Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalliskirjasto kerää vaalitwiittejä

Kirjasto pyytää kansalaisilta apua eduskuntavaalien nettiaineistojen tallentamisessa

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
Vesa Oja Hs
Kansalliskirjasto on tallentanut painotuotteita vuodesta 1707.
Kansalliskirjasto on tallentanut painotuotteita vuodesta 1707. Kuva: Vesa Oja Hs

Kansalliskirjaston tehtävää täytyy kunnioittaa. Senaatintorin laidalla pyritään säilyttämään kaikki kotimainen julkaisutuotanto, jotta se pysyisi tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytössä myös tulevaisuudessa.

Ilman arkistoituja aineistoja Suomella ei olisi omalla äidinkielellä perustaa historialle, jota kirjoittaa.

Kirjastotyöntekijät ovat tallentaneet painotuotteita vapaakappalelainsäädännön mukaisesti vuodesta 1707 lähtien ja musiikkia ja puhetta vuodesta 1980. Verkkoaineistoja on kerätty vasta vuosikymmen, mutta sosiaalisen median myötä työtä on sitäkin enemmän.

Blogeissa, Facebookissa ja Twitterissä julkaistaan nopeammin kuin Kansalliskirjasto ehtii itse paikantaa. Yhteisen mutta alati moninaistuvan kansalliskirjallisen perinnön tallentamiseksi tarvitaan joukkovoimaa.

Siksi eduskuntavaalien alla Kansalliskirjasto pyytää yleisöltä apua. Ehdotuksia intertenetistä kerättävistä vaaliaiheista voi toimittaa digitaalisen blogin kautta Kansalliskirjastolle osoitteessa tinyurl.com/vaalikerays2015.

Keräystalkoita tehdään yhteistyössä myös Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa.

Eduskuntavaalikeräyksessä tallennetaan twiittien lisäksi yleistä uutisointia ja sekä puolueiden, ehdokkaiden ja kannatusryhmien verkkosivustoja, kertoo Kansalliskirjaston johtava tietoasiantuntija Aija Vahtola.

"Ja kaikkea muutakin vaaleihin liittyvää verkkosisältöä ja painettua vaalimateriaalia", Vahtola tarkentaa.

"Tämä käsittää verkkosivustojen lisäksi sosiaalisen median osalta erityisesti Twitterin, esimerkiksi ehdokkaiden Twitter-tilit. Myös edustajien Facebook-sivuja ja YouTube-videoita tallennetaan."

Vaaliaiheisia keräyksiä on tehty aiemmin eduskuntavaalien lisäksi presidentin- ja europarlamenttivaaleista. Kaikki yleisölle levitettävät painotuotteet ja tallenteet kuuluvat lain mukaan muutenkin Kansalliskirjaston tallennuskohteisiin.

"Verkkoaineistoista arkistoidaan edustava ja monipuolinen otos."

Kansalliskirjastoa ei pidä sekoittaa Kansallisarkistoon, joka tallentaa viranomaisten ja yksityisten asiakirjoja sekä hankkii tärkeitä lähteitä Suomen historiasta (http://www.arkisto.fi/arkistolaitos/kansallisarkisto). Molemmille Suomen laki asettaa eritellyt tehtävänsä, tekijänoikeuslaki Kansalliskirjastolle hyvin tiukat rajat.

Kansalliskirjastolle kerääntyneet aineistot - vaikkapa lehtien, kirjojen, karttojen ja nuottien vapaakappaleet - ovat luettavissa vapaakappalekirjastoissa. Verkkoarkistoon tallennetut aineistot ovat lisäksi käytettävissä Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa, eivät kotikoneella ja älypuhelimella.

"Tallennettu verkkoaineisto ei ole käytettävissä vapaasti verkon kautta, koska tekijänoikeuslaki kieltää sen", Vahtola toteaa.

Avoimesti yleisön saatavilla olevaa verkkoaineistoa Kansalliskirjasto tallentaa vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä sekä vaalitwiittikeräyksen kaltaisissa teemakeräyksissä.

Vuoden 2014 lopussa Kansalliskirjaston arkistoon oli tallennettu noin 1,2 miljardia tiedostoa.

Vahtolan mukaan sitä, kuinka paljon verkkoaineistoja jää tallennuksen ulkopuolelle, ei ole arvioitu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat