Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman uusi johtaja: Yleisölle on tarjottava odottamatonta

Kesäkuussa aloittava Leevi Haapala kannattaa verkostoitumista kiinnostavien ulkomaisten museoiden kanssa

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Leevi Haapalaa kuvaillaan taidepiireissä mukavaksi ja mutkattomaksi mieheksi, joka tuntee nykytaiteen kuin omat taskunsa.
Leevi Haapalaa kuvaillaan taidepiireissä mukavaksi ja mutkattomaksi mieheksi, joka tuntee nykytaiteen kuin omat taskunsa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Tiistai-iltana Taideyliopiston professori Leevi Haapala istui bussissa matkalla kohti Rautatientoria. Samaa matkaa tuli kollega, vararehtori Paula Tuovinen. Molemmilla oli tiedossa, että Kiasman johtajahaku ratkeaisi pian, ja Tuovinen kysyi Haapalan ennakkosuosikkia. Sitten Haapalan puhelin soi. "Osoitin itseäni, että nyt se ratkesi", Haapala kertoo. Vieläkin vähän naurattaa.

Ensimmäisen haastattelunsa juuri Kiasman johtajaksi nimitetty Haapala antoi kävellessään bussista raitiovaunupysäkille.

Kuka

Leevi Haapala

 Syntynyt Keuruulla 1972. Asuu Helsingin Töölössä.

 Koulutukseltaan filosofian tohtori. Väitöskirjan aiheena liikkuvan kuvan teokset, veistokset ja installaatiot psykoanalyyttisen taiteentutkimuksen lähtökohdista.

 Tullut Kiasmaan 1997 Taiteen keskusarkiston tutkijaksi. Työskenteli Kiasmassa viime kesään asti, jolloin siirtyi Taideyliopiston Praxis-maisteriohjelman professoriksi.

 Toimii myös Ihme-nykytaidefestivaalia järjestävän Pro Arte -säätiön hallituksessa.

 Harrastuksiin kuuluvat veneily, puutarhanhoito ja taidelasin kerääminen.

Keskiviikkoaamuna Haapala istuu pöytään vastaremontoidun Kiasman tyhjässä kahvilassa. Museon aukeamiseen on vielä puoli tuntia aikaa, ja Haapala on juuri saanut pidettyä infotilaisuuden Kiasman henkilökunnalle. Hän vaikuttaa hiukan hämmentyneeltä, mutta myös onnelliselta.

"Kaikki tulivat halaamaan. Tuntui kamalan kotoisalta", hän kertoo.

Kiasmalaisille Haapalaa ei juuri tarvinnut esitellä. Ensimmäisen kerran Haapalan ja Kiasman polut kohtasivat vuonna 1994, kun taidehistoriaa opiskellut Haapala tuli silloisen Nykytaiteen museon ensimmäiseksi siviilipalvelusmieheksi avustamaan Ateneumissa järjestetyssä ARS 95 -näyttelyssä. Vuonna 1997 Haapala palasi taloon Kuvataiteen keskusarkiston tutkijana – ja viihtyi siellä eri tehtävissä viime kesään asti, jolloin hän lähti Taideyliopistoon professoriksi. Kiasman Haapala tuntee läpikotaisin.

Tuttuun taloon johtajaksi palaamisessa on omat haasteensa. Uutuudenviehätystä ei ole, ja tilanne on otettava heti haltuun.

Haapala oli valmistautunut kirjoittamalla puheen henkilökunnalle hyvissä ajoin, varmuuden vuoksi. Se ei kuitenkaan kerro ylimitoitetusta egosta. Haapalan mahdollisuuksia pidettiin ennakkoon hyvinä. Kiasman kasvatti oli loppusuoralla muun muassa Sara Hildénin taidemuseon johtajaa valittaessa vuosi sitten.

Silloin paikka meni sivu suun. Nyt aika ja paikka olivat oikeat.

Kun Haapalalta tenttaa Kiasman tulevaisuudennäkymiä, hän turvautuu puhemuistiinpanoihinsa. Sanansa hän valikoi tarkoin.

Suunnitelmat tehdään yhdessä henkilöstön kanssa sitten, kun työt alkavat kesäkuussa, hän sanoo. Taideyliopiston pesti sitoo vielä kevätlukukauden loppuun.

Tällaisia asioita on kuitenkin jo listoilla: Kiasman täytyy uudistua. Kiasman ja Kansallisgallerian sisällä pitää tehdä enemmän yhteistyötä. Kiasman on verkostoiduttava paremmin vastaavankokoisten ja ohjelmistoiltaan kiinnostavien ulkomaisten museoiden kanssa. Yhteistuotantoja voisi tehdä vaikka Barcelonan nykytaiteen museo Macban, Karlsruhen museo- ja tutkimuskeskittymä ZKM:n tai New Yorkin New Museumin kanssa, Haapala pohtii.

Se johtaakin avainkysymykseen: Kiasman tulevaan ohjelmistoon. Tiedetään ainakin se, että jos Haapalan edeltäjän Pirkko Siitarin kiinnostuksenkohteita olivat valokuva ja yhteiskunnallinen taide, Haapala on taideteorian ystävä ja nykytaidemies henkeen ja vereen.

Sisältölinjauksia kyseltäessä Haapala mainitsee muun muassa post-internet-taiteen. Se viittaa taiteeseen, joka käsittelee digitaalisen murroksen ja internetin vaikutusta nykyelämään ja joka on maailmalla nyt kuuma aihe.

"Siitä haluaisin tehdä ison teemanäyttelyn", Haapala sanoo.

Mitä muita näyttelyitä Haapala tekisi, jos budjetti- ja muita rajoituksia ei olisi?

Seuraa pitkä lista nimiä, joista harva on suurelle yleisölle tuttu. Nykytaiteen klassikoista Haapala mainitsee toivelistaltaan muun muassa vuonna 1993 kuolleen israelilaisen installaatiotaiteilija Absalonin, koruttomista veistoksistaan tunnetun kuubalais-amerikkalaisen Félix González-Torresin sekä 1950–1970-luvuilla toimineen ruotsalaisen multimediataiteilijan Öyvind Fahlströmin. Myös 90-luvulla nousseet, liikkuvan kuvan kanssa työskentelevät taiteilijat kiinnostavat. Heistä Haapala mainitsee ranskalaisen Pierre Huyghen ja kanadalaisen Stan Douglasin.

Entä suomalaiset taiteilijat? Heistäkin Haapalalla on toivelistansa, mutta sitä hän ei vielä halua paljastaa. Nimien nimeäminen tulkittaisiin tässä vaiheessa helposti lupaukseksi näyttelystä.

Kestää käytännössä vuoteen 2017 ennen kuin Haapalan kädenjälki alkaa näkyä Kiasman näyttelyohjelmassa. Ojelmisto suunnitellaan yleensä parisen vuotta etukäteen.

Taidekentällä suhtaudutaan Haapalan nimitykseen positiivisesti. Vihamiehiä Haapalalla ei tunnu olevan. Mukava ja mutkaton, niin sanovat kaikki. Tuntee nykytaiteen kuin omat taskunsa. Kykenee rohkeisiin avauksiin. Hyvät kansainväliset kontaktit. Jos johonkin, kriittisesti suhtaudutaan Haapalan vähäiseen johtajakokemukseen. Sitä hänellä on vain lyhyestä viransijaisuudesta Kiasmassa ja yhden lukuvuoden verran Taideyliopistosta.

Yksi asia koko taidekenttää tuntuu yhdistävän: Kaikki odottavat Kiasmalta ja Haapalalta tulevina vuosina paljon.

Kiasmalle on asetettu vaativat kävijätavoitteet, ja viime aikoina Kiasmaa on kritisoitu yllätyksettömästä ja populistisesta näyttelylinjasta. Horisontissa uhkaa myös kävijöitä ja rahaa rohmuava Guggenheim-mörkö.

"Guggenheim on parhaillaan poliittisten päättäjien käsissä, mutta meidän kaikkien museoiden tehtävä on nyt profiloitua ja miettiä, mitä me olemme tekemässä ja miten voimme kaikki hyötyä kasvavasta kiinnostuksesta nykytaidetta kohtaan."

Haapala uskoo, että kävijätavoitteet voidaan saavuttaa myös taiteellisesti kunnianhimoisilla näyttelyillä. Pitää tuottaa kokemuksia, joita yleisö ei osaa edes odottaa. "Haluaisin, että uskaltaisimme Kiasmassa mennä sisällöt edellä ja luottaa siihen, että uuden ja yllättävän tarjoamisella on vielä paikkansa."

Hänen mukaansa Kiasman ammattilaiset pystyvät avaamaan kävijöille myös vieraammat nimet ja uudet ajatukset.

"Ei sen tarvitse yleisölle hankalana näyttäytyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat