Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikki on terapiaa katsojalle

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Cata Portin
Patrick Henriksen (vas.) ja Misa Lommi luovat leikkisän tunnelman Smackissä!
Patrick Henriksen (vas.) ja Misa Lommi luovat leikkisän tunnelman Smackissä! Kuva: Cata Portin
Arvio: sirkus
Smack! Tekijät ja lavastus Patrick Henriksen, Cecilia Paul ja Maksim Komaro, ohjaus Komaro, pukusuunnittelu Kaisa Rautakoski, muusikko ja säveltäjä Hannu Risku, äänisuunnittelu Anton Lindblom, valosuunnittelu Tom Laurmaa, näyttämöllä Patrick Henriksen, Misa Lommi ja Hannu Risku. Svenska Teatern.

Leikki on hyvästä. Ja leikin katsominen tekee erityisen hyvää. Nykysirkustaituri Maksim Komaron Svenskanin Amos-näyttämölle ohjaama Smack! saa hyrisemään pitkään hyvää tuulta. Vailla kyynisyyttä oleva nostalgiaa huokuva kokonaisuus saa hetkeksi unohtamaan nykymobiilimaailman.

Tarinassa kaksi lasta valtaa vanhan naisen hylkäämän asunnon, jossa on ihanan epävireinen piano, halvalta näyttävä kattokruunu ja kaikkea kulahtanutta. Ennen kaikkea vaatekaappi, joka tuntuu olevan melkein portilta Narniaan.

Se muuntautuu moneksi ja sisältää satumaisia valaistuja hameita ja Obelixin housuja.

Smack! on jonkinlainen kengännyöräbudjetin Liisa ihmemaassa, missä kaikki on absurdia ja mahdollista. Tekijöillä on estot pois päältä. Kaikkia keinoja ja luovaa hulluutta käytetään vapaasti.

Jopa sukupuolirooleilla leikitään hilpeästi. Pojasta tulee tyttö ja tytöstä poika. Crossdressingiä tai dragia – onko termeillä tai määritelmillä edes väliiä?

Lisäksi on klassisia gageja, tai voiko niitä edes niin nimittää, kun ne ovat niin monen arkea. Kuten parivuodevaltataistelut: kuka kiskoo koko peiton itselleen tai valtaa koko sängyn reviirikseen.

Sirkusperinteeseen viitataan pariakrobatialla kirjahyllyllä taiteillen. Misa Lommin kangasnumero on tuore ja omaperäinen. Enkä ole nähnyt yläilmoihin hilattua trampoliinia, jota käytetään muuhunkin kuin hyppimiseen.

Smack! on lapsellisen hauska, omaperäinen ja ihmeellinen. Eikä vähiten Hannu Riskun jännittävän "hullun hatuntekijän" koko ajan läsnä olevan musiikin ansiosta. Se tuo sävyjä ja kiehtovia tunnelmia sanattomaan tarinaan.

Siksikään ei pidä kavahtaa sitä, että esitys on Svenska Teaternissa. Ei tarvitse pakkoruotsia.

Useat näkemäni nykysirkusesitykset ovat olleet dystopioita tai päätyneet jonkinlaiseen kaaokseen.

Niin tämäkin, jossa kaikki on lopulta vinksin vonksin. Mutta ei pahalla tavalla, vaan vapauttavalla tavalla.

Kuten Tove Janssonin novellissa, jossa Vilijonkka pelkää katastrofia hysteerisesti, mutta sen lopulta tultua on helpottunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat