Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on tuleva Helsingin keskustakirjasto – "Tulemme olemaan maailman kärjessä"

Helsinki saa uuden keskustakirjaston vuonna 2018. Haaste ei ole vaatimaton: "Tulemme olemaan maailman kärjessä", määrittelee johtaja Tuula Haavisto. Tulevaisuuden kirjaston tärkein tehtävä on "kansalaisuuden tukeminen".

Kulttuuri
 
Arkkitehtitoimisto AL
Kirjataivas. Keskustakirjaston kolmas kerros muistuttaa eniten perinteistä kirjastoa teoskokoelmineen. Kerrokseen tulee myös lastenosasto.
Kirjataivas. Keskustakirjaston kolmas kerros muistuttaa eniten perinteistä kirjastoa teoskokoelmineen. Kerrokseen tulee myös lastenosasto. Kuva: Arkkitehtitoimisto AL

Helsingin keskustakirjaston seinät ovat pystyssä nopeammin kuin arvaammekaan.

Ensi syksynä kaivinkoneen kuokka pureutuu Töölönlahden saviseen maaperään, ja valmista pitäisi olla kolmen vuoden päästä, loppuvuodesta 2018. Jäljellä on enää pikainen loppukiri hankkeelle, jota on valmisteltu 1990-luvun lopulta lähtien.

"20 vuotta on lyhyt aika, verrattuna vastaaviin hankkeisiin muualla", suhteuttaa Helsingin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto.

Päätös talon rakentamisesta on tehty, arkkitehtikilpailu pidetty ja aikataulu selvillä. Nyt on aika katsoa talon sisälle.

Paljon tiedetään jo. Helsingin paraatipaikalle haaveillaan tulevaisuuden kirjastoa, joka vastaa tämän ajan kysyntään ja taipuu tulevaisuuden toiveisiin.

Karkeasti määriteltynä hahmotelma on tämä: pohjakerroksesta ("pikataipale") tulee kaupunkilaisten kohtaamispaikka ja kakkoskerroksessa ("nörttivintti") on tilaa toiminnalle. Perinteistä kirjastoa eniten muistuttava tila kirjakokoelmineen on kaikkein korkeimmalla, kolmoskerroksessa ("kirjataivas").

Keskustakirjaston arkkitehtikilpailun voitti suunnitelma nimeltä Käännös. HS:n yleisökilpailun kirjaston nimeksi voitti ehdotus Lastu.
Keskustakirjaston arkkitehtikilpailun voitti suunnitelma nimeltä Käännös. HS:n yleisökilpailun kirjaston nimeksi voitti ehdotus Lastu.

Kirjastolaitos nähdään helposti instituutiona, jonka perustehtävään, lukemisen ja sivistyksen ylläpitämiseen, maailman myrskyt eivät yllä. Haavisto, 60, on kokenut asian toisin pitkän kirjastouransa aikana. Hänen mielestään kirjasto on mullistunut koko ajan.

Kaiken tämän keskeltä Haavisto pystyy erottamaan yhden tarkan hetken, jolloin hän havahtui kulman takana piilottelevaan perustavanlaatuiseen muutokseen.

"Muistan kun minä ja edeltäjäni Maija Berndtson olimme jossain kansainvälisessä kokouksessa ja ihmettelimme, mistä internetistä nuo amerikkalaiset oikein puhuu. Sen on täytynyt olla aivan 1990-luvun alkua. Ymmärrettyämme asian ryhdyimme ajamaan sitä suomalaisiin kirjastoihin."

Eteen avautunut uhka ei ollut vähäinen. Monet ennustivat, että tietoverkko tulee ja tappaa koko kirjaston – joka oli siihen saakka ollut oman aikansa internet, loputtomalta tuntuva tiedon lähde.

"Paradoksaalisesti internet teki kirjastotilasta näkyvän", Haavisto arvioi nyt. "Kun aineistoa alkoi siirtyä verkkoon, tilan suhteellinen painoarvo alkoi nousta. Tila nähtiin kirjahyllyjen takaa, ja siitä lähtien kirjaston käyttö muihin tarkoituksiin on lisääntynyt."

"Tätä konseptia me nyt kehitämme keskustakirjastossa niin pitkälle kuin mahdollista. Se tarkoittaa myös, että tulemme olemaan maailman kärjessä esimerkiksi Tanskan Aarhusin kanssa."

Nörttivintti. Toiseen kerrokseen varataan tilaa työskentelyyn ja harrastustoiminnalle, minkä lisäksi sinne rakennetaan sauna.
Nörttivintti. Toiseen kerrokseen varataan tilaa työskentelyyn ja harrastustoiminnalle, minkä lisäksi sinne rakennetaan sauna.

Keskeisin ajatus keskustakirjaston takana alkaa hahmottua. Tulevaisuuden kirjaston tehtävänä on vastata asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.

Haavisto hellittelee tanskalaisten kehittämää ajatusta "kansalaisuuden tukemisesta", jonka hän suunnittelee ajavansa läpi myös Suomessa. Avataanpa tämä: mistä on oikein kyse?

"Me autamme ihmisiä toimimaan kansalaisina. Se lähtee siitä, että tarvitsee olla lukutaitoinen ja pitää olla pääsy tietoon. Mitä enemmän kansalaiset pääsevät puuhaamaan jotakin, sitä parempi se on yhteiskuntarauhalle ja elinkeinoelämälle."

"Kaikki arkisen puurtamisen yläpuolelle nouseva tekeminen on hyvästä. Kirjaston tehtävä on tukea harrastuksia ja intressejä, joissa tarvitaan tietoa tai tilaa."

Kehitys näkyy jo Helsingin kirjastoissa, osin siitäkin syystä, että keskustakirjastoa varten kerättyjä ajatuksia kokeillaan nyt käytännössä. Kirjastoissa on yhä enemmän yleisötilaisuuksia ja työtiloja. Hämmästystä on ehtinyt aiheuttaa se, että kirjojen lisäksi tiskin takaa on voinut lainata vaikka ompelukoneen tai bassokitaran.

"Suoraan sanottuna kyllästymiseen asti on puhuttu kirjastojen lainaamista kahvakuulista ja porakoneista", Haavisto kimmastuu kevyesti. "Niille irvailu ottaa päähän aika lailla."

"Käyttöesineet eivät vie juuri mitään tilaa ja niistä on hyvin vähän vaivaa, mutta ihmisille ne ovat hirveän hyödyllisiä. Monestiko ihminen tarvitsee elämässään porakonetta? Aika harvoin. Se, että esineitä lainataan kirjastoissa, on pelkästään fiksua."

Keskustakirjaston toiseen kerrokseen tulevista työ- ja harrastustiloista Haavisto suorastaan innostuu. Esimerkiksi Lasipalatsin kirjaston Maker Space -verstas on "lyönyt hänet ällikällä".

"Siellä on syntynyt sellaista kansalaistoimintaa ja pöhinää, joka on johtanut esimerkiksi yritystoimintaan."

"Historiasta olen oppinut sen, että kun ihmisille antaa resursseja ja vapauden puuhata, niin he keksivät jotain. Keskustakirjaston idea tulee olemaan sama. Ihmiset pääsevät kokeilemaan uusia juttuja, kehittämään ajatuksiaan ja verkostoitumaan."

Vaikka keskustakirjasto sai taakseen vankan poliittisen tuen ja myös suuri osa kaupunkilaisista suhtautuu hankkeeseen myönteisesti, uuden rakennuksen tarve on myös kyseenalaistettu.

Haavistolla on puolustus valmiina.

Hänen mukaansa Helsingissä on kirjastopinta-alaa asukasta kohden erityisen vähän. Esimerkiksi asukastilaa on ollut vaikeuksia mahduttaa useisiin lähikirjastoihin.

"Tilan tarjoaminen on itseisarvo. Kirjasto on paikka, jossa ei tarvitse olla raha kädessä. Ihmiset voivat olla siellä oikeasti tasa-arvoisia."

"Keskustakirjaston tärkeimpiä tehtäviä tulee olemaan se, että tarjoamme tilan, jota ihmiset voivat käyttää. Tästä on kokemuksia esimerkiksi Kirjasto 10:stä, jossa jopa 80 prosenttia ohjelmasta on ulkopuolisten järjestämää."

Olemme tulleet pitkän matkan siitä kultaisesta ohjesäännöstä, jonka mukaan kirjastossa täytyi vallita hiljaisuus. Haaviston mukaan osa uudestakin talosta rauhoitetaan, kun taas toisaalla voi olla enemmän elämää.

Kaikki tämä vaikuttaa tietysti myös henkilökunnan työhön. Haaviston mukaan uudenlaiset taidot ovat työssä yhä tärkeämpiä. Tarvitaan esiintymis- ja kommunikointitaitoja, on osattava avata sisältöjä ja taidettava mediakritiikki.

"Alalle hakeutuu yhä ihmisiä, jotka ajattelevat, että tämä on hiljaista ja rauhallista työtä. Se on yllättävää, koska kirjastot eivät enää ole sellaisia."

Pikataipale. Pohjakerroksesta on tulossa kohtaamispaikka. Sinne tulee myös kahvila, elokuvateatteri ja näyttelytilaa.
Pikataipale. Pohjakerroksesta on tulossa kohtaamispaikka. Sinne tulee myös kahvila, elokuvateatteri ja näyttelytilaa.

Tässä vaiheessa joku voi jo huolestua: tuleeko keskustakirjastosta kirjasto lainkaan, vai nouseeko kaupungin keskustaan kohtaamispaikka ja esiintymisareena. Rakennukseen ovat tulossa myös elokuvateatteri, näyttelytila, sauna ja kahvila.

Haavisto muistuttaa talon kolmannesta kerroksesta. Sinne tulee 140 000 teoksen kokoelma erillisine lastenosastoineen. Jostain myös tingitään: äänilevyjen ja dvd-levyjen määrä jää pienemmäksi kuin alkuun ajateltiin. Syynä on Haaviston mukaan kysynnän voimakas hiipuminen kulutuksen siirryttyä verkkoon.

"Vaihteeksi menee taas niin päin, että kirjojen suhteellinen osuus kokoelmasta kasvaa", hän hymähtää.

Hänen palopuheensa kirjojen tulevaisuuden puolesta on pitkä ja perusteellinen.

"Kirjallisuus ja lukeminen ovat sellaisia asioita, joiden puolesta ihmiset pelkäävät", hän aloittaa.

"Tosiasia on, että niin kauan kuin kirjoja julkaistaan ja ne pysyvät koossa, niitä myös kirjastosta lainataan. Se on kätevä käyttöliittymä ja ainakaan vielä tekniset lukualustat eivät ihan pärjää paperille sisällön mieleen painumisen kannalta."

Kirjaston keskeisestä tehtävästä, lukutaidon tukemisesta, hän ei ole valmis tinkimään. Nopean viestittelyn vastapainoksi on tarjottava pitkiä tekstejä, joiden avulla ihmiset voivat hahmottaa monimutkaisempia asioita.

"Ihminen ei viisastu ja ymmärrys ei lisäänny vain twiittejä lukiessa. Jotta ymmärtää twiitin, takana pitää olla ymmärrystä. Vasta pitkät tekstit, kuten tietokirjat, lisäävät ymmärrystä maailmasta."

Sami Kero HS
Tuula Haavisto aloitti Helsingin kirjastotoimen johtajana kaksi vuotta sitten.
Tuula Haavisto aloitti Helsingin kirjastotoimen johtajana kaksi vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat