Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loikka juhlistaa ensimmäistä kotimaista tanssin 3D-filmatisointia

Pohjoismaiden suurimmalla tanssielokuvafestivaalilla nähdään 67 lyhytelokuvaa, dokumenttia ja musikaalia

Kulttuuri
 
Kim Laine
Kaari Martinin palkittuun sooloon pohjaava 3D-elokuva The Raven saa ensi-iltansa Loikka-festivaalilla.
Kaari Martinin palkittuun sooloon pohjaava 3D-elokuva The Raven saa ensi-iltansa Loikka-festivaalilla. Kuva: Kim Laine

Ensimmäinen suomalainen tanssin 3D-lyhytelokuva The Raven esitetään tänään torstaina käynnistyvällä Loikka-festivaalilla. Pohjoismaiden suurin tanssielokuvatapahtuma esittelee neljän päivän aikana 67 lyhytelokuvaa, dokumenttia ja musikaalia 23 maasta. Ohjelmistossa on 14 maailman ensi-iltaa, joista neljä on kotimaisia.

Festivaalin taiteellisena johtajana aiemmin työskennelleen Thomas Freundlichin kuvaama 3D-elokuva taltioi koreografi Kaari Martinin Espanjaa myöten palkitun nykyflamencosoolon Korppi ja kello.

Artikkeliin liittyvät

"3D on todella vaativa laji, johon liittyy paljon teknisiä, optisia ja fysiologisia lainalaisuuksia. On suunniteltava tarkasti, miten paljon kolmiulotteisuutta ja syvyyttä kuvaan tuodaan, jotta vaikutelma on toimiva ja sitä on mukava katsoa. Vain taivas on kattona sille, miten monimutkaisella kalustolla 3D-elokuva halutaan toteuttaa", Freundlich kuvailee.

35 koreografiaa, 10 lyhytelokuvaa, kymmeniä teostaltiointeja, dokumentteja ja trailereita toteuttanut 40-vuotias taiteilija teki ensimmäisen tanssielokuvansa Valtteri Raekallion kanssa vuonna 2010. Kolmiulotteiset mittasuhteet käyttöön tarjoava 3D-tekniikka imaisi mukaansa, kun hän näki valkokankaalta Wim Wendersin ohjaaman Pina-elokuvan.

"Pina on huippuosoitus siitä, kuinka 3D voi tuoda esiin ihmiskehon läsnäolon tavalla, johon perinteinen 2D-leffa tai video ei ole vielä pystynyt. Se vie eri tasolle myös teoksen ytimen, joka usein kuolee kameran linssiin tai ruutuun. Suurin elämys minulle oli se, mitä elokuva teki Pina Bauschin livetanssiesitykselle."

Nyt esitettävän The Ravenin on ohjannut 3D-tekniikkaan erikoistunut Tuisku McLees ja teknisistä ratkaisuista vastaavana stereografina työskenteli Jarmo Honkala.

Freundlichilta nähdään toinenkin työ 3D- ja 4K-elokuvia esittelevässä Dance in Depth -kokonaisuudessa. Subsurface on hänen ohjaamansa ja kuvaamansa 4K-lyhytelokuva, jonka koreografiasta vastaavat Jussi Väänänen ja Katja Koukkula ja musiikista Kimmo Pohjonen.

4K-elokuvassa kuvan pistemäärä on neljä kertaa suurempi kuin hd-teräväpiirtokuvassa. Freundlich toteaa, että väline ei sinänsä ole pääasia. "Leffantekijöiden kannattaa edelleen mennä visuaalisuus ja sisältö edellä. Korkeammalla projisointiresoluutiolla saadaan kuvaan uutta hifiä ja supertarkkuutta, mutta silloin materiaalissa täytyy olla paljon visuaalisia yksityiskohtia ja mikrotason tekstuuria."

Loikan tuore taiteellinen johtaja, koreografi Kati Kallio, sanoo, että suomalaisia tanssielokuvantekijöitä voi pitää edelläkävijöinä uuden tekniikan suhteen. Ohjelmistovalinnoissa hän on halunnut korostaa myös dramaturgian vahvaa läsnäoloa.

"Pitää uskaltaa mennä elokuvallisen kerronnan muotoon, mikä se onkin. Tanssielokuvia tehdessäni olen huomannut, että valmistelutyöhön on satsattava aikaa. On visualisoitava kokonaisuus ja leikiteltävä myös kuvaajan kanssa koreografian tekemisen keskellä. Yhä usein käy niin, että käsikirjoittamiseen ja viimeistelyyn ei jää aikaa tai resursseja", toteaa kuusi tanssielokuvaa tehnyt Kallio.

Hän on ollut Loikkaa pyörittävän M.A.D. Tanssimaisterit -ryhmän toiminnassa mukana alusta asti. Tänä vuonna festivaali on lanseerannut Ylen ja Suomen elokuvasäätiön kanssa pitkään haaveillun ensimmäisen tuotantotuen tanssielokuville. 40 000 euron rahoitus myönnetään yhdelle tuotantoyhtiölle, jonka elokuvaprojektissa työskentelee sekä ohjaaja että koreografi.

 

The Raven ja Subsurface Orionissa 22. 3. klo 14. Koko ohjelmisto: www.loikka.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat