Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näe iltapuku, jota Jacqueline Kennedy käytti

Maailmanmaineeseen noussut italialainen muoti vuosilta 1945–1968 sai oman näyttelyn Maxxissa Roomassa

Kulttuuri
 
Ugo Mulas
Malli Jole Veneziani 1950-luvun lopulla otetussa muotikuvassa , jonka miljööksi on valittu silloin vielä kunnostamaton Milanon kanava-alue Navigli.
Malli Jole Veneziani 1950-luvun lopulla otetussa muotikuvassa , jonka miljööksi on valittu silloin vielä kunnostamaton Milanon kanava-alue Navigli. Kuva: Ugo Mulas

Aivan aluksi mielessä pyörii neorealismille kasvot antanut italialainen näyttelijä Anna Magnani. Syykin on selvä, koska Rooman Nykytaiteen museossa Maxxissa italialaista muotia vuosina 1945–1968 esittelevän näyttelyn nimi on Bellissima. Luchino Visconti ohjasi samannimisen elokuvan vuonna 1951 ja sen pääosassa oli juuri Anna Magnani (1908–1973).

Elokuvassa Anna Magnanin näyttelemä Maddalena Cecconi haluaa saada tyttärelleen Marialle hinnalla milla hyvänsä ensimmäisen elokuvaroolin Cinecittàn studiolla. Se vaatii tyttären ( Tina Apicella ) pynttäytymistä mittatilaustyönä valmistettaviin asusteisiin.

Näin tytär joutuu tutustumaan myös muotitalojen yksilöllisesti räätälöimään muotiin, alta modaan eli haute coutureen.

Juuri tätä silmiä hivelevää alta modaa on esillä näyttelyssä, jonka helmenä on kahdeksankymmentä eri muotitalojen vuosina 1945–1968 valmistamien luomuksien huima kavalkadi.

Siksikin Bellissima eli kaikkein kauneinta. Ei siis vain kaunista: bella.

Suomessakin hyvin tunnettujen muotitalojen Fendin, Guccin ja Valentinon lisäksi näyttelyn kattauksesta vai tulisiko sanoa puvustuksesta vastaavat esimerkiksi Emilio Schubert, Roberto Capucci, Emilio Pucci, Fernanda Gattinoni, Renato Balestra, Germana Maruccelli, Irene Galitzine, Fausto Sarli, Mila Schon, Salvatore Ferragamo sekä Zoe, Micol ja Giovanna Fontana, joista Rai teki kaksiosaisen minisarjan Atelier Fontana – Le sorelle della moda nelisen vuotta sitten.

Monista omista suosikeistani yksi on Gemana Maricellin ja Paolo Scheggin suunnittelema metallipaljeteista ja muoviholkeista tehty geometrinen punamusta iltapuku kauden 1967–1968 mallistosta. Se heijastaa hienosti omaa aikaansa, mutta on samalla myös täysin ajaton.

Yksittäisten juhlapukujen, hameiden ja muiden asusteiden rinnalla kulkee myös kulttuurihistoriallinen tarina, joka paljastaa, kuinka Made in Italy -brändi valtasi maailman toisen maailmansodan jälkeen.

Brändi on yhä hengissä. Paikka muodin huipulla on säilynyt kovasta kilpailusta huolimatta. Made in Italy on edelleen käsite, vaikka monien muotitalojen omistussuhteet ovatkin muuttuneet – esimerkiksi Fendi on ranskalaisten omistuksessa ja Valentino myytiin Qatarin kuningashuoneelle 2012.

Jos suunnittelijoiden ja muotitalojen nimet huimaavat päätä, ehkä vielä tunnetumpi ja hohdokkaampi nimilitania syntyy niistä kaunottarista, jotka ovat käyttäneet näiden muotitalojen vaatteita. Joukossa ovat esimerkiksi Ava Gardner, Anita Ekberg, Ingrid Bergman, Lana Turner, Elizabeth Taylor, Kim Novak, Grace Kelly ja Anna Magnani.

Italialaiseen muotiin tiivistyy vääjäämättä myös Italian koko yhteiskunnallinen kehitys. Sodanjälkeinen yltäkylläinen muoti kuvastaa todellisuuspakoa, joka taittuu 1950-luvun talousihmeen myötä varmaksi omaksi esteettiseksi linjaksi – puhtaaksi tyyliksi. Avautuva maailma ja popkulttuurin nousu taas tuovat geometrian lisäksi asusteisiin myös vahvan itämaisen hengen ja ornamentiikan.

Samalla muotikuvaukset siirtyvät aiemmin käytetyiltä Espanjalaisten portaiden tai Colosseumin tapaisilta paraatipaikoilta kaupunkien laitamille, hylätyille teollisuustonteille tai satama-alueille. Muutos näkyy hyvin myös muotinäytösten historiallisissa tv-taltioinneissa, joita voi seurata näyttelytilaan pystytetyistä monitoreista.

Muoti ei elä omaa elämäänsä kuplassa, vaan seuraa koko ajan aikaansa. Muuten sille ei olisi kysyntää.

Roomalaisen muotitalon Ognibene-Zendmanin suunnittelema sitruunakeltainen linjakas kävelypuku 1960-luvun puolivälistä kuuluu myös näyttelyn helmiin. Jujuna on optinen trikki: linjaltaan ylösvedetty jakku saa minimittaisen hameen näyttämään pidemmältä kuin se on.

Näyttelyä kiertävä iso opiskelijaryhmä pysähtyy, ja puheensorina vaimenee hetkeksi. Italialainen opas etsiytyy sulavasti syrjemmälle, jotta ei peittäisi näkymää. Opiskelijat ovat muotialan oppilaitoksesta Yhdysvaltojen keskilännestä. He tuijottavat mallinukkea, joka on puettu satiinista valmistettuun epäsymmetriseen toogamaiseen housupukuun. Puvun resoreissa on paljetteja ja strasseja.

Hentoon siniseen vivahtava luomus kuuluu Valentinon muotitalon Rooman kauden ensimmäisiin mallistoihin, minkä tähden siinä on aistittavissa vuonna 1966 lanseeratun kuuluisan valkoisen kokoelman henki. Jacqueline Kennedy käyttämä iltajuhliin suunniteltu housupuku kuului Valentinon mallistoon kautena 1967–1968.

"Tiedättekö, kuka Jacqueline Kennedy oli?" opas kysyy amerikkalaisilta.

Opiskelijat katsovat toisiaan merkitsevästi.

Yhtä älytöntä olisi kysyä italialaisilta, mahtavatko he tietää, kuka Sophia Loren on?

  

 

Bellissima. L'Italia dell'alta moda 1945–1968 nykytaiteen museo Maxxissa Roomassa (Via Guido Reni 4 A). Näyttely päättyy 3. päivä toukokuuta. Auki ti, ke, to, pe ja su klo 11–19 ja la klo 11–22. Liput 11 e.

Jukka Petäjä HS
Rooma

Valentinon suunnittelema iltapuku, jonkaJacqueline Kennedy teki kuuluisaksi.
Valentinon suunnittelema iltapuku, jonka
Jacqueline Kennedy teki kuuluisaksi.
Italialaista muotia Voguen Italian painoksessa syyskuussa 1966.
Italialaista muotia Voguen Italian painoksessa syyskuussa 1966.
Salvatore Ferragamonaistikkaita kenkiä.
Salvatore Ferragamon
aistikkaita kenkiä.
Fontanan siskosten Ava Gardnerille suunnittelema kirkollinen kävelypuku vuodelta 1955.
Fontanan siskosten Ava Gardnerille suunnittelema kirkollinen kävelypuku vuodelta 1955.
Ingrid Bergman Gattionin iltapuvussa elokuvassa Europa 51.
Ingrid Bergman Gattionin iltapuvussa elokuvassa Europa 51.
Regina Relag
Malli esittelemässä Fontanan siskosten pitsiunelmaa Musei Capitolinissa Roomassa 1952.
Malli esittelemässä Fontanan siskosten pitsiunelmaa Musei Capitolinissa Roomassa 1952.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat