Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehtuurimuseo tarvitsee ryhtiliikkeen

Kulttuuri
 
Paula Holmila

Kun Design-museo kertoi Postmodernismi-näyttelystä, aihe tuntui tärkeältä. Kunpa Arkkitehtuurimuseo, Kiasma ja Design-museo olisivat tehneet yhteistyötä ja järjestäneet kukin aiheesta oman alansa näyttelyt! Siinä missä Design-museo onnistuu ja saavuttaa jopa yleisöä, Arkkitehtuurimuseon näyttelytoimintaa tuntuu vaivaavan näkemyksen ja kunnianhimon puute.

Arkkitehtuurimuseo joutuu kituuttamaan rakennuksessa, jossa on suuri portaikko ja pienet näyttelytilat. Vaihtuvien näyttelyiden tila Arkkitehtuurimuseon ja Design-museon väliin ei ole toteutunut ja Armiksi kutsuttu hanke yhteisestä talosta Katajanokalle hiipui. Tämä ei riitä selitykseksi sille, ettei tehdä kunnollisia museonäyttelyitä. Tilat eivät estä ideoita eivätkä tutkimusta.

Isossa näyttelytilassa juuri päättynyt Kansalaisten kaupunki -kilpailunäyttely oli rimanalitus. Sen paikka olisi ollut pikemminkin messuilla.

Museon kuuluisi arvottaa ja asettaa tekijöitä kontekstiin, mutta nyt se lähinnä antaa näyttelytilan toimistojen käyttöön ja ne keräävät itse materiaalin. Tuoreen nykyarkkitehtuuritoimistojen töitä esittelevän sarjan aloitusnäyttelynä on parhaillaan esillä Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen toimiston esittely.

Museon tutkijan tai kuraattorin kokoama näyttely olisi ollut täysin erilainen: ehkä pohtinut, mikä on toimiston kilpailumenestyksen taustalla tai vaikkapa tarkastellut, miten toimiston työt ilmentävät muutosta arkkitehtuurissa.

Ammattimaisessa museotoiminnassa aiheet ovat ainakin osittain omia ja tapa, jolla ne esitellään, perustellaan julkaisussa. Museot eivät saisi korvata näyttelyluetteloita tekijöiden itsensä teettämillä kirjoilla.

Museolain ensimmäisessä pykälässä luetellaan valtakunnallisen museon tehtävät ja velvollisuudet, joiden noudattaminen on yhteiskunnan tuen edellytys. Niihin kuuluu alan nykypäivän ja historian tarkastelu tutkimukseen perustuen.

Näyttelyt ovat tässä keskeisiä eivätkä mikään sivubisnes. Jäämme siis odottamaan, miten museo tulkitsee postmodernismin vaikuttaneen arkkitehtuuriin Suomessa. Vai olisiko aika palata vaikkapa Aulis Blomstedtiin? Entä yleisesti kiinnostavat aiheet kuten korkea rakentaminen tai vaikkapa kauppa- ja toimistorakentamisen nykypäivä ja historia? Ideat ja paneutuminen eivät maksa.

Toteutukseen museo saa yhteiskunnan tukea.

Paula Holmila hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat