Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuallakin viedään kirjastoja sinne, missä ihmiset liikkuvat

Kulttuuri
 
Aarhusin kaupunki
Aarhusin uusi kirjasto on rakennettu joen rantaan.
Aarhusin uusi kirjasto on rakennettu joen rantaan. Kuva: Aarhusin kaupunki

Keskustakirjastoa suunniteltaessa on katseltu koko ajan tarkasti muun maailman moderneja kirjastohankkeita.

Kirjastoala on perinteisestikin ollut hyvin verkostoitunut. Esimerkiksi kansainvälisen kirjastoseurojen liittoa johtaa nyt suomalainen Sinikka Sipilä.

Yhtenä keskustakirjaston esikuvana on Tanskan Aarhusiin kesällä valmistuva DOKK1, johon runsaan 300 000 asukkaan kaupungin pääkirjastokin siirtyy.

Rakennuksessa on liki 30 000 neliömetriä tilaa. Kirjastolle ja muille kansalaispalveluille on varattu 17 500 neliötä, eli keskustakirjaston pinta-alan verran.

Taloon tulee monenlaista kaupunkilaisten palvelutilaa sekä tuhannen auton ja 500 polkupyörän parkkipaikka. Mediatiloissa voi opiskella, käyttää viestintävälineitä, kokoontua ja vain oleskella. Laajat portaikot toimivat esitystiloina.

Rakennus on rannassa, joten kirjastoon pääsee vaikka kajakilla. Sitä ympäröi kävelykatu, ja ramppia pitkin voi laskeutua Aarhus-jokeen kahlaamaan.

Kirjasto sijoittuu keskelle kehittyvää satama-aluetta ja sulautuu monikäyttötilaan.

Britanniassa yli miljoonan asukkaan Birminghamissa uusi pääkirjasto rakennettiin 2013 kaupunginteatterin kylkeen. Pinta-alaltaan se on 31 000 neliömetriä ja suurin julkinen kirjasto Euroopassa.

Tarkoitus oli luoda yhteyksiä muuhun kulttuurielämään ja kerätä siten yleisöä monenlaisten palvelujen ja tapahtumien äärelle.

Näin tehdään myös Oslossa, kun uusi kaupunginkirjasto valmistuu 2017 arkkitehtuuriltaan kuuluisan oopperatalon viereen.

Birminghamissa yleisö otti kirjaston omakseen. Samalla uusi "innovaatioiden, oppimisen, tiedon ja kulttuurin keskus" vei kaupungilta niin paljon rahaa, että toimintaa piti supistaa vuoden päästä.

Helmikuussa 2015 kaupunginvaltuusto päätti lyhentää aukioloaikoja ja irtisanoa puolet henkilökunnasta.

Espanjan Bilbaossa ranskalainen suunnittelija Philippe Starck osallistui 1900-luvun alussa rakennetun valtavan viinivaraston muuntamiseen kaupungin kulttuurikeskukseksi. Se avattiin 2010.

Viiden maanpäällisen ja kahden maanalaisen kerroksen kompleksissa on elokuvateatteri, urheilukeskus, näyttely- ja esiintymistiloja, kauppoja ja ravintoloita sekä Mediateka-kirjasto.

Kirjojen lisäksi siinä on moderniin tapaan tilaa työskentelylle, musiikille, pelaamiselle. Vetonaulana on laaja lastenosasto Txikiland. Neuvontapalveluita riittää hyvinvoinnista työnhakuun ja turvalliseen viestintäteknologiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat