Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kirjaston viikon kirja on Aki Ollikaisen palkittu esikoisromaani Nälkävuosi

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Näin HS kirjasto toimii
Näin HS kirjasto toimii
Yksityiskohtainen video esittelee, miten HS kirjasto toimii ja miten sen kautta voi lukea kirjoja. HS Kirjasto on HS:n avaama sähkökirjapalvelu, jonka kautta voi lukea sähkökirjoja HS:n tablettisovelluksissa.

Vuonna 2012 Helsingin Sanomien palkinnon voittanut ja Finlandia-ehdokkaaksi nimetty Aki Ollikaisen esikoisromaani Nälkävuosi on HS Kirjaston viikon kirja, ja siis nyt luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus –tilaus.

Nälkävuodessa eletään talvea 1867-68, josta Suomen historian pikkujättiläisessä kerrotaan, että se oli koko Euroopan pahin ja viimeinen rauhanaikainen väestökatastrofi sitten 1600-luvun suurten nälkävuosien.

Näin kriitikko Helena Ruuska luonnehti kirjaa maaliskuussa 2012 julkaistussa arviossaan:

Romaanin prologissa luikertelee käärme, joka ennustaa tulevaa pahaa. Varsinaisessa kertomuksessa herrasväen ja rahvaan tarinat vuorottelevat ja yhdistyvät talven selän taituttua. Pitkin matkaa rikasta ja köyhää koetellaan kuin Vanhan testamentin Jobia, mutta lopulta harva selviää vaikeuksien kautta voittoon.

Helsinkiläiset Lars ja Teo Renqvist kiistelevät, pitäisikö nälkäisille antaa hätäapuviljaa vai pitäisikö heidät pistää rakentamaan rautatietä. Säätyläisten vatsa ei kurise, joten he voivat haaveilla, miten Katajanokan lautahökkelit huorineen ja hamppareineen kerran häviävät ja tilalle nousee kivitaloja.

Torppien asukkaat sen sijaan eivät pohdi kansakunnan tai pääkaupungin kohtaloa. Köyhän kansan huolena on, mistä saada seuraava vellitilkka.

Korpelan torpasta loppuu ruoka, sillä sateisen kesän ja varhaisen hallan takia viljaa ei ole riittänyt talven varalle. Ensin kuoleman portille joutuu Juhani, joka on yrittänyt ruokkia perheensä. Marjan on jätettävä miehensä, jos hän aikoo pelastaa lapsensa.

Nälkä ajaa äidin lapsineen kerjuulle, vaikka talvivarastoja ei ole muissakaan taloissa. Elämänhalu voittaa kuolemanpelon ja Marjan mielen pohjalla välkkyy kuva "kellanvihreän keväisestä Pietarista". Hän, kuten moni muukin, ajaa virvatulta ja joutuu valkoisen kuoleman saaliiksi.

Nälkävuodesta on kansallisromantiikka kaukana, sillä köyhien joukkoon ei ole sattunut montakaan Saarijärven Paavoa. Ovet pidetään suljettuina, tuntemattomat lähetetään pakkaseen, naisia raiskataan ja leivänkannikoista taistellaan kuin pahaiset koirat.

Rio Gandara / HS
Aki Ollikaisen kehuttu esikoisromaani Nälkävuosi julkaistiin 2012.
Aki Ollikaisen kehuttu esikoisromaani Nälkävuosi julkaistiin 2012.

"Hienosti rakennettu kokonaisuus, kuin jo kokeneen kirjoittajan teos, liki naturalistinen mutta samalla runollinen ja ulkoisia mittojaan suurempi pienoisromaani", Helsingin Sanomien palkintoperusteluissa todettiin. "Sen päämäärä ei ole pelkkä historian kuvittaminen vaan ihmisen ristiriitaisuuden konkretisointi; niinpä käsissä on myös ajaton ja paikaton teos."

Ollikaisen toinen romaani Musta satu ilmestyy huhtikuussa.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä 169 sähkökirjan kokoelma. Nimikemäärä karttuu pian.

Uusimpia palveluun liittyneitä kustantajia ovat Bonnier Books, Schildts & Söderströms, Bazar ja SKS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat