Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman johtajavalinta on varman päälle, mutta ei huono

Kulttuuri
 

Kun Kiasmaan viime kerralla valittiin johtajaa vuonna 2010, kisaan lähti protestihakemuksella saksalaiskuraattori Nicolaus Schafhausen, joka kritisoi silloin kursailematta Kiasman yhteiskunnasta eristäytynyttä näyttelypolitiikkaa ja kansainvälisessä vertailussa kutistunutta painoarvoa. Valtion taidemuseon johtajille asetettu kielitaitovaatimus jätti hänet kuitenkin automaattisesti rannalle.

Kun Valtion taidemuseon muuttuminen säätiöksi vuonna 2014 löysäsi kielitaitovaatimuksia, moni haaveili, että nyt Kansallisgallerian hallitus vihdoin räväyttäisi ja nimittäisi Kiasman johtajaksi ulkomailta korkean luokan museovisionäärin. Että Kiasmasta tehtäisiin taas sellainen kansainvälinen puheenaihe, joka se 90-luvun lopulla oli.

Kansallisgallerian hallitus valitsi kuitenkin niin tutun ja turvallisen nimen kun olla voi: talossa kolmella vuosikymmenellä työskennelleen Leevi Haapalan.

Ei se kuitenkaan huono ratkaisu ole. Tuoreeltaan valintaa arvioiden on hyvä syy olla toiveikas.

Haapala on kansainvälisesti verkostoitunut nuoremman polven nykytaideosaaja, joka on ehtinyt hakea perspektiiviä hetken myös talon ulkopuolelta.

Heti nimityksensä jälkeen Haapala puhui tärkeistä aiheista, joista Schafhausenkin aikoinaan: rohkeista, ajankohtaisista näyttelyistä, jotka reagoivat yhteiskunnan suuriin muutoksiin ja kertovat, missä nykytaide nyt menee. Haapalan mielestä Kiasman tulee yllättää ja tuottaa sellaisia kokemuksia, joita katsojat eivät edes osaa odottaa.

Jos tässä onnistutaan, ei visionääriä tarvita ulkomailta.

Aino Frilander HS
aino.frilander@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat