Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmaa laajasti kiertänyt brasiliainen Rosa Passos esiintyy ensi kertaa Suomessa

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Kaisa Rautaheimo HS
Maailmaa laajasti kiertänyt brasiliainen Rosa Passos esiintyy viimein Suomessa.
Maailmaa laajasti kiertänyt brasiliainen Rosa Passos esiintyy viimein Suomessa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Vantaan vuotuinen Frutas Tropicales on esitellyt Suomessa ensimmäistä kertaa useita latinalaisamerikkalaisten rytmimusiikkien laadukkaimpia tekijöitä varsinkin Brasiliasta.

Mutta tämän kevään päävierasta on pitänyt odottaa poikkeuksellisen kauan. Maailmaa laajasti kiertänyt brasilialainen kitaristi, laulaja ja säveltäjä Rosa Passos, 62, teki ensimmäisen albuminsa jo 37 vuotta sitten, 1970-luvun lopulla.

Ensimmäinen suuri esikuvasi oli bossa novan keskeisiin arkkitehteihin kuuluva kitaristi, laulaja ja lauluntekijä João Gilberto, joka sai sinut vaihtamaan pianon kertaheitolla kitaraan yksitoistavuotiaana.
"Se oli todellakin rakkautta aivan ensi kuulemalla. Hänen herkkä, hienovarainen ja keskusteleva tyylinsä on vaikuttanut minuun tulkitsijana ja säveltäjänä monin tavoin."

Meillä Euroopassa bossa nova miellettiin pitkään modernin ja urbaanin Brasilian "cooliksi" symboliksi, ehkä kaikkein brasilialaisimmaksi popmusiikiksi. Mikä on sen asema nykyään?
"Brasiliassa parasta aikaa olivat 1960-luku ja 1970-luku. Nykyään bossa novaa pidetään vanhana ja varsinkin vanhanaikaisena. Valitettavasti pinnalla ovat tyylit, joita pidän itse aika huonolaatuisina. Ja nuoremmat laulajat tuntuvat olevan samalla aika lailla hukassa."

Toinen oleellinen vaikuttajasi on afroamerikkalainen jazz. Olet listannut sen laulajista suosikeiksesi muun muassa Ella Fitzgeraldin, Billie Holidayn ja Dinah Washingtonin, mutta yhtä lailla huumaannut yhä Miles Davisin kaltaisista instrumentalisteista.
"Kuulin lapsuudenkodissani jazzia jo ennen bossa novaa, ja tunnen sen historian varmaan paremmin kuin minkään kotimaani musiikin. Jazzin tyyli, svengi ja improvisaatio ovatkin vaikuttaneet syvästi, ja miellän itseni nykyään ennen kaikkea jazzmuusikoksi."

Soitat ja laulat tavalla, joka kuulostaa vaivattomalta, virtaavalta ja kevyeltä, kuin keväiseltä raikkaalta tuulenhenkäykseltä. Kuinka paljon tuollaisen kiteytyneen tyylin oppiminen on vaatinut työtä?
"Pidän itseäni etuoikeutettuna musiikin lähettiläänä, joka on saanut lahjansa jumalalta, vaikka on tämä vaatinut myös ponnistuksia. Musiikki on sekä anteliasta että ankaraa ja edellyttää korkeimmalla tasolla täydellistä heittäytymistä. Teeskentelemällä huijaa vain itseään."

Olet esittänyt ja levyttänyt paljon moderneja brasilialaisia laulelmaklassikkoja, ehkä eniten Antonio Carlos Jobimin kappaleita. Sävellät säännöllisesti myös itse omaan jazzilla sävytettyyn tyyliisi, mutta sanoitukset tekevät muut. Mikä on tekstien merkitys?
"Erittäin suuri, sillä ennen kaikkea haluan välittää hyviä energioita – rauhaa, rakkautta, iloa."

Olet esiintynyt paljon Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja olettavasti usein yleisöille, joista läheskään kaikki eivät osaa portugalia. Turhauttaako sinua, että kuuntelijat saavat lauluistasi irti ehkä vain osan?
"Ei oikeastaan, sillä uskon, että musiikkini sanoma välittyy muutenkin, että se puhuu omasta puolestaan."

Rosa Passos ja yhtye lauantaina klo 19 Vantaan Martinuksessa (Martinlaaksontie 36).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat