Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hitti kerää kuukaudessa verkkokuuntelijoita enemmän kuin Eppu Normaalin kuunnelluin koskaan

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
IS / Marja-Leena Helin
Kuva: IS / Marja-Leena Helin

Viime viikolla markkinaoikeus päätti, että levy-yhtiö Universal joutuu vetämään Hurriganesin kaksi ensimmäistä albumia pois digitaalisesta jakelusta sopimussyistä.

Päätös on herättänyt huomiota, sillä Hurriganesin ensimmäinen albumi Rock and Roll All Night Long on klassikko ja kakkosalbumi Roadrunner lisäksi yhtyeen päätyö ja kotimaisen rockin kulmakivi, jonka vaikutus kuuluu yhä suoraviivaisessa rockilmaisussa.

Roadrunneria on myyty yli 170 000 kappaletta, mikä tekee siitä kaikkien aikojen yhdeksänneksi myydyimmän kotimainen albumin.

Suomen suosituimman suoratoistopalvelun, Spotifyn kuuntelulukujen mukaan Roadrunnerin suurinta hittiä, Get Onia on kuunneltu 715 000 kertaa. Albumilla on useita satoja tuhansia kuunteluja keränneitä kappaleita.

Luvut näyttävät ensisilmäykseltä suurilta, mutta niillä ei pärjää pitkälle uuden sukupolven kanssa kilpailtaessa.

Esimerkiksi Sannin uusi single 2080-luvulla on saanut runsaan kuukauden aikana 1,6 miljoonaa kuuntelukertaa, ja Isac Elliotin kaksi vuotta sitten julkaistulla New Way Home -hitillä on peräti 11,8 miljoonaa kuuntelua. Cheekin jättihitti Timantit on ikuisia on soitettu Spotifysta runsaat 6,3 miljoonaa kertaa.

Vertailu paljastaa musiikin kulutuksessa tapahtuneen oleellisen muutoksen. Suoratoistokuuntelun käyttäjistä valtaosa on nuoria, ja heistä suurin osa kuuntelee muuta kuin klassikkostatuksen saaneita vanhoja rockhittejä.

Vanhan Suomi-rockin ystävät kuuntelevat vanhoja suosikkejaan vinyylilevyiltään ja cd-levyiltään.

Vuonna 2007 Helsingin Sanomien lukijoiden Rakkaimmat rockit -äänestyksessä kärkijoukkoon nousivat muiden muassa Juice Leskisen Viidestoista yö (483 000) ja Yön Joutsenlaulu (726 000).

Vielä vaatimattomampaa suorakuuntelusuosiota ovat saaneet 1970-luvun kiistattomiin klassikoihin kuuluvat Wigwamin Nuclear Nightclub ja Pekka Strengin Puutarhassa: 57 000 ja 67 000 kuuntelukertaa.

Omille luvuilleen HS:n äänestyssuosikeista Spotifyssa on noussut vain Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa, jota on kuunneltu runsaat 1,4, miljoonaa kertaa.

Melkein yhtä paljon kuin Sannilla kuukaudessa.

Ilkka Mattila ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat