Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n Uutisraportti puraisi tiensä Neloselle

Tekijätiimi haluaa osoittaa, että politiikkaa käsittelevä ohjelma voi olla paitsi älykäs myös hauska.

Kulttuuri
 
HSTV:n Uutisraportti jatkossa myös Nelosella - tekijät kertovat, miten ohjelma sai alkunsa
HSTV:n Uutisraportti jatkossa myös Nelosella - tekijät kertovat, miten ohjelma sai alkunsa
HSTV:n suosituimpiin kuuluva ohjelma Uutisraportti on otettu Nelosen ohjelmistoon. Käsikirjoitustiimi työskentelee Helsingin Sanomien toimituksessa ja tekee satiiria ajankohtaisista asioista.

"Ensin tuntui mahtavalta. Sitten iski silmitön kauhu ja epäonnistumisen pelko."

Näin kuvailee Helsingin Sanomien toimittaja ja Uutisraportin ruutukasvo Tuomas Peltomäki hetkeä, jolloin kuuli, että viime lokakuusta asti HSTV:ssä pyörinyt ohjelma on otettu Nelosen ohjelmistoon.

Tuntemukset ovat siinä mielessä ymmärrettäviä, että nettitelevisiossa alkunsa saaneen ohjelman ponnistaminen television pääkanaville on vielä äärimmäisen harvinaista, kenties ainutlaatuistakin.

Peltomäki ei silti usko, että katsojajoukon ja ruudun kasvaminen juurikaan vaikuttaisi tekemisen tapaan.

"On toki työläämpää, että ohjelman sattumanvarainen kesto nyt vakiintuu kahteenkymmeneenkahteen minuuttiin."

HS:ssä tuottajana toimiva Peltomäki sai idean ohjelmaan amerikkalaisista talk show -ohjelmista, joista parhaimmissa yhteiskunnallisia asioita käsitellään terävästi, mutta viihdyttävästi.

Uutisraportin pyrkimys onkin, ettei ohjelmassa ole tylsää hetkeä.

Se taas vaatii työtä.

"On jaksettava kahlata läpi valtava määrä tausta-aineistoa", Peltomäki sanoo.

"Sillä tavoin niitä herkkupaloja sitten löytyy."

Aiheensa Uutisraportti hakee lähinnä politiikasta ja taloudesta. Puolen vuoden olemassaolonsa aikana ohjelmaa on esitelty muun muassa seuraavilla otsikoilla: "Olemme pulassa: EK joutui puolustamaan köyhiä ja sairaita"

"Oletko koskaan miettinyt, mitä keskustan olutkohu kertoo meistä suomalaisista?"

"Vaikea tehtävä: Yritimme löytää Fennovoima-hankkeesta edes vähän järkeä"

Tyylilaji onkin pureva parodia, mikä antaa tekijöille vapauksia. Käsikirjoittajatiimiin kuuluva toimittaja Juha-Pekka Raeste on laveammasta ilmaisusta innoissaan.

"Tässä pystyy kertomaan asioita, jotka jäisivät normaalissa uutiskielessä vihjailujen tasolle. Voimme esitellä paremmin vaikkapa vallan rakenteita."

HSTV:n omien videoiden lisäksi Uutisraportti käyttää eri kanavilta, kuten Yleltä, MTV:ltä ja ISTV:ltä lainattua materiaalia.

Yksi syy on aineiston lähteyttäminen.

"Meillä on kriteerinä, että pyrimme näyttämään videoklippeinä ne kohdat, joihin ohjelmassa viitataan", Raeste sanoo. "Siten kommentointi ei jää kapakkapuheen tasolle."

Parhaimmillaan videopätkillä pystytään myös paljastamaan jotain uutta. Esimerkkinä Raeste mainitsee helmikuisen jakson, jossa käsiteltiin poliitikkoihin kohdistuvaa lobbaamista.

Ohjelmassa näytettiin, kuinka kansanedustajan puheessa oli sanasta sanaan täsmääviä otteita viestintätoimiston tiedotteen kanssa. "Komiikka syntyy usein siitä, että näytetään ensin mitä joku sanoo, ja sen jälkeen osoitetaan, että asia onkin täysin päinvastoin".

Todellinen lempiaihe tekijöille tuntuu olevan Suomen velkaantuminen. Viimeksi pari viikkoa sitten ohjelmassa hämmästeltiin puoluejohtajien kyvyttömyyttä esitellä kansalaisille rehellisiä leikkauslistoja.

Kovimman kohtelun sai pääministeri Stubb, jolta ohjelmaan oli poimittu tämä leikkauslistakysymystä välttelevä kohta:

"Nyt me ollaan menossa vähän siihen 'elefantti ja sokea mies' -keskusteluun, jossa sokea mies pyrkii koskettelemaan sitä elefantin kokonaisuutta saamatta mistään kiinni. Tämäkään ei ole ratkaisu, jossa vedetään hännästä", pääministeri muotoili.

Peltomäki puolestaan muistutti, että maa velkaantuu 9 000 euroa minuutissa, mikä ei eläinvertauksilla pysähdy.

Juontaja uskoo aiheen käsittelyn jatkuvan jo seuraavassa jaksossa.

"Virkamiehet laativat jo leikkauslistoja, mutta niitä ei paljasteta", hän perustelee.

"Se on kuitenkin näiden vaalien tärkein kysymys."

 

HS Uutisraportti nähdään Nelosella maanantaisin iltapäivällä ja myöhäisillassa. HSTV:ssä ohjelman voi katsoa jo lauantaina.

Rio Gandara HS
Uutisraportin tekijöitä: Juha-Pekka Raeste (vas.), Paavo Teittinen, Tuomas Peltomäki, Jussi Sippola ja Maria Pettersson.
Uutisraportin tekijöitä: Juha-Pekka Raeste (vas.), Paavo Teittinen, Tuomas Peltomäki, Jussi Sippola ja Maria Pettersson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat