Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamuyhdeksältä valokuvia katsomaan

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kevätaurinko ja näyttelykierros ovat erinomainen yhdistelmä. Halpalentoyhtiöiden supertarjousten ansiosta voi piipahtaa naapurimaassa tai kauempanakin näyttelykierroksella muutamalla kympillä, jos kestää sisäisen hiilijalanjälkisoimaajansa äänen.

Tämän kasvavan heimon takia maailman kärkimuseot miettivät palvelukonseptejaan uusiksi, kuten vieressä kerrotaan.

Altistuin houkutukselle viime viikolla. Vajaan työpäivän aikana ehdin katsastaa neljä kiinnostavaa näyttelyä Tukholmassa.

Tukholman monissa museoissa oheispalvelut toimivat hyvin: on vireää koulutustoimintaa, ravintoloita, kauppoja – ja hyvät aukioloajat.

Näyttelykierroksen voi esimerkiksi aloittaa jo kello yhdeksältä aamulla Fotografiskasta. Ovet sulkeutuvat vasta kello 23.

Amerikankuubalaisen Andrés Serranon valokuvanäyttely on näkemisen väärti. Sitä on tunnetusti myös Fotografiskan kahvila, josta avautuu panoraama veden yli Skeppsholmenille.

Kunnon kahvin virkistämänä kävelin lahden ympäri Moderna museetiin. Louise Bourgeoisin (1911–2010) mahtava Maman-hämähäkkiveistos venytteli raajojaan museon ulkopuolella. Yhdentoista maissa museo oli ollut auki jo tunnin ja oli täynnä opiskelijaryhmiä ja turisteja paneutumassa Bourgeoisin muihin tunteisiin käyviin teoksiin. Ravintola alkoi täyttyä lounasvieraista. Sen näkymät ovat vähintään yhtä komeat kuin Fotografiskan ravintolan: vettä, valoa, Tukholman paraatipuolta, Wasa-laiva. Ostin museokaupasta kirjan ja kortteja.

Pian luin uutistoimisto AFP:n jutusta, että New Yorkin MoMAn viidessä erillisessä museokaupassa kävi viime vuonna 2,5 miljoonaa vierasta. Itse MoMAssa kävi kolme miljoonaa. Kaupat ovat uutisen mukaan korvaamattomia museon taloudelle.

Käytyäni vielä Liljevalchsin perinteisessä Vårsalongen-kevätnäyttelyssä (joka tietysti oli tupaten täynnä väkeä, samoin museon kauppa) sekä väistötiloissa olevan Nationalmuseetin näyttelyssä, päivän taideannokseni oli täynnä. Ja jalat poikki.

Olin tyytyväinen. Ruotsalainen positiivisuus tarttui ja ajattelin valoisasti, että ehkä Helsingissäkin pian hoksataan aivan tosissaan potentiaali, joka taideturismissa kaikkine elämysulottuvuuksineen on. Yhteistyö kunniaan, ideat esiin!

Voi tietysti myös olla, että olin saanut auringonpistoksen.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen vt. esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat