Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursijoittaja lähtee tukemaan Guggenheimia – lupaa lahjoittaa "useita miljoonia"

Kiinteistöimperiumin perustaja lupaa lahjoittaa museolle "useita miljoonia"

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Suursijoittaja Chaim Katzman Guggenheimille suunnitellulla tontilla Etelärannassa.
Suursijoittaja Chaim Katzman Guggenheimille suunnitellulla tontilla Etelärannassa. Kuva: Sami Kero / HS

Helsinkiin kaavailtava Guggenheim-museo saa rahakkaan tukijan taakseen. Amerikanjuutalainen suursijoittaja Chaim Katzman kertoo Helsingin Sanomille olevansa valmis tukemaan hanketta "useilla miljoonilla euroilla". Tarkempaa summaa Katzman ei suostu sanomaan.

"Kaikki on vielä työn alla, emme edes tiedä, miltä rakennus tulisi näyttämään. Mutta kun sen aika tulee, kyse on seitsennumeroisesta summasta."

Suursijoittaja myöntää avoimesti, että hänellä on asiassa taloudellinen intressi. Katzmanin perustama kiinteistökonserni Gazit-Globe omistaa Pohjoismaissa toimivan Cityconin. Citycon, jonka hallituksen puheenjohtajana Katzman toimii, taas omistaa muun muassa Ison Omenan Espoosta, kauppakeskus Arabian Helsingistä ja Myyrmannin Vantaalta.

Tästä on kyse

 Museohankkeelle kerätään yksityistä rahaa 30 miljoonan euron edestä. Kesäkuussa rahaa on tarkoitus olla kasassa 14 miljoonaa.

 Rahoitustiedot julkistetaan samalla, kun arkkitehtuurikilpailun voittaja ilmoitetaan.

 Julkiselle sektorille Guggenheim maksaisi 130 miljoonaa euroa.

Katzman kertoo seuranneensa Suomen talouden ja Helsingin kaupungin kehittymistä viimeiset kymmenen vuotta.

"Helsinki on hyvin viehättävä, hieno kaupunki. Mutta se tarvitsee epätoivoisesti kasvojen kohotusta, ja Guggenheim on hyvin harvinaislaatuinen mahdollisuus nostaa Helsinki aivan uudelle tasolle", hän sanoo.

"Se olisi valtava taloudellinen moottori. Ihmiset eivät ymmärrä, että kulttuuri voi olla myös hyvää bisnestä. Mutta juuri siitä tässä on loppujen lopuksi kyse: Guggenheimissa on taloudellista järkeä, jonka lisäksi ihmiset saavat nauttia taiteesta."

Katzman on jo pitkään ollut merkittävä taidealan filantrooppi, ja hän painottaa lähteneensä hankkeeseen mukaan myös rakkaudestaan taiteeseen.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön on tarkoitus kerätä 14 miljoonaa euroa kesäkuuhun mennessä, jotta Helsingin kaupungin päättäjät vakuuttuvat hankkeen mahdollisuuksista. Katzman kiistää olevansa ratkaiseva tekijä rahoituksen suhteen.

"En minä voi itsekseni tätä kääntää suuntaan tai toiseen, olisi mahtailevaa ajatella niin. Kyse on siitä, mitä valtio, elinkeinoelämä ja helsinkiläiset haluavat. Toivon, että maalaisjärki lopulta voittaa."

Sami Kero HS
Chaim Katzman uskoo, että Guggenheim hyödyttäisi Suomea, Helsinkiä, liike-elämää ja koko taideyhteisöä.
Chaim Katzman uskoo, että Guggenheim hyödyttäisi Suomea, Helsinkiä, liike-elämää ja koko taideyhteisöä.

Suomentaidepiireissä Guggenheim on saanut osittain negatiivisen leiman eräänlaisena taiteen McDonald'sina. Jotkut myös pelkäävät, että se vie muilta projekteilta rahat.

Katzman saa hetken aikaa pohtia vastaustaan, kun huonepalvelu kärrää tarjoiltavaa Helsingin Kämp-hotellin Paasikivi-sviittiin.

Guggenheimissa ei ole kyse kakun jakamisesta vaan kasvattamisesta, hän lopulta sanoo. Se taas tapahtuu siten, että Helsinkiin saadaan lisää turisteja.

Katzmanin mielestä Guggenheim on magneetti, joka houkuttelee Helsinkiin väkeä kaikkialta. Hän vertaa sitä supermarkettiin, jollainen löytyy aina hänen ostoskeskuksestaan. Se tuo ihmiset sisään, jolloin kaikki liikkeet hyötyvät.

"Suomalaistaiteilijat tarvitsevat yleisöä. Voit olla maailman paras maalari, mutta jos kukaan ei näe taulujasi, kärsit saman kohtalon kuin Rembrandt tai van Gogh: kuolet köyhänä ja tulet kuuluisaksi ehkä vuosikymmeniä sen jälkeen."

"Ja kaikella kunnioituksella, kun puhun taiteen rakastajille ympäri maailmaa, Helsinki ei ole kartalla. Sen täytyy päästä kartalle. Guggenheim nostaisi sen sinne välittömästi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat