Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaarina Kaikkonen etsii vanhoja paitoja uuteen teokseensa

Käytetty paita toimii pääsylippuna Didrichsenin museoon

Kulttuuri
 
Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen on käyttänyt usein vanhoja vaatteita tilateoksissaan.
Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen on käyttänyt usein vanhoja vaatteita tilateoksissaan.

Taiteilija  Kaarina Kaikkonen ja Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Didrichsenin taidemuseo toteuttavat toukokuussa 2015 installaation museon veistospuistoon. Teos rakennetaan kierrätysmateriaalista eli vanhoista paidoista, jotka sidotaan yhteen ja nostetaan puiston puihin.

Teokseen tarvittavaa materiaalia eli käytettyjä paitoja kerätään maaliskuun aikana yleisöltä, ja vastalahjana museo tarjoaa sisäänpääsyn esillä olevaan Pauno Pohjalaisen näyttelyyn Mandoliinimiehen matka. Paita toimii siis pääsylippuna museoon.

Vastaan otetaan erilaisia ja erivärisiä käytettyjä paitoja, esimerkiksi miesten ja naisten kauluspaitoja, teepaitoja, puuvillapaitoja sekä lasten paitoja ja mekkoja.

Taiteilijan mukaan paitojen kunnolla ei ole väliä, kunhan ne ovat käytettyjä.

"Tärkeintä on, että niiden sisällä on sykkinyt sydän", Kaarina Kaikkonen sanoo.

Paitoja on jo tullutkin. Tähän mennessä nimekkäin lahjoittaja lienee presidentti Martti Ahtisaari, jonka heleän vaaleanpunainen paita nähdään myös osana teosta. Kaikkiaan paitoja tarvitaan noin tuhat.

Kyseessä on Didrichsenin taidemuseon 50-vuotisjuhlainstallaatio. Se rakennetaan toukokuun alussa vapaaehtoisvoimin. Paidat kiinnitetään teräsvaijereihin, jotka ripustetaan museon parkkipaikkaa ympäröiviin puihin.

"Teoksissani lopputulos näyttää aina huolettomalta ja sattumanvaraiselta, mutta todellisuudessa paitojen järjestys ja värisommitelma on tarkkaan harkittu", Kaikkonen paljastaa.

Ympäristötaideteos koristaa museon edustaa kesän ja sään salliessa myös syksyn yli. Sen avajaiset ovat 19. toukokuuta. Veistospuistoon on vapaa pääsy.  

Paitalahjoituksia otetaan vastaan maaliskuun loppuun saakka Didrichsenin taidemuseossa sen aukioloaikoina eli tiistaista sunnuntaihin kello 11–18 osoitteessa Kuusilahdenkuja 1.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat