Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassista suosikkilevyä kuunneltiin Spotifyssa 100 000 kertaa – korvaus 700 euroa

Digitaalinen myynti ei riitä vielä kattamaan fyysisten levyjen myyntilukujen laskua, mutta levy-yhtiöt ovat toiveikkaita

Kulttuuri
 
Vesa Oja HS
Klassiseen musiikkiin erikoistuneen Fuga-levykaupan toimitusjohtaja Markku Nuotio joulusesongin pyörteissä vuonna 2011.
Klassiseen musiikkiin erikoistuneen Fuga-levykaupan toimitusjohtaja Markku Nuotio joulusesongin pyörteissä vuonna 2011. Kuva: Vesa Oja HS

Hieman alle kuukauden päästä, 18. huhtikuuta, vietetään kansainvälistä levykauppapäivää. Sitä on järjestetty vuodesta 2008 itsenäisten levykauppojen myynninedistämisponnistuksena. Keskeiseksi anniksi ovat muodostuneet levyjen erikoispainokset, lähinnä vinyylimuodossa. Myös suomalaiset levykaupat ovat osallistuneet tapahtumaan, ja myynti on levykauppapäivänä ollut normaalilauantaita virkeämpää.

Levyalalla tosiaan on tarvetta myyntitempauksille. Levyjen myynti on ollut laskusuunnassa jo vuosien ajan, vaikka toisaalta digitaalinen myynti on jo noussut jossain määrin korvaamaan fyysisten levyjen myynnin pieneneviä tuloja.

Maailmanlaajuisia tilastoja ei vuodelta 2014 ole vielä saatavissa, mutta äänitetuottajien kansainvälisen kattojärjestön Ifpin mukaan vuonna 2013 äänitemyynnin tulot laskivat 3,9 prosenttia edellisestä vuodesta. Fyysisten äänilevyjen myynti toi 51 prosenttia kaikista myyntituloista. Verrattuna vuoteen 2012 fyysisten levyjen myynti oli pienentynyt noin 12 prosenttia. Luultavasti vuonna 2014 fyysisten levyjen myynti on entisestään vähentynyt.

Näin on tapahtunut ainakin Suomessa. Suomen musiikkituottajat ry, joka on Ifpin edustaja Suomessa, on jo julkaissut vuoden 2014 myyntitilastot. Niiden mukaan viime vuonna musiikkia myytiin Suomessa ensimmäistä kertaa enemmän digitaalisesti kuin fyysisinä äänilevyinä.

Digitaalisen myynnin osuus kasvoi 52 prosenttiin, kun se edellisenä vuonna oli 36 prosenttia. Mutta samalla äänitemyynnin kokonaistulot pienenivät kokonaista 14 prosenttia, edellisvuoden 41,8 miljoonasta eurosta 35,9 miljoonaan euroon.

Tämä on suuri ongelma sekä äänitteiden tuottajille että artisteille. Digitaalisesta myynnistä ei nykyisin pysty saamaan samanlaisia tuloja kuin fyysisten levyjen myynnistä. Fyysisten levyjen ongelma taas on se, että ne eivät enää kelpaa kuluttajille samalla tavoin kuin ennen.

Tätähän edellä mainitut myyntitilastot kertovat.

Kaksi vuotta sitten HS:n musiikkitoimittaja Jarkko Jokelainen selvitti lauantaiesseessään digitaalisen musiikkimyynnin tulonjakoa. Spotifyn kaltaisista suoratoistapalveluista levy-yhtiöiden ja artistien on mahdollista päästä kohtuullisiin tuloihin, kunhan kuuntelumäärät ovat tarpeeksi suuria, siis käytännössä kymmeniä miljoonia kertoja.

Se suosii päivänpolttavia listahittejä. Sen sijaan marginaalisempi musiikki joutuu tyytymään taskurahoihin.

Klassisessa musiikissa listahittejä ei tyypillisesti ole, vaan sen perustana on laaja historiallinen ohjelmisto ja vuosikymmenien aikana syntynyt runsas katalogi. Toki uudet julkaisut kiinnostavat myös klassisen musiikin yleisöä, ja joskus syntyy nykymusiikkihittejä. Niiden menekki ei kuitenkaan ole verrattavissa kansainvälisten pophittien suosioon.

Esimerkiksi suomalaisen klassiseen musiikkiin keskittyvän Ondine-levy-yhtiön viime vuosien suosituimpiin kuuluvalla levyllä Latvian radiokuoro tulkitsee Sergei Rahmanovin Vigilian. Sen eri raidoilla on Spotifyssä yli 100 000 kuuntelukertaa. Levy-yhtiölle Spotify on tilittänyt siitä noin 700 euroa.

Vertailun vuoksi: jos levyä olisi myyty 100 000 kappaletta levykaupoissa, levy-yhtiö olisi tienannut sillä noin puoli miljoonaa euroa. Vaikka digitaalinen myynti kasvaa koko ajan, se toi viime vuonna Ondinen liikevaihdosta vain hieman yli 10 prosenttia.

Mutta minkäs teet, kun fyysisten levyjen menekki sen kuin pienenee. Tuottavuutensa kanssa kamppaileva Stockmann-tavaratalo lopettaa hyvin varustetun levyosastonsa, jossa myös klassisen musiikin valikoima on ollut kiitettävän laaja. Tavarataloista Stockmannin kilpailija levymyynnissä on ollut Anttila, joka sekin on tehnyt tappiota – minkä vuoksi Kesko myi sen tällä viikolla pilkkahintaan saksalais-luxemburgilaisille pääomasijoittajille.

Heidän tarkoituksensa on kaiketi uudistaa Anttilan liiketoiminta-ajatus ja myydä se sitten voitolla eteenpäin. En jaksa uskoa, että uudet omistajat pitävät yllä nykyisen kaltaista levyvalikoimaa kovin pitkään, paitsi jos kokevat sillä olevan erityistä merkitystä Anttilan brändin kannalta.

Toisaalta perinteikäs britannialainen levyketju HMV näyttää nousseen pahimmasta kuopastaan juuri pääomasijoittajien avulla ja on saanut myyntilukunsa nousuun. HMV ajautui yrityssaneeraukseen kaksi vuotta sitten ja joutui lopettamaan liikkeitään. Viime vuonna liikevaihto nousi 17,5 prosenttia ja cd-levyjen myyntikin kasvoi 1,5 prosenttia.

Toisin kävi amerikkalaiselle levykauppajätille Tower Recordsille, joka meni konkurssiin vuonna 2006 ja jatkaa enää nettikauppana.

Stockmannin levyosaston lopettaminen puraisee pahasti varsinkin kotimaista klassista levymyyntiä, kertoo Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen. "Kokonaisuutena meillä on myyntitaso pysynyt melko vakaana koko 2010-luvun ja tuloksemme on ollut lievästi voitollinen. Suurimpana murheena ovat nyt Suomen markkinat, jotka kärsivät Stockmannin levyosaston lopettamisesta. Stockmann on ollut tärkein asiakkaamme, jota erikoisliikkeet eivät täysin kompensoi."

Kun suuret ketjut jättäytyvät heikosti kannattavasta levybisneksestä, jäljelle jäävät erikoisliikkeet. Nekään eivät ole kultakaivoksia: Suomessa esimerkiksi Stupido Shop ja Epe's lopettivat toimintansa viime vuonna.

Silti monet vielä sinnittelevät. Musiikkitalossa toimiva klassisen musiikin levykauppa Fuga saa asiakkaita varsinkin konsertti-iltoina, vaikka sijainti ei olekaan päiväsaikaan täysin otollinen heräteostosten tekijöille.

"Levyjä tehdään paljon ja niitä on saatavilla, ja me myymme niitä niin kauan kuin mahdollista", kertoo Fugan toimitusjohtaja Markku Nuotio. "Tällä hetkellä tosin maksamme siitä, että saamme olla bisneksessä mukana. Eli teemme tappiota."

Ondinen Reijo Kiilusen ja Fugan Markku Nuotion puheista voi päätellä, että myynnin vaikeuksista huolimatta klassisen musiikin levyala ei näytä Suomessa ainakaan lamautuneen. Taistelutahtoa riittää myös toisella suomalaisella klassisen musiikin levy-yhtiöllä Alballa, jossa käydään juuri läpi sukupolvenvaihdosta.

Nykyinen toimitusjohtaja Timo Ruottinen (s. 1947) jää vähitellen pois toiminnasta samalla kun uusi toimitusjohtaja Erkki Nisonen (s. 1974) tulee yhä enemmän toimintaan mukaan. Virallisesti Nisonen aloittaa toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Ruottinen toimii vielä noin viiden vuoden ajan hallituksen puheenjohtajana.

Ruottinen on toiminut Albassa 1990-luvun alusta ja on nähnyt levybisneksen muutoksen. "Nykyään yleinen trendi on se, että musiikin aineettoman jakelun korvaus ei tyydytä tuottajia, mutta aina voi tulla jotakin uutta. Mitään huolestuttavia merkkejä ei ole näkyvissä. Musiikki ei katoa mihinkään, vaikka sen jakelun konseptit voivat muuttua", Ruottinen sanoo.

Uudet konseptit voivat liittyä esimerkiksi uusiin jakeluformaatteihin, joissa äänenlaatu on klassistakin musiikkia ajatellen tarpeeksi hyvä. Tai sitten ne voivat liittyä esimerkiksi vinyylilevyjen uuteen tulemiseen, jonka ympärille kansainvälinen levykauppapäiväkin suurelta osin kietoutuu.

Keskiössä on silti musiikki, joka ei katoa mihinkään. Populaarimusiikkiin keskittyvä levykauppapäivä ei antane klassisen musiikin myynnille erityistä potkua. Siksi Fugan Markku Nuotiokin haluaa mieluummin keskittyä itse asiaan, ei markkinointitempauksiin.

"Emme ole lähteneet tällaisiin ravintolapäiviin mukaan. Meillä on levykauppapäivä joka päivä."

Samuli Tiikkaja HS
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat