Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kirjoittivat jatkosodassa jopa yli miljardi kirjettä – kuvakooste

Uusi tutkimusantologia esittelee myös Tom of Finlandina tunnetun Touko Laaksosen kirjeitä armeijasta kotiin

Kulttuuri
 

Suomalaisten kirjeenvaihdosta poikkeusoloissa on saatu nyt entistä laajempi kuva, kun Postimuseon ja Tampereen historiallisen seuran yhteisjulkaisu Kirjeitä sodasta ilmestyi eilen. Se kertoo kriisiaikojen kirjeenvaihdostamme aina 1800-luvun alusta lähtien.

Pääosa artikkeleista käsittelee toisen maailmansodan aikaa – Suomessa lähetettiin pelkästään jatkosodan aikana noin miljardi kirjettä.

"Talvisodan osalta ei lukuja ole saatavilla, mutta kyllä silloinkin ahkerasti kirjoitettiin", kertoo Ilari Taskinen, joka on yksi kirjan toimittajista ja tekee väitöskirjaa sotilaiden kielenkäytöstä toisessa maailmansodassa.

"Voisi arvioida, että talvisodan 105 päivän aikana viestejä lähetettiin 30–40 miljoonaa."

Kirjeenvaihto oli Suomessa sodan aikana ehkä poikkeuksellisenkin laajaa siksi, että rintamat olivat lähellä kotijoukkoja. Niin ei ollut monessa muussa Euroopan tai maailman kolkassa.

"Kun kirjeposti kulki parhaimmillaan kahdessa päivässä, se innosti, ja kirjoittaminen oli jokapäiväistä hommaa", Taskinen sanoo. "Kenttäpostia on niin paljon, että voisi ajatella joka sotilaan kirjoittaneen kirjeen joka päivä, läpi koko 1941–44 kestäneen sodan."

Tuoreessa antologiassa tarkastelussa ovat rintamakirjeiden lisäksi evakkojen ja Ruotsiin sotaa pakoon lähetettyjen lasten viestit. Artikkeleissa käydään myös Suomen kaartin sotaretkellä 1830-luvun alun Puolassa, Ranskassa ensimmäisen maailmansodan sotarintamalla ja Suomen sisällissodassa.

Ilari Taskisen lisäksi teoksen toimitustyöstä vastaavat tutkijat Seija-Leena Nevala-Nurmi ja Marko Tikka.

Poikkeusolojen viestejä, niiden kirjoittamista ja tarkoituksia tarkastellaan paitsi historian ja folkloristiikan myös kirjallisuustieteen ja kielentutkimuksen näkökulmista.

Esimerkiksi kirjallisuudentutkija Yrjö Varpio kirjoittaa kahden naisen sotavuosien kirjeenvaihdosta, josta avautuu ovia sodan aikana internoitujen inkeriläisten kokemuksiin ja tukahdutettuun seksuaalisuuteen.

Lapsuuden ja koulutuksen historiaa tutkineen Mervi Kaarnisen aiheena ovat kahden 12–13-vuotiaan koulutytön kirjeet Tampereelta Turkuun ja takaisin. Niissä sivutaan monta sota-ajan lapsuuden traumaa sotasiirtolaisuudesta ja kodin menetyksestä yleiseen puutteeseen ja pelkoon.

Antologian tärkein lähdeaineisto ovat Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkistossa olevat noin 40 000 sotavuosien kirjettä.

"Ne koottiin 1970–80-luvun vaihteessa yleisellä keräyksellä", Marko Tikka kertoo. "Suomen väestömäärään suhteutettuna kyseessä on yksi suurimpia sota-ajan yksityiskirjeiden kokoelmia koko maailmassa. Toki muuallakin on laajoja kirjekokoelmia, mutta ne on kerätty eri tavalla, esimerkiksi sensuurin käsiin jääneistä viesteistä."

Susanna Luodon artikkeli esittelee kirjassa Touko Laaksosen (1920–1991) eli myöhemmin Tom of Finlandina tunnetun taiteilijan sotakirjeitä. Luoto on toimittaja, joka kuratoi Postimuseon Tom of Finland -näyttelyn ja valmistelee kirjaa hänen elämästään.

Hänen mukaansa nuori Laaksonen näyttäytyy kirjeissään "kaikkena muuna kuin hänen myöhemmäksi tavaramerkikseen muodostuneena viettelevän itsetietoisena ja raamikkaana miestenmiehenä."

Pikemminkin nuori Touko oli klassiselle musiikille omistautunut kirkasotsainen perhepoika, joka kauhisteli asetovereiden sivistymättömyyttä. Piirtäjän kyvyt tulivat esiin jo armeija-aikana.

Laaksonen aloitti varusmiespalveluksen jalkaväen viestikoulutuskeskuksessa keväällä 1940, pian talvisodan päättymisen jälkeen. Aliupseerikoulun jälkeen oli vuorossa Helsingin ilmatorjuntarykmentti.

Lokakuussa 1943 Laaksonen ylennettiin luutnantiksi ansioistaan tulenjohtoupseerina Helsingin ilmapuolustustaisteluissa. Sodan viimeisiksi kuukausiksi Laaksonen komennettiin Viipurinlahdelle.

Liki viisivuotiselta palvelusajaltaan Laaksonen kirjoitti runsaasti sisarilleen ja vanhemmilleen.

Jo ensimmäisessä kotiväelle osoittamassaan kirjeessä armeijasta hän kertoo yllättävästä ikävästään: "En olis uskonut, että jo puolentoista viikon kuluttua kaipaan pianoa niin kamalasti."

Sota-ajan kirjeisiin liittyy paljon tunteita. Kirje oli elonmerkki, jota odotettiin malttamattomana niin kotona kuin Karjalan metsissä. Kun se saatiin, sitä ei heitetty lukemisen jälkeen pois. Taisteluiden erottamille läheisille kirjeistä tuli aarteita, joita säästettiin ja luettiin uudestaan ja uudestaan, jopa vuosikymmenestä toiseen.

Näin säästyneistä kirjeenvaihdoista onkin julkaistu useita koskettavia kirjoja, kuten esimerkiksi Laila Kanonin Stadin friidu ja metsien mies (1997), joka koostuu nuoren avioparin toisilleen jatkosodassa kirjoittamista viesteistä. Sotilaskotisisaren ja luutnantin kirjeistä välittyivät paitsi salamarakkaus ja intohimo myös sodan armottomuus, kaipuu ja pelko.

Omia sota-ajan kirjeitään on julkaissut myös kirjailija ja kääntäjä Kyllikki Villa, joka toimi 17-vuotiaana viestilottana. Vanhempiensa, tutkijapariskunta Elsa Enäjärvi-Haavion ja Martti Haavion, sodan ajan kirjeenvaihtoa on julkaissut kirjallisuussosiologi Katarina Eskola.

Ilari Taskinen ottaa esiin myös kirjeet, joita naiset lähettivät "tuntemattomille sotilaille".

"Etenkin talvisodan aikana lehdissä kehotettiin muistamaan poikiamme rintamalla. Kun tuntemattomille osoitetut kirjeet ja paketit sisälsivät usein lähettäjän osoitetiedot, ne johtivat kirjeenvaihtoon, joskus myös tapaamiseen ja romanssiin."

Sota-ajan kirjeet ovat olleet yksilöille arvokkaita, mutta tieteellistä tutkimusta ne ovat kiinnostaneet laajemmin vasta viime vuosina.

"Osaltaan tämä muutos kuvastaa historiantutkimuksen trendejä", kirjan toimittajat toteavat sen esipuheessa. Viime vuosikymmenet on kuljettu kohti yksilöllisiä kokemuksia, ja siksi yksityisten ihmisten tekstit kuten kirjeet ovat nousseet uuteen arvoon.

"Aiemmin on myös arveltu, ettei sota-aikana olisi uskallettu kirjoittaa kovin avoimesti sensuurin ja takavarikoimisen pelossa", Marko Tikka sanoo.

"Nyt tutkitut kirjeet todistavat luulon kuitenkin vääräksi. Kirjeissä ollaan yllättävänkin avomielisiä, ja ne antavat uutta lähinäkökulmaa sodan todellisuuteen."

 

Sota-ajan kirjeisiin voi tutustua osoitteessa hs.fi/kulttuuri.
 
Kirjeitä sodasta. Kirjoittamisen tavat ja merkitykset kriisiaikoina. Toim. Marko Tikka, Ilari Taskinen ja Seija-Leena Nevala-Nurmi. Postimuseo ja Tampereen Historiallinen Seura. 273 s.

SA-kuva
Kirje kotiin Omelian motista 26. heinäkuuta 1941.
Kirje kotiin Omelian motista 26. heinäkuuta 1941.

SA-kuva
Ratsumestari Molander (vas.) ja sotilasvirkailija Vuorela kirjoituspuuhissa Helylän maastossa elokuussa 1941.
Ratsumestari Molander (vas.) ja sotilasvirkailija Vuorela kirjoituspuuhissa Helylän maastossa elokuussa 1941.

SA-kuva
Kenttäpostin lajittelua Kaakkois-Suomessa helmikuussa 1942.
Kenttäpostin lajittelua Kaakkois-Suomessa helmikuussa 1942.

SA-kuva
Kirje isälle talvisodan aikaan, marraskuussa 1939.
Kirje isälle talvisodan aikaan, marraskuussa 1939.

SA-kuva
Sairaanhoitaja, haavoittunut ja kirje. III AK:n kenttäsairaala Räisälässä 1944.
Sairaanhoitaja, haavoittunut ja kirje. III AK:n kenttäsairaala Räisälässä 1944.

SA-kuva
Inkeriläisnainen kirjoittaa kirjettä Hangossa 15. 11. 1943.
Inkeriläisnainen kirjoittaa kirjettä Hangossa 15. 11. 1943.

SA-kuva
Lotat kirjoittavat kirjeitä Saaroisten Metsäpirtissä vappuna 1942. OIKAISU 22.3. Sekaannus paikannimissä. Saaroinen on Suomen entisen Metsäpirtin kunnan kylä eikä toisin päin.
Lotat kirjoittavat kirjeitä Saaroisten Metsäpirtissä vappuna 1942. OIKAISU 22.3. Sekaannus paikannimissä. Saaroinen on Suomen entisen Metsäpirtin kunnan kylä eikä toisin päin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat