Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatteet tekivät Elizan

Kulttuuri
 
Lehtikuva / Everett
Audrey Hepburn kuulussa Ascot-tällingissään. Takana kurkistelee Rex Harrison.
Audrey Hepburn kuulussa Ascot-tällingissään. Takana kurkistelee Rex Harrison. Kuva: Lehtikuva / Everett

Audrey Hepburnista ei olisi tullut tähteä ilman pukusuunnittelijoita. Hänen koko loistelias uransa sai alkunsa henkilökohtaisen karisman ja muotitaiteilijoiden välisestä vetovoimasta. Toki Audrey Hepburn osasi myös näytellä, mutta rooliasut nostivat hänestä parhaat puolet esiin.

Audrey Hepburnin uskollisin muotikumppani oli ranskalainen Hubert de Givenchy, mutta myös brittiläinen tyylimestari Sir Cecil Beaton alkoi fanittaa häntä 1950-luvulla. Beaton pääsi työskentelemään Hepburnin kanssa, kun hänet palkattiin My Fair Ladyn pukusuunnittelijaksi.

My Fair Lady -elokuva valmistui 1964. Sitä edelsi Broadway-menestys, jossa päärooleja näyttelivät Julie Andrews ja Rex Harrison.

Cecil Beaton puvusti jo Broadway-tuotannon, mutta elokuvassa hän sai vastuulleen koko taiteellisen suunnittelun. Kun My Fair Lady esitetään ensi viikon sunnuntaina isolla valkokankaalla Bio Rexissä, sitä kannattaakin vaihteeksi ihailla myös Beatonin mestariteoksena.

Beaton oli ennen sotaa ja Hollywood-uraansa jo luonut maineen kotimaassaan muotikuvaajana. Hän oli monella tapaa elementissään juuri My Fair Ladyssä, sillä Bernard Shaw'n Pygmalion-näytelmään perustuva tarina on peribrittiläinen. Lontoolainen rutiköyhä kukkaistyttö Eliza tekee sosiaalisen loikkauksen suoraan yläluokkaan fonetiikan professori Henry Higginsin kouluttamana.

Cecil Beaton tunsi nimenomaan edvardiaanisen tyylin.

My Fair Ladyn kuuluisin puku, Hepburnin mustavalkoinen Ascot-pitsiluomus perustuu Beatonin omaan tutkimustyöhön. Ascot-kohtauksessa nähdään kaikkiaan yli 400 hillitöntä asua, hattuineen.

Beaton on kuvaillut, miten puku vaikutti Hepburniin jo Ascot-harjoituksissa. Hepburn säteili parin sadan avustajan ympäröimänä ja keikisteli kameralle. Riemuissaan oli myös Beaton itse sekä epäilemättä ohjaaja George Cukor.

Ascot-puku on edelleen arvossaan. Se myytiin 2011 huutokaupassa 3,5 miljoonalla eurolla.

Valokuvaaja kun oli, Beaton otti tapansa mukaan paljon kuvia My Fair Ladyn kuvausten aikana. Hepburn kiitti Beatonia kuvista kirjeessä: "Rakas C. B. Niin kauan kuin muistan, olen aina halunnut olla kaunis. Kun katsoin viime yönä kuviasi, näin itseni kauniina, ainakin hetken, sinun ansiostasi. Audrey."

 

My Fair Lady -elokuva Fashion Film Festival Vintage -ohjelmistossa, Bio Rex su 29. 3. klo 15

Leena Virtanen
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat