Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kajahtaa Tuntemattoman sotilaan punakapinalaulu englanniksi – klassikkokirjasta valmistui uusi käännös

Tuntematon sotilas kääntyi viimein kunnolla englanniksi. Se ilmestyy ensi kuussa maailman- kirjallisuuden valioiden Penguin Classics -sarjassa.

Kulttuuri
 
Näin kajahtaa Tuntemattoman sotilaan punakapinalaulu englanniksi
Näin kajahtaa Tuntemattoman sotilaan punakapinalaulu englanniksi
Amerikkalainen Liesl Yamaguchi käänsi Väinö Linnan klassikon valtakielelle. Käännösnäyte on kohdasta, jossa miehistö kippailee viinaksia Mannerheimin syntymäpäivänä. Koskela on mielissään, kun Vanhala laulaa sopimattomia. Toimittaja: Antti Majander, kuvaus: Reijo Hietanen.

Ensimmäisen kerran Liesl Yamaguchi kuuli Tuntemattomasta sotilaasta lukiolaisena Los Angelesissa.

"Taisi olla vuosi 2000. Samalla kurssilla istui Suomesta muuttaneen perheen lapsi, joka nimesi sen lempikirjakseen", hän muistelee. "Mutta Väinö Linnan romaani oli kuulemma kuuluisa vain Suomessa, koska sen englanninnos oli kelvoton."

Huhtikuun viimeisenä päivänä ilmestyy uusi käännös, joka on varmasti parempi. Luultavasti jopa erinomainen, sillä se on hyväksytty maailmankirjallisuuden kaikkein pyhimpään eli Penguin Classics -sarjaan, ensimmäisenä suomalaisena teoksena.

Reijo Hietanen
Liesl Yamaguchi Väinö Linnan aukiolla Tampereella. Kun Unknown Soldiers ilmestyy 30. huhtikuuta, hän juhlistaa tapausta Lontoossa.
Liesl Yamaguchi Väinö Linnan aukiolla Tampereella. Kun Unknown Soldiers ilmestyy 30. huhtikuuta, hän juhlistaa tapausta Lontoossa.

Kyllä vain, käännöksen on tehnyt Liesl Yamaguchi.

"En minä tätä suunnitellut, ollenkaan", hän sanoo.

Kuka?

Liesl Yamaguchi

 Syntyi vuonna 1984 Santa Monicassa.

 Kirjallisuustieteilijä. Kandin tutkinto Columbiasta, maisteri Oxfordista, tohtori ja käännöstieteen opettaja Princetonissa – sekä nyt Tampereella. Viettää joka toisen viikon vierailevana tohtoritutkijana Pariisin École normale supérieure'ssa ja sanoo "asuvansa Finnairin lennoilla".

 Fullbright-stipendiaatti Helsingissä 2007. Alkoi puhua ystäville suomea.

 Suurlähettiläs Barbara Barrettin avustaja Helsingissä 2008–09.

 Viimeistelee seuraavaksi väitöskirjansa. Se käsittelee synestesiaa kirjallisuudessa.

 Saattaa myöhemminkin kääntää suomalaista kirjallisuutta, mutta tarvitsee nyt "hieman lomaa" siitä työstä.

Istumme Helmi-kahvilassa Amurin työläiskortteleissa. Tuntuu kuin Väpi Linna olisi juuri kulkenut ohi matkallaan töihin Finlaysonin tehtaalle.

Yamaguchi puolestaan matkaa Tampereen yliopistolle, jossa hän opettaa joka toinen viikko käännöstieteen laitoksella.

Mitään verisidettä Liesl Yamaguchilla ei tänne ole. Kuten sukunimestä voi päätellä, hänen isänsä juuret suuntaavat Japaniin. Etunimi saattaa kertoa äidin puolen taustasta, Ranskasta ja Tanskasta.

Englannin lisäksi juuri ranskaa sekä latinaa Yamaguchi sanoo osaavansa paremmin kuin suomea – jota hän puhuu hyvin ja kirjoittaa virheettömästi.

"New Yorkin Columbia-yliopistossa oli pakko opiskella neljää kieltä, jos halusi suorittaa tutkinnon yleisestä kirjallisuustieteestä. Ajattelin, että suomi on aika outo ja kuulostaa aika. . . erilaiselta", hän selittää.

"Enkä alkuun tiennyt, miten vaikea kieli suomi on."

Erityiskiitoksen saa professori Aili Flint.

Aloitteen Linnasta teki kustantamo. Penguin etsi kyvykästä kääntäjää yliopistojen kautta, ja Yamaguchin näytteet kelpasivat. Alkujaan oli tarkoitus, että Unknown Soldiers valmistuisi viime syksyn Frankfurtin messuille, joissa Suomi oli teemamaa.

Oikeuksien saaminen kesti kaksi vuotta, joten messut ehtivät mennä, vaikka Yamaguchi toimi ripeästi: valmista tuli vuodessa.

Nukuitko ollenkaan?

"En."

Yamaguchi otti vuoden tauon Princetonin tohtorinkoulutusohjelmasta ja muutti Helsinkiin.

"Tiesin, että murteiden takia oli pakko löytää apua suomalaisilta. Ja siis, en nukkunut monta yötä, en ainakaan hyvin."

Keskeisin avustaja on ollut Linna-tutkija Yrjö Varpio, mutta Yamaguchi puhuu lämpimästi myös monesta muusta tietäjästä.

Silti epätoivon hetkiä tuli "joka päivä".

"Olen tietoinen vastuustani", hän sanoo. "Englanti on valtakieli, ja voi käydä niin, että Tuntematonta luetaan kohta enemmän englanniksi kuin suomeksi. Ja se on pelottavaa, koska se on niin tärkeä kirja, mestariteos."

Jotkut suomalaiset saattavat pahastua jo käännöksen nimestä, jonka Yamaguchi on vaihtanut monikkomuotoon.

Syyt ovat kuitenkin hyvät: The Unknown Soldier -nimisiä romaaneja on paljon, eikä se Yamaguchin mukaan edes tekisi oikeutta Linnan viestille siitä, että jokainen sotilas, se vähäpätöisinkin – "the little guy" – on oma ainutlaatuisuutensa, jonka olemukselle ei voi tehdä oikeutta missään muistomerkissä.

Alusta lähtien oli selvää, että käännös syntyy vuoden 1954 laitoksesta, ei vuonna 2000 lyhentämättömänä käsikirjoituksena julkaistusta Sotaromaanista.

"Siksi, että nimenomaan Tuntematon on Se suomalainen klassikko. Joku toinen saa kääntää Sotaromaanin myöhemmin."

Mitään museota tai historian oppituntia Yamaguchi ei halunnut tehdä, vaan kirjoittaa elävää englanninkielistä kirjallisuutta.

"Häivyttämättä tietenkään sitä, että se tapahtuu Suomessa. Viitteitä ei kuitenkaan tarvita, asiat tulevat selväksi Linnan perustekstistä."

Hän kuulee usein väitteen, että Tuntematon on tärkeä vain suomalaisille.

"Se on omituista, minusta kuka tahansa voi ymmärtää sen helposti. Kyllä Rokka, Rahikainen ja Lammio ovat suomalaisia tyyppejä, mutta he ovat myös tyyppejä, amerikkalaisiakin. Linnan romaani on kuva Suomen jatkosodasta, mutta se on myös kuva sodasta. Se on kuva suomalaisista ihmisistä, mutta myös vain ihmisistä."

Yamaguchi korostaa, että klassikot ovat kirjoja, jotka kuka tahansa voi lukea milloin tahansa.

"Ei tarvitse olla Kannakselta ymmärtääkseen Rokkaa tai veronalainen lukeakseen Romeon ja Julian."

Rokkaan tosin kääntäjän vaikeudet kiteytyivät.

Yamaguchi ei ole liittänyt henkilöhahmoihin oikeita amerikkalaisia saati brittiläisiä murteita, vaan miehistö puhuu kansankieltä – mutta jokainen omalla tavallaan sekä siten, että puhe ilmentää niin hänen taustaansa kuin myös asemaa joukossa.

E. Kauppila
Väinö Linna viihtyi työmiehen vaatteissa vuonna 1958.
Väinö Linna viihtyi työmiehen vaatteissa vuonna 1958.

"Rokka oli vaikein. Käännöksessäni hänen puheenpartensa ei ole millään lailla aito missourilainen, newyorkilainen tai mikään muukaan murre. Mutta heti huomaa, että hän puhuu ihan eri lailla kuin muut."

"Suomalaisten on ehkä vaikea ymmärtää hänen lauseitaan, mutta amerikkalaisten, brittien ja toivottavasti muidenkin englanninkielisten pitäisi pysyä kärryillä, etenkin nuorten."

Niinpä Koskela Suomesta ei voi olla käännöksessä "Koskela of Finland", sillä Yamaguchi otaksuu, että mieliin nousisi muuan Tom of Finland, ja romaanin miestenkeskeisyys saisi siihen kuulumatonta väriä.

Voiko Ellun kanat ymmärtää englanniksi? "Lulu's chicken on the loose."

Entä heikot sortuu elon tiellä, mutta jätkä sen kun porskuttaa?

"Se on hieno suomeksi", Yamaguchi toteaa viimeksi mainitusta ilmauksesta. "Mutta erittäin vaikea kääntää. Meidän sanontamme only the strong survive on eri asia."

Meniköhän rätei ja lumpui parhaalla mahdollisella tavalla? Se huolestuttaa häntä edelleen.

Kaikkein hankalin oli hakkaa päälle, pohjan poika.

"Etenkin sanojen pohjan poika historiallinen pohjan pojat -viite. Kaikki käännökset englanniksi ovat väistämättä vähän epäselviä: northern boy voisi olla ruotsalainen tai vaikka venäläinen. Jos taas laitetaan Finnish boy, alkusointu katoaa."

"Viimein ajattelin, että ehkä kaleva voisi toimia. Englanninkieliset tuntevat vain pari sanaa, jotka liittyvät juuri Suomeen. Kalevala ja sisu kuuluvat niihin. Alkusointu menee paremmin, jos siinä on k. Joten: cut them down, Kaleva. Rytmi toimii."

Erityisen hankalia olivat myös romaaniin sisältyvät laulut. Kuten esimerkiksi kipakka punakapinavärssy Köyhä Suomen kansa.

"Kuuntelin kaikki laulut ja kirjoitin sanat siten, että ne voi laulaa ääneen."

Linnan teos ilmestyi vuonna 1954.
Linnan teos ilmestyi vuonna 1954.

Romaanin naiskuvasta Yamaguchi ei ota paineita. Pikemmin kuin naisista teoksessa on kyse siitä, miten miehet rintaman äärimmäisissä olosuhteissa keskenään heistä puhuvat.

Yksi romaanin naisiin liittyvä kohta jopa ilahduttaa häntä:

"Kun Kariluoto menee naimisiin, kertoja kommentoi hänen äitiään tavalla, josta käy ilmi, että äiti on älykäs."

Se yksi kohta pelastaa paljon. Olennaisempi Yamaguchille on silti ulottuvuus, joka nousi työn aikana usein hänen mieleensä:

"Toisessa maailmansodassa japanilaisamerikkalainen isoisäni soti amerikkalaisena Italiassa samaan aikaan, kun muut perheenjäsenet oli japanilaisamerikkalaisina vangittu internointileirille Yhdysvalloissa. Kuitenkin he kaikki olivat amerikkalaisia, syntyneet siellä, eivätkä edes osanneet ollenkaan japania."

"Ehkä tästä syystä pidin varsinkin Koskelasta. Hän palvelee maata, joka on tehnyt hirveitä asioita hänen perheelleen."

Liesl Yamaguchin mielestä Täällä Pohjantähden alla päättyy Tuntemattoman sotilaan luvussa 10. Vilho Koskelan, upseerin, mielestä on oikein, että Mannerheimin syntymäpäivänä hoilataan punakaartilaisten marssia.

"Se taitaa olla Tuntemattoman sotilaan paras hetki."

Antti Majander HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat