytynyt valokuvia, joissa näkyy Hollywoodin tulo Suomeen puoli vuosisataa sitten.

Kevättalvella 1965, päivälleen tasan 50 vuotta sitten Suomessa kuvattiin elokuvaa Tohtori Živago. Elokuva oli aikansa suuria tuotantoja ja tapauskin – valmistuessaan elokuva voitti viisi Oscar-palkintoa. Pääosaa näytteli filmitähti Omar Sharif.

Fakta

Suomessa kuvattuja ulkomaisia elokuvia

 Vuoden 1967 Miljardin dollarin aivoissa seikkailtiin Helsingissä, pääosan agenttia näytteli Michael Caine.

 Ensi kerran Helsinki oli Moskovana elokuvassa Kremlin kirje. John Hustonin ohjaus valmistui 1970.

 Vuonna 1977 oli valmis Don Siegelin Puhelin, Charles Bronson pääosassa.

 Warren Beattyn Punaisissa (1981) Helsinki saa esittää vallankumous-Pietaria, draaman pääosassa Beattyn rinnalla Diane Keaton.

 Vuonna 1983 valmistuneessa Gorkin puistossa Helsinki oli taas Moskovana. Pääosia näyttelivät William Hurt ja Lee Marvin.

 Valkeissa öissä (1985) Helsinki esitti taas venäläiskaupunkia, näyttelijöinä olivat Mihail Baryšnikov ja Isabella Rossellini.

Lehdistö seurasi kuvauksia ja yksi filmiryhmää seurannut oli kuvaaja Jaakko Julkunen. Hän työskenteli tuolloin sanomalehti Karjalaiselle, myöhemmin pitkään Helsingin Sanomille. Julkunen kuoli vuonna 2011, ja kuvaajan kuvallinen jäämistö on perikunnan hallussa. Sieltä valokuvat löysi kokoelmaa selvittävä Julkusen kollega, lehtikuvaaja Jorma Komulainen.

Sattumalta.

"Se oli osittain sattumaa. Hän on kuvannut niin paljon, eikä siinä kansiossa lukenut mitään", Komulainen kertoo löydöstään.

Nimettömästä kansiosta löytyi kymmenkunta kuvaa, jotka oli otettu Tohtori Živagon kuvauksien yhteydessä Pohjois-Karjalassa kevättalvella 1965.

Živagon kuvauksista Pohjois-Karjalassa on olemassa kyllä muitakin kuvia, muun muassa Esko Eskelisen ottamia, mutta näitä Julkusen kuvia ei ole aiemmin nähty.

Živago on Venäjän vallankumousvuosiin sijoittuva traaginen rakkaustarina, jota kuvattiin Kolilla sekä Punkaharjulla. Pyhäselän järven jäälle ja kinoksiin rakennettiin kuvauksien ajaksi Siperiaa. Töitä johti David Lean, ohjaaja, jonka muita isoja elokuvia ovat Arabian Lawrence ja Kwai-joen silta.

Suomessa on kuvattu useita kansainvälisiä elokuvia mutta Tohtori Živago on elokuvista merkittävimpiä.

Elokuvatutkija Outi Heiskanen on esimerkiksi todennut kirjassaan Tehtävä Suomessa – kotimaamme ulkomaisissa elokuvissa, miten Lean käynnisti uuden trendin: Suomesta tuli ulkomaisten elokuvien vara-Venäjä. Sen jälkeen Helsinki on toiminut venäläisenä kaupunkina muun muassa elokuvissa Gorkin puisto, Kremlin kirje, Puhelin ja Punaiset. Trendi hiipui, kun Neuvostoliitto hiipui.

Živagon kuvausryhmän tulo Suomeen herätti aikanaan huomiota. Muun muassa Helsingin Sanomat raportoi elokuvantekijöiden liikkeistä oli sitten kyse kuvauksiin lainatuista junista, töitä häirinneistä uteliaista tai sivurooliin palkatusta neitosesta.

Sama ihmetys välittyy myös Julkusen reportaasikuvista. Amerikan-meininki oli tullut hetkeksi Pohjois-Karjalaan, keskelle maaseutua.

"Enemmänkin Jaska olisi saanut ottaa kuvia. Mutta vain nämä olen löytänyt. Toistaiseksi", Komulainen sanoo. Hän epäilee, että osa Julkusen negatiiveista on mahdollisesti tuhottu.

Komulaisen arvion mukaan esimerkiksi Julkuselta jäi noin 200 000 valokuvaa, joista vähintään 60 000 negatiivia pitäisi Komulaisen mukaan pelastaa, digitoida ja saada näin jälkipolville. Ettei sattumaan tarvitsisi turvautua toiseen kertaan.

Kuvien löytämisen jälkeen Komulainen sai tehdä lisätyötä selvittäessään muun muassa kuvissa näkyvien nimiä.

Živagon-kuvausten tulo Suomeen oli aikansa uutinen, ja lehdet kertoivat filmiryhmän liikkeistä tuoreeltaan.

Esimerkiksi HS kertoi jo maaliskuun alussa 1965, miten kuvaukset oli aloitettu "kaikessa hiljaisuudessa". Pohjois-Karjalassa työskenteli tuolloin niin sanottu kakkoskamerayksikkö, joka yleensä kuvaa täydentäviä kuvia. Ohjaaja Lean esikuntineen oli käynyt Suomessa jo edeltävänä vuonna tutkimassa paikkoja.

Varsinaiset kuvaukset alkoivat 16. maaliskuuta.

Julkusen ottama potretti Omar Sharifista.
Julkusen ottama potretti Omar Sharifista.

Näihin aikoihin sijoittuvat myös Julkusen löytyneet kuvat.

Työryhmä lensi tuolloin Suomeen Espanjasta, jossa elokuvaa myös kuvattiin. Onttolan lentokentällä elokuvan päänäyttelijä Omar Sharif oli ihastellut Helsingin Sanomien uutisen mukaan lunta ja nietoksia.

"Wonderful", Sharif oli todennut HS:n mukaan.

"Kiharatukkaisesta" filmitähdestä jäi HS:n toimittajalle tuolloin mitä miellyttävin kuva:

"Ilmeisesti on niin, että mitä suurempi tähti, sitä mukavampi ihminen. Tähän tulokseen tultiin nopeasti Omar Sharifin ja pääohjaaja David Leanin istuessa kahvipöydän ääreen tarinoimaan Zhivagosta ja Pohjois-Karjalan osuudesta sen filmatisoinnissa. Kättä paiskattiin reilusti ja ei edes vilahdukselta näkynyt silmäkulmissa suurten diivain elkeitä. Suurimmat diivat lienevätkin tavattu niiden nuorten poliisimiesten keskuudesta, jotka katsoivat hillitsevänsä 'väkijoukkojen voimaa'", HS kirjoitti 14. maaliskuuta 1965.

Sharif oli tuolloin 32-vuotias ja itse asiassa hänen tähteytensä oli vasta nupullaan: Arabian Lawrence oli jo tehtynä, mutta suurempi ura oli edessäpäin. Sharif sulatti sydämiä laajemminkin Pohjois-Karjalassa.

Outi Heiskanen kertoo kirjassaan, miten Sharif kävi Joensuussa toisen elokuvansa ensi-illassa, jakoi nimikirjoituksia ja piipahti myös paikallisessa bridgekerhossa.

Elokuvan muita näyttelijöitä kuten Geraldine Chaplinia tai Julie Christietä ei Joensuussa tarvittu.

Sen sijaan Julkusen kuvissa näkyy avustajia, siis tavallista kansaa, jota palkataan elokuviin esittämään kaikkein vähäisimpiä osia.

Helsingin Sanomien jutussa kerrottiin vuonna 1965, miten työryhmä oli palkannut koululaisia esittämään "nälkäisiä siperialaislapsia" ja miehiä näyttelemään "partisaaneja".

Tohtori Živago valmistui vuoden 1965 lopussa. Markkinoidessaan elokuvaa kansainväliselle lehdistölle tuottaja ja MGM-studio kertoivat hurjia tarinoita Suomesta.

Toimittajille kuvailtiin Suomen paukkuvia pakkasia ja sitä, miten jää kertaalleen murtui kuvausryhmän alta Pyhäselällä. Kärry vajosi pohjaan, hevonen ja hevosmies pelastuivat.

Samalla paljastettiin Suomen-kuvauksien erityispulma: avustavien esiintyjien houkuttelu oli ollut kuvausryhmälle kovin vaikeaa. Lopulta avustajiksi oli saatu romaneja Lapista.

"Suurin osa heistä ei ollut koskaan nähnyt elokuvaa, mutta he olivat silti halukkaita näyttelemään", toimittajille tuolloin jaetussa pr-materiaalissa kerrottiin.

Avustajien vähyydelle Hollywood-väellä oli myös selitys.

"Suomessa ei ole työttömiä."

Tohtori Živago eli Omar Sharif ratsastaa.
Tohtori Živago eli Omar Sharif ratsastaa.

Omar Sharif kanttiinissa, joka avattiin kuvausten ajaksi Pyhäselän jäälle.
Omar Sharif kanttiinissa, joka avattiin kuvausten ajaksi Pyhäselän jäälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat