Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama hymyilee, kun turva-auton takapenkillä soi Stevie Wonder

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Mikä kappale saa sinut tuntemaan ihanaa onnen tunnetta?

Minulle tulee jostain syystä hirmu hyvä mieli Kake Singersin kappaleesta Mäntsälä mielessäin.

Ehkä se on se leppoisa poljento ja symppis bassolinja – yhdistettynä hölmöihin sanoihin: "Jos mä lähden täältä Kiinaan, joudun Pekingiin. Jos mä sorrun siellä viinaan ja joudun kahakkaan, miliisit mut vie pois, ja joudun vankilaan. Mut jos mä lähden Lahteen, joudun Mäntsälään."

Ehkä olen katsonut lapsena isän Datsun 100A:n takapenkiltä kevätauringon pilkuttamaa lumista peltomaisemaa, kun auton c-kasetilta on pärähtänyt soimaan juuri tämä kappale ja jättänyt jälkeensä ikuisen ilomielen.

Aina kun tuo kappale alkaa soida, alkaa nykyäänkin hymyilyttää holtittomasti.

Sellaista on musiikki. Se osuu johonkin kummallisen syvälle. Jonnekin, jonne ei pelkillä sanoilla pääse.

YK:ssakin tunnetaan tämä voima. Tulevana perjantaina, kansainvälisenä onnellisuuden päivänä, YK julkistaa soittolistan kappaleista, jotka tekevät ihmisistä onnellisia.

Maailman kansalaisia pyydetään lähettämään omia onnellistuttamiskappaleitaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #HappySoundsLike. Ehdotuksista koostavat sitten soittolistan Ed Sheeran, James Blunt, John Legend, David Guetta ja David Carreira. Lista julkaistaan MixRadio-striimauspalvelussa.

YK:n vuonna 2012 lanseeraaman päivän ideana on nostaa onnellisuus olennaisimmaksi valtioiden hyvinvointia kuvaavaksi määreeksi. Olennaisemmaksi kuin bruttokansantuote.

"Tuona päivänä käytämme musiikin universaalia kieltä osoittamaan solidaarisuutta kaikille niille miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, jotka kärsivät köyhyydestä, ihmisoikeusrikkomuksista, humanitaarisista kriiseistä ja ympäristötuhoista", julisti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon maanantaina.

Herran oma onnellistuttamiskappale on muuten Stevie Wonderin Signed, Sealed, Delivered, sama kuin Obamalla.

Hmm. Alkaakohan heitäkin aina hymyilyttää mustan turva-auton takapenkillä, kun Stevien kappaleen leppoisa poljento ja symppis bassolinja pärähtävät soimaan kuskin soittimesta?

No ihan varmasti! Se on se musiikin voima.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat