Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen vaikea suhde toisiin eläimiin

Perttu Saksan valokuvissa on paljon kauneutta ja taiteen historiaa

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Liisa Takala
Perttu Saksa kertoo, että hän ei rakenna valokuviinsa tietoisesti taidehistoriallisia viittauksia.
Perttu Saksa kertoo, että hän ei rakenna valokuviinsa tietoisesti taidehistoriallisia viittauksia. Kuva: Liisa Takala

Valokuvataiteilija  Perttu Saksa (s. 1977) on pitkään tehnyt suuria ja komeita teoksia, joissa hän käsittelee ihmisen ja eläimen suhdetta.

Kolme vuotta sitten valmistunut kokonaisuus Echo lähestyi aihetta luonnonhistoriallisten museoiden täytettyjen eläinten kautta. Kuvasarjan A Kind of You (2013) aiheena olivat ihmisen eläimiin kohdistamat halut ja toiveet, joita Saksa lähestyi kuvaamalla erikoista aasialaista ilmiötä, apinoiden pukemista ihmisten asuun.

Uusi teoskokonaisuus Silence as a Phrase (2015) lisää kertomukseen kolmannen ja ehkä taiteen keinoin vaikeammin ilmaistavan osan.

"Käsittelen teoksissani eläinten hyödyntämistä, eläintä materiaalina", Saksa sanoo.

Hän puhuu hiljaa, mutta asettaa sanansa tarkasti.

"Vaikka kuvien aiheena on eläin, keskipisteessä on se miten ihminen kohtelee toisia eläimiä."

Näyttely sai alkunsa valokuvasta, jossa meri oli värjäytynyt kirkkaan punaiseksi siinä teurastettujen valaiden verestä. Saksa oli lukemassa Stanislaw Lemin tieteisromaania Solaris ja huomasi, että näkymä oli sukua kirjassa keskeisessä osassa olevalle merelle. Mielikuvaa tuki Andrei Tarkovskin elokuvatulkinta.

Saksa löysi kirjasta myös aiheeseen sopivia lauseita kuten "Me emme tarvitse uusia maailmoja, me tarvitsemme uusia peilejä".

Saksa kuuli myös kokenillista, meksikolaisissa kaktuksissa kasvavasta kirvasta, joista aikoinaan saatiin punaista väripigmenttiä taiteen tarpeisiin. Esimerkiksi kuulu englantilainen romantiikan aikainen maalari William Turner (1775–1851) käytti sitä maalauksissaan.

Langat kietoutuivat yhteen. Syntyi videoanimaatio Silence as Phrase (2015), jota Saksa pitää näyttelynsä pääteoksena. Se on sumuinen merimaisema, jossa vesi värjäytyy punaiseksi.

"Minua kiinnostavat arkkityyppiset kuvat, jotka kutovat suuria tarinoita yhteen ja käsittelevät isoja ihmisyyttä koskevia asioita", Saksa sanoo. Hän luonnehtii animaatiotaan "eläinten joukkohaudaksi".

Videota seurasivat valokuvat teurastetuista eläimistä. Yhtä nyljettyä hevosenpäätä lukuun ottamatta ne ovat hyvin viitteellisiä. Saksa haluaa välttää paatoksellisuutta ja pitää tulkinnat avoimina, ettei ensimmäinen kuviin liittyvä reaktio olisi torjunta.

Mustataustaisissa kuvissa voi nähdä yhteyksiä eläinaktivistien kuvastoon, jossa salamavalo poimii ikäviä asioita esiin pimeydestä. Ilmeisimpiä ovat kuitenkin viittaukset taiteen historiaan.

Hevonen on taidehistoriasta tuttu eläin, ja punaisella värillä on aina ollut taiteessa näkyvä asema. Saksa ei kuitenkaan ole tutkinut taiteen historiaa teoksiaan varten.

"Teoksissa näkyy minun alitajuntaani kasautunut taidehistoria. En tietoisesti ole rakentanut viittauksia, mutta huomaan, että niitä on olemassa."

Eläinruhon osa voi näyttää veriseltä marmoriveistokselta tai kappaleelta punaista viittaa. Kuvan sommittelu voi tuoda mieleen barokkiajan maalauksen. Ja sitten on englantilainen yleisnero Francis Bacon (1561–1626).

"Bacon on ollut minulle vapauttava taiteilija tämän aiheen kanssa, vaikka hän välillä tuntuukin mässäilevän lihalla ja verellä. Hän käsitteli asioita, jotka ovat olemassa tässä elämässä. Toden ja fiktion kautta hän rakensi uusia maailmoja, jotka kuitenkin peilaavat tätä maailmaa."

Saksa kuvaa vähän, mutta käyttää paljon aikaa kuviensa editointiin. Hän ajaa takaa kuvia, joissa jännite aiheen ja sen esittämisen välillä on tarkasti kohdallaan. Kauneutta hän ei koskaan unohda.

OIKAISU:
Jutussa viitattiin virheellisesti englantilaiseen yleisneroon Francis Baconiin (1561-1626), vaikka Saksa puhui taidemaalari Francis Baconista (1909-1992).

 

Perttu Saksa: Silence as a Phrase 1. 4. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti, ke, pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat