Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angry Birds -elokuva menestyy – tai sitten ei

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Montako tuntia pelaat viikossa, Rovion toimitusjohtaja Pekka Rantala?
Montako tuntia pelaat viikossa, Rovion toimitusjohtaja Pekka Rantala?
Pekka Rantala aloitti peliyhtiö Rovion toimitusjohtajana vuodenvaihteessa. Rantala sai vastuulleen yhtiön, jonka edellinen vuosi oli vaikea. Rovio yrittää kääntää kurssin uusilla peleillä ja jättibudjetin elokuvalla, joka tulee ensi-iltaan ensi vuoden kesällä. toimittaja: Juhani Saarinen / HS , kuvaaja: Juhani Niiranen / HS , editointi: Janne Järvinen / HS

Torstaina HS kertoi hurjia suomalaisesta peliyhtiö Roviosta. Angry Birds -mobiilipeliin perustuvan animaatioelokuvan budjetiksi kerrottiin euroissa 75 miljoonaa plus markkinointikulut päälle.

Hanke tiedettiin suureksi, mutta ääneen sanottuna summa ja hanke tuntuvat valtavilta. Yhtäkkiä suomalaisessa elokuvassa onkin miljoonia yksityistä sijoitusrahaa.

Vertailun vuoksi: Elokuvasäätiö jakaa vuosittain kaikille elokuville julkista yhteiskunnan tukea noin 25 miljoonaa euroa.

Herää kysymyksiä. Kestääkö Rovion kassa, menestyykö Angry Birds – The Movie? Vai floppaako elokuva?

Tärkeimmällä elokuvamarkkinalla Pohjois-Amerikassa top-25-elokuvasta joka viides oli vuonna 2014 animaatio. Parhaiten elokuvateattereissa myi The Lego Movie, jota kriitikotkin kehuivat.

Onnistuuko Rovio tekemään Legot? Kilpailu on kovaa, sillä ensi kesäksi valmistuvat myös muun muassa jatko-osat Ice Age ja Nemoa etsimässä -animaatioihin.

Riskeistä pahin on Angry Birdsien unohtuminen kokonaan. Brändi on jo alamäessä ja elokuva on valmis vasta toukokuussa 2016. Toinen riski liittyy alustaan: lähtevätkö mobiilipelaajat elokuviin Birdsien perässä? Jos elokuva on erinomainen, kaikki on tietenkin toisin ja Rovion uhkapeli saattaa onnistua.

Hanketta ovat vetämässä yhdysvaltalaiset ammattilaiset. Sisällöstä ei kuitenkaan vielä tiedetä. Miten fanit esimerkiksi hyväksyvät elokuvassa Angry Birdsien puheen? Peleissä eläimet ovat lähinnä määkineet, hihkuneet ja piipittäneet.

Animaatioita tehdään aina isompi menestys mielessä, sillä kustannukset ovat verraten suuria. Niinpä Suomessakin on jo historiaa animaatioille, joiden on laskettu myyvän hyvin.

Kymmenkunta vuotta Suomessa katsottiin paljon tv-sarja Itse Valtiaita. Suosioon nojaten aiheesta tehtiin 2006 animaatioelokuva Keisarin salaisuus, joka sai vain noin 12 000 katsojaa.

Vielä huonommin kävi tietokoneanimaatio Maagiselle Kristallille. Se valmistui vuonna 2011 ja 3d-buumista piti ottaa hyöty irti. Viiden miljoonan euron lastenelokuva floppasi ja jäi 17 000 katsojaan.

Isoja onnistumisiakin on. Niko-poroanimaatiot ovat kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaiselokuvia. Poroelokuvat valmistuivat vuosina 2008 ja 2012, ja molemmilla on ulkomailla miljoonia katsojia.

Veli-Pekka Lehtonen veli-pekka.lehtonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n elokuvatoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat