Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaaja Jalmari Helander: Tarkka-ampuja Häyhästä saisi hyvän Rambo-elokuvan

Kulttuuri
 
Jalmari Helanderin Big Game -elokuvan traileri
Jalmari Helanderin Big Game -elokuvan traileri
Seikkailuelokuva Big Game tulee Suomessa ensi-iltaan 19. päivä maaliskuuta.

Puhelimeen vastaa iloinen velikulta.

"Rogerilla, Moore puhelimessa", kuuluu ensin.

"Eiku Moorella, Roger puhelimessa."

Puhelimessa on Jalmari Helander, elokuvaohjaaja.

Helander on autossa, kiertueella markkinoimassa uutta elokuvaa Big Game, jonka pääroolia näyttelee Samuel L. Jackson. Ensi-ilta on tänään torstaina ja auto vie Helanderia yhdestä toimittajatapaamisesta toiseen.

Helander on iloinen. Elokuvaa on kehuttu. Hän on myös vähän kyllästynyt.

"Toimittajat ovat kysyneet peruskysymykset aika monta kertaa: millaista oli ohjata Samuel L. Jacksonia, entä muita tähtiä, entä verrattuna Onniin, ja miten Onni ja Jackson tulivat toimeen", Helander sanoo.

Onni Tommila on Helanderin sisarenpoika, joka elokuvassa näyttelee Jacksonin rinnalla toisessa pääroolissa.

Puhutaan siis muusta.

Ohjaaja Jalmari Helander ja Samuel L. Jackson kuvauksissa.
Ohjaaja Jalmari Helander ja Samuel L. Jackson kuvauksissa.

Helander on Suomi-elokuvan outolintu, jonka ideoille hiljan vielä naurettiin. Elokuvia hän oppi tekemään katsomalla, ei niinkään elokuvakoulussa. Hän aloitti amatöörielokuvissa, kuvasi pyssyseikkailuja kaveriporukalla Jokelan metsissä.

Jokelassa hän koki olleensa myös kiusattu, elokuvahaaveita pilkattiin. Aikuisena hän sai idean tehdä toimintaelokuvan Kekkosesta.

Ei, sanoi elokuvasäätiö. Helander siirtyi mainoksiin, ja niiden jatkeena syntyi ensimmäinen pitkä elokuva, erilainen tarina joulupukista, Rare Exports vuonna 2010.

Milka Alanen
Jalmari Helander on itseoppinut elokuvantekijä.
Jalmari Helander on itseoppinut elokuvantekijä.

Nyt Helander on tukijoukkoineen valmistanut elokuvan, joka maksoi 8,5 miljoonaa euroa. Suomen kalleimman. Seikkailuelokuvassa Oskari-poika pelastaa maailman mahtavimman miehen, Yhdysvaltain presidentin.

Tuolla taustalla, onko ihme, että Helanderin elokuvia hallitsevat poikien yksinkertaiset tarinat, miten altavastaajista kuoriutuu kuninkaita.

Koetko vielä olevasi altavastaaja?

"Hyvä kysymys. Ei se kai koskaan poistu elokuvistani. Se on syvälle juurtunut."

Jalka Helanderilla on Hollywoodin oven välissä, mutta sisään hän ei ole astunut. Studiot lähettävät käsikirjoituksia. Pelkästään tiistaina niitä tuli neljä, Helander kertoo. Parikymmentä hän sanoo lukeneensa.

Yksi tarjotuista, Helander kertoo, oli satuelokuva Maleficent – pahatar. Lähes 200 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva, jonka lopulta ohjasi Robert Stromberg ja pääosassa oli Angelina Jolie.

Miksi et sitä halunnut?

"Ehkä parempi kysymys: miksi olisin? En varmaan osaisi tehdä sellaista."

"Tarina ei ollut kovin hyvä, efektejä oli valtava määrä. En pidä siitä, että tietokoneella luodaan niin paljon. Hermo ei kestä", Helander sanoo.

Supersankarielokuvia tuottava Marvel on lähettänyt kuulemma myös useita käsiksiä. Kaivan Googlesta Marvelin elokuvien listan. Luettelen nimiä. Ei, ei, ei, vastaa Helander, kunnes tulee vastaan Thor: Ragnarök.

"En voi kommentoida", Helander sanoo. Entäs Ant-Man?

"Se on varmaan käynyt kaikkien (ohjaajien) pöydällä."

Hollywood ei nappaa – ehkä siksi, että oman tiensä kulkija Helander ei halua käyttää elokuvissaan ulkopuolista käsikirjoittajaa. Toisen kirjoittama on lopulta "aina väärin".

Subzero Film Entertainment
Onni Tommila näyttelee toista pääosaa Jalmari Helanderin uudessa Big Game –elokuvassa.
Onni Tommila näyttelee toista pääosaa Jalmari Helanderin uudessa Big Game –elokuvassa.

Ehkä on sittenkin pakko vähän puhua Samuel L. Jacksonista, niminäyttelijästä, joka on nyt isossa roolissa suomalaisessa elokuvassa. Helander kertoo tähdestään varovasti.

Muun muuassa sen, miten Jackson loukkasi kätensä kuvauksissa, ja miten tähdellä oli trailerissaan takka, ja miten Jackson oli aikoinaan löytänyt vakiostuntmiehensä Kiante Eliamin Renny Harlinin Long Kiss Goodnightin kuvauksista.

Paljastavin Jackson-tarinoista liittyy Big Gamen yhteen ohjaustilanteeseen. Big Gamen kuvaaja Mika Orasmaa oli kuvauksissa pyytänyt Jacksonia siirtymään kuvassa toiseen kohtaan. Se oli virhe.

"Ei siinä mihinkään siirrytty", Helander sanoo. Tilanne jäätyi. Jacksonille oli tärkeää, että hänelle sai puhua ja ohjeita antaa vain ohjaaja. Voiko Jacksonia kutsua siis diivaksi?

"Onhan hänessä ne tähden elkeet, hän on tottunut tekemään asioita tietyllä tavalla", Helander sanoo ymmärtävällä äänellä.

Big Gamen uskotaan nousevan yhdeksi kaikkien aikojen katsotuimmista suomalaisista elokuvista ulkomailla. Suomessakin yleisöodotus on sadoissatuhansissa.

Big Gamea tehtiin vuosia, mutta mitä Helander aikoo tehdä seuraavaksi? Eivätkö kaikki itseään kunnioittavat elokuvantekijät suunnittele elokuvaa Suomen satavuotisjuhlaan vuodelle 2017?

"En tiedä tuommoisesta mitään", Helander sanoo. Realistinen draama ei ole hänen lajinsa.

Sotaelokuvan tekoa hän silti myöntää miettineensä. "Jonkun pitäisi tehdä elokuva Simo Häyhästä. Hän oli kova jätkä."

Häyhä oli tarkka-ampuja, joka tappoi talvisodassa yli 500 puna-armeijan sotilasta. Hänen lempinimensä oli Valkoinen kuolema. Vastaavanlaisesta tarinasta Clint Eastwood teki vastikään menestyselokuva American Sniperin.

"Häyhästä saisi hyvän Rambo-leffan", Helander sanoo.

"Mutta minä luultavasti pilaisin elokuvan todella epäuskottavilla laukauksilla."

Häyhä-aihe ja Hollywoodkin saavat odottaa, sillä Helanderilla on suunnitteilla uusi seikkailuelokuva, jota hän on työstämässä tärkeän aisaparinsa, tuottaja Petri Jokirannan kanssa.

"Se on vielä isompi seikkailu kuin edelliset."

Kuvauksia saadaan kuitenkin odottaa ainakin muutama vuosi. Seikkailun sisällöstä Helander ei hiisku. "Idea on. Ja se tuntuu oikealta ja se on pysynyt hengissä aika pitkään. Se on hyvä merkki. Tulee paljon kuvia mieleen."

Minkälaisia?

"Isoja ja kauniita. Ideana on unelma, joka lähtee lentoon."

Onko elokuvassa pyssyjä?

"Kyllä jokaisessa hyvässä elokuvassa pitää pyssyjäkin olla. "

Onni Tommila nuotion äärellä Samuel L. Jacksonin kanssa.
Onni Tommila nuotion äärellä Samuel L. Jacksonin kanssa.

Elokuvassa Yhdysvaltain presidentin kone putoaa Suomeen.
Elokuvassa Yhdysvaltain presidentin kone putoaa Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat