Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikolumnisti Caitlin Moranin romaani on kuin Hadrianus olisi löytänyt seksin, rockin ja feminismin

Kulttuuri
 
Miikka Pirinen HS
Brittikolumnisti Caitlin Moran on kirjoittanut ronskin kirjan omasta elämästään.
Brittikolumnisti Caitlin Moran on kirjoittanut ronskin kirjan omasta elämästään. Kuva: Miikka Pirinen HS
Arvio: kirjat
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (How to Build a Girl). Suom. Sari Luhtanen. Schildts & Söderströms. 361 s.

Brittikolumnisti ja popkulttuurihahmo Caitlin Moran on tehnyt omasta elämästään ja ronskista feminismistään kirjoittamisesta varsinaista kotiteollisuutta.

Kolme kolumnia viikossa The Timesiin, omaelämäkerrallinen esseekirja Naisena olemisen taito, kolumnikokoelma, omaan nuoruuteen perustuva tv-komediakäsikirjoitus Raised by Wolves, tauoton twiittivirta puolelle miljoonalle seuraajalle – ja nyt romaani.

Tosin esipuheessaan Moran joutuu vakuuttamaan kolmeen kertaan, että Näin minusta tuli tyttö todella on romaani. Fiktiota, mielikuvituksen tuotetta, sepitettä.

Olisi helppo luulla toisin. Moran ja hänen romaanipäähenkilönsä Johanna ovat molemmat kotoisin wolverhamptonilaisesta hippisuurperheestä.

Heillä on molemmilla työkyvyttömyyseläkkeelle hankkiutunut, rockhaaveita elättelevä isä. Moranilla ja Johannalla on molemmilla – sattumalta! – mustat hiukset hopeanvalkoisella raidalla.

Hölmön saksanpaimenkoiran nimi on romaaniin kuitenkin muutettu.

Omaelämäkerrallisuudessa on puolensa. Romaania, jossa teinityttö päättää ruveta rock-kriitikoksi ja päätyy kahden vuoden päästä valtakunnallisen musiikkilehden avaintoimittajaksi, voisi syyttää epäuskottavuudesta – tai voisi, jos Moran ei itse olisi ruvennut kirjoittamaan Melody Makeriin 16-vuotiaana.

Ja miksi valita vain omaelämäkerrallisuus tai fiktio, jos voi ottaa molemmat?

Kun tuttua ja hyvää materiaalia värittää reippaasti reunojen yli, voi saada aikaan juuri näin poskettoman tarinan.

Näin minusta tuli tytön lukeminen on riemastuttavaa, vähän häpeällistä nautintoa, kuin ahmisi aikuisena Sue Townsendin Hadrianus-nuortenkirjoja. Paitsi että Johanna hakkaa Hadrianuksen mennen tullen.

Johanna on pullea työväenluokkainen nörttityttö, jolla on pitelemätön seksinnälkä ja massiivinen usko omiin kykyihinsä, sekä henkisiin että fyysisiin. "Suutelemiseni tulee muuttamaan kaiken. Minusta tulee suutelemisen Beatles", Johanna vaatimattomasti arvioi. Morrisseynkin hän uskoo saavansa tappelussa kanveesiin.

Näin minusta tuli tyttö on klassinen kertomus itsensä löytämisestä, mutta Johanna ei luota sattumaan.

Johanna rakentaa itsensä pala palalta, ja hänen suunnitelmansa ovat herkullisella tavalla aivan omanlaisensa: "Haluan olla kuin James Bond, joka ei koskaan poistu juhlista joko naimatta jotakuta tai räjäyttämättä jotakin ilmaan. Se on minun roolimallini."

Ensi hätään suunnitelman toteuttamisessa auttavat silinterin käyttäminen, musiikkikriitikoksi rupeaminen ja runsas silmänrajausvärin käyttö.

Välillä juoni laahaa, välillä teksti on sentimentaalista, ja neljän sivun paasaus musiikkikriitikon työn periaatteista on väärässä teoksessa.

Annan silti kaikki ongelmat anteeksi teini-ihanuuden takia.

Kirjaa siteeraisi mieluusti joka kolmannelta sivulta, mutta tyydyn tähän sitaattiin, joka paitsi summaa romaanin tematiikkaa, on myös maailmanhistorian osuvin kuvaus teini-ikäisen libidosta:

"Hormonitoimintani on liekehtivä eläintarha. Siellä on mandrilli pää tulessa ja se availee toisten eläinten häkkejä huutaen: "LUOJAN TÄHDEN – PARITELKAA!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat