Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosikkikirjailja Sadie Jones täyttää kotinsa suomalaisella designilla: "Kirjoittaminen on kuin nikkaroisi pöytää itsekseen"

Kulttuuri
 
Mark Earthy
Brioche-koira pitää seuraa, kun kirjailija Sadie Jones nauttii päiväkahviaan puutarhassa. Koira hankittiin perheen lapsille, ja Jones itse on pikemminkin kissaihminen. Jonesin kaksi kissaa välttelevät vieraita.
Brioche-koira pitää seuraa, kun kirjailija Sadie Jones nauttii päiväkahviaan puutarhassa. Koira hankittiin perheen lapsille, ja Jones itse on pikemminkin kissaihminen. Jonesin kaksi kissaa välttelevät vieraita. Kuva: Mark Earthy

Lontoo. Ontotisesti korkea aika, että Sadie Jonesia saa lukea myös suomeksi. Ovathan Jonesin romaanit kirjoitettu sangen suomalaissävytteisessä ympäristössä.

Jonesin talo Länsi-Lontoossa on täpötäynnä suomalaista designia. Olohuoneen pöydällä kirjakasojen keskellä komeilevat sinivalkoinen Aalto-vaasi ja vihreä Iittalan lasilautanen. Kahvit kirjailija tarjoilee Iittalan sinisistä Taika-kupeista.

Jones kertoo, että intohimo pohjoismaiseen muotoiluun tulee hänen arkkitehtimieheltään, jonka suosikki on Alvar Aalto.

"Meillä on vaikka kuinka monta Artekin jakkaraa."

Jonesin neljä romaania ovat olleet Britanniassa sekä lukijoiden että kriitikoiden mieleen. Suomeksi juuri ilmestynyt Ehkä rakkaus oli totta (alk. Fallout) sai viime vuonna ylistävät arviot.

Tie suosikkikirjailijaksi ei ole kuitenkaan ollut helppo, sillä Jones yritti vuosia turhaan luoda uraa käsikirjoittajana. Nyt hän on oppivuosistaan kiitollinen.

"Opin, kuinka tarina rakentuu. Romaanikirjailijalle voi olla liian helppoa kirjoitella vain nättejä lauseita. Silloin näköpiiristä katoaa olennainen eli tarinan luuranko", Jones kertoo.

Perheen valkoinen bichon frisé -koira työntyy sohvalla emäntänsä kylkeen. Brioche -koira haluaa osallistua.

"Kehityin kirjailijaksi hitaasti. Minulla ei ollut kunnianhimoa kirjoittaa esikoistani. Lopulta tarinan piti päästä ulos", hän jatkaa ja rapsuttaa koiraa.

Nyt suomennettu neljäs romaani sijoittuu 60- ja 70-lukujen lontoolaiseen teatterimaailmaan. Maailma on Jonesille tuttu lapsuusvuosilta, sillä hänen isänsä on käsikirjoittaja ja äiti näyttelijä. Jones ei kuitenkaan keskustellut romaanistaan vanhempiensa kanssa kirjoitustyön aikana.

"En halunnut kirjaani mitään omaelämäkerrallisia piirteitä. Sellainen ei kiinnosta minua."

Ehkä rakkaus oli totta -romaani tuo lukijoiden eteen nelikon, josta jokainen löytää suosikkinsa. Kirjailija itse kertoo rakastaneensa Lukea, traagisista oloista tulevaa päähenkilöä, joka kieltäytyy olemasta neuroottinen.

Rakas oli myös reipas Leigh, varhainen feministi. Ninasta oli jo vaikeampi pitää.

"Nina on jokaisen naisen painajainen, kohtalokas nainen, epärehellinen ja manipuloiva. Mutta minun piti opetella pitämään Ninasta, koska halusin ymmärtää häntä."

Jones aloittaa romaanien kirjoittamisen juuri henkilöhahmojen luomisesta. Hän haluaa tietää, mistä hahmot tulevat, ja mitä he ajattelevat ja tuntevat.

Kirjoittamista Jones kuvaa "hyvin, hyvin vaikeaksi". Hän ei koskaan aloita ensimmäisestä luvusta, vaan toisesta. Alkuun Jones palaa vasta myöhemmin.

Hän ei kirjoita tietynlaiselle lukijalle. Kaikissa romaaneista löytyy monia tasoja, ja lukija saa itse valita, missä mennään.

"Kirjoittaminen on kuin nikkaroisi pöytää itsekseen. Pöydästä haluaa tehdä mahdollisimman hyvän, vaikka kukaan ei ikinä sen ääressä istuisi."

Kirjailijan ääni on tumma ja syvä, ja sanat harkitut. Tummansinisissä farkuissaan ja villapuserossaan sekä nilkkureissaan hän näyttää kymmenisen vuotta ikäistään nuoremmalta.

Jones ei halua julistaa tai saarnata. Kaunokirjallisuuden aiheilla on silti usein myös poliittinen ulottuvuus: maailman tapahtumien hyväksyttävyys, humaanius ja moraalisuus.

Britannian tilaa hän pitää surkeana:

"Tämä on kansallisesti kamalaa aikaa. Hallitus vaalii ennakkoluuloja, ja köyhiä ja heikkoja halveksitaan. Hyvin viktoriaanista."

Toukokuun parlamenttivaalit tuovat tuskin muutosta. Työväenpuolue näyttää hukanneen tilaisuutensa.

Kirjoilla ja kirjailijoilla menee silti hyvin – ainakin teoriassa. Kirjailija on brittien suosikkiammatti, ja romaaneja julkaistaan paljon.

Jonesin mielestä kirjojen on kuitenkin vaikea löytää lukijaa. Kyse ei ole vain tietyistä yhteiskuntaluokista. Hänen tuttavapiirissäänkin lukemisen suosio laskee, vaikka ystävät kävivät hienot yliopistot ja panivat lapsensa hyviin kouluihin – ja vieläpä lukivat lapsilleen.

"Minulla on ystäviä, jotka sanovat, että eivät ole lukeneet romaania sitten viime kesän."

Osittain syynä ovat kilpailevat houkuttimet. Kirjaan ei jaksa eikä ehdi syventyä, jos menee sänkyyn älypuhelimen kanssa. "Meistä on tullut laiskoja, sillä lukeminen vaatii itsekuria."

Jonesilla on kuitenkin hyviä uutisia niille kaunokirjallisuuden ystäville, jotka jaksavat yhä lukea kokonaisen romaanin: Kirjailija kirjoittaa parhaillaan jatkoa Ehkä rakkaus oli totta -teokselleen. Jatko-osa sijoittuu 70-luvun loppuun, ja siinä "on tavallaan samat henkilöhahmot".

"Minulla oli tunne, että tarina vaatii kaksi tai kolme kirjaa."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat